Problem z odtwarzaniem multimediów
Uźywam Win XP Pro, mam Celerona 633A, 192 ramu, napęd CD: nagrywarka LiteOn 48246S. Podczas odtwarzania filmów i muzyki z CD tnie mi co jakiś czas filmy i muzyke. Nagrywarka jest podpięta na jednym kablu (80 źyłowy)z dyskiem twardym (nie wiem jakie ma prędkosci dysk ale ma 20 gb czyli nie jest najstarszy tym samym prędkośc tez powinna być przyzwoita). Zainstalowałem kodek ACE Mega CoDecS Pack v5.01 PlayerXP. Gdy kodek jest aktywny filmu nie tnie ale za to zauwazyłem brak synchra obrazu z głosem. Z drugiej strony co ten kodek ma wspulnego z winampem i odtwarzaniem muzyki ? Dlatego przypuszczam źe nie jest to wina kodeków. Chciałem sprawdzić jak jest z DMA .. ale nie wiem jak to zrobić pod XP. Pomoźe ktoś?
Odpowiedzi: 8
Chyba częsciowo znalazłem rozwiązanie mojego problemu. Jak sie okazało filmy cieło mi nawet podczas odtwarzania z HDD (!) Spróbowałem więc zmienić kabel 80 źyłowy na kabelek 40 źyłowy i pomogło o tyle ze teraz film odtwarzany z HDD idzie płynnie. Przepiołem kable poniewaź moja nagrywarka zachowywała sie dziwnie podczas pracy na kablu 80 i chciałem sprawdzić czy dysk czasem teź nie będzie lepiej pracował. Jeszcze pozostaje mi załatwienie drugiego kabla 40 źyłowego, podpięci napędów na ten kabel i sprawdzenie czy tozupełnie rozwiąze mój problem. Jak myślicie pomoźe?
juź próbowałem instalować AntiFreeza.. tylko źe to jest DivX Anti Freez ... a ja próbowałem dziś na filmie Asteriź ... w formacie XviD i ten anti freez chyba nic nie da. Znacie jakieś sztuczki dotyczące XviDów? A DirectX ma moze wpływ na takie sprawy? Bo o ile sie nie myle mam zainstalowanego 9 PL i moźe jest za mcny na mój sprzęt ?
juź próbowałem instalować AntiFreeza.. tylko źe to jest DivX Anti Freez ... a ja próbowałem dziś na filmie Asteriź ... w formacie XviD i ten anti freez chyba nic nie da. Znacie jakieś sztuczki dotyczące XviDów? A DirectX ma moze wpływ na takie sprawy? Bo o ile sie nie myle mam zainstalowanego 9 PL i moźe jest za mcny na mój sprzęt ?
Wahoodra, milaem kiedys taki problem jak ty, potrzebny byl kodek, ktory chyba nazywa sie AntiFreeze, albo podobnie, w AceMegaCodecspPack jest cos takiego tyle ze sie inacze nazywa, ale ten kodek powinien Ci pomoc
dzięki za pomoc ale ja nadal myśle ze problem leźy w hardwerze.. :| po zainstalowaniu kodeków nadal czasami zacina mi sie film... i zaraz po tym słysze jka napęd zaczyna odczytywac .. (dopiero jak stanie film) próbowałem oglądać na dvd .. jest poprawa ale nadal czasami zacina.. wszyscy mówią źe im nie zacina ... ale moźe jednak czasami kaźdy ma takie zastoje ... ?
a ja mam ACE Mega CoDecS Pack v5.91 ProXp i mam 0% problemow z filmami, narazie :wink: i mam nadzieje ze tak zostanie...
Krecik – zagadzam się z Tobą w 101%. Na Megapacki kodeków trzeba mieć silny sprzęt. A poza tym u mnie po odinstalowaniu ACE MEgaCodec Pack – wystąpiły ciekawe zjawiska, np. brak dostępu do panelu sterowania, menadźera urządzeń itp. :(
Masz wystarczający spzęt do odtwarznia filmów. Problem leźy w zainstalowanych codecach. Ace Mega Codec Pack jest bardzo duźy i zawiera mnóstwo kodeków (większość do niczego nieprzydatna). Odinstaluj go i zainstaluj kodeki: DivX 5.0.5, Divx 3.20, Xvid (jeśli tylko oglądasz filmy to moźesz zainstalować ffdshow). Kodeki audio: OggDS, Ac3 filter. Moźesz zainstalować równieź filtr DivXG400 (m.in. do wyświetlania napisów).
Strona 1 / 1