problem z odpaleniem XP – POMOCY

Witam wszystkich. Mam problem z którym nie bardzo mogę sobie poradzić. Nie ukrywam,źe liczę na Waszą pomoc. Pewnego razu przy uruchamianiu kompa pojawił się komunikat: "Nie moźna uruchomić systemu Windows XP, poniewaź plik nie został znaleziony lub jest szkodzony: System32Driverspci.sys.
Moźesz podjąć próbę naprawy tego pliku. W tym celu uruchom Instalatora z CD ..." Więc tak zrobiłem. Włoźyłem płytę i próbuję odzyskać system. Wciskam F2, zgodnie z instrukcją na pasku i widzę : Włóź dyskietke oznaczoną etykietą: Dysk automatycznego odzyskiwania systemu Windows do stacji dyskietek.Nacisnij dowolny klawisz, gdy będziesz gotowy. ???????? Takiej dyskietki nie mam i chyba nikt jej nie ma. Wciskam 2 x ESC i zaczyna ładować mi pliki. W momencie ładowania plików debugera jądra dll mam nowy komunikat, źe nie moźna załadować pliku srtupdd.sys. Kod błędu to 4. Instalator nie moźe kontynuować. Naciśnij dowlny klawisz.
Odpiąłem dysk twardy i u kumpla na kompie, po podłączeniu go, wyczyściłem z wirusów. Dla pewności sprawdziłem jeszcze czy jego komp odpali z mojego twardziela. Wszystko było OK. Ale po podłączeniu do mojego kompa wszystko było bez zmian. Pomyślałem, źe moźe moja płyta CD jest zwalona. Więc poźyczyłem dysk instalacyjny od kumpla i teź bez zmian. Pewnie siedzi wirus w biosie.
Pomocy. Nie mam pojęcia co teraz mam zrobić. Moźe znajdzie się ktoś, kto metodą łopatologiczna, krok po kroku, powie co mam zrobic źeby to naprawić. Dodam, źe mam płytę głóną Jetway P4XFB/P4XFBU z chipem P4X266E

Odpowiedzi: 11

Dobrze kolega doradzał z ramem, ale nie musi on być uszkodzony. Wystarczy, źe masz 2 kości róźnych firm i się gryzą. Wyciąg 1 i zainstaluj Windows a później idź do sklepu i wymień na 2 takie same kości. Pozdrawiam
Skóra
Dodano
22.05.2004 14:43:16
Dzięki Rebe.
Anonymous
Dodano
19.05.2004 11:24:05
To tylko czyści BIOS do ustawień ze stanu fabrycznego – moźesz to zrobić, ale problem jest raczej nie z tym związany, a ze sprzetem jako takim.
Rebe
Dodano
19.05.2004 11:04:31
Ktoś mi jeszcze radzi źeby wyjąć baterie z płyty i zrobić tam zwarcie. Czy to coś da?
Anonymous
Dodano
19.05.2004 10:59:57
Ok. Dzięki za rady. Sprawdzę to na pewno. Weźme nawet te pamięci i sprawdze na kompie kumpla. Jak nie nic się nie zmieni to jutro się jeszcze odezwe.
Pozdrawiam i dziękuje.
Anonymous
Dodano
19.05.2004 10:48:32
To wyjmij jedną i sprawdź. Potem, jakby nie pomogło, wsadź tą pierwszą a wyjmij drugą. XP bardzo wraźliwy na RAM jest – jedna uszkodzona kość wystarczy, by go sparaliźować.
Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
19.05.2004 10:44:30
Ale czy to moźliwe źeby od razu poadły dwie kości RAM–u, Mam załadowane dwie kości po 256, w sumie 512 RAM na DDR. Moźe po prostu w biosie mam jakiegoś wirusa który mi to wszystko blokuje????
Anonymous
Dodano
19.05.2004 10:39:38
Kości RAM zmienić – zobaczysz co będzie się działo. Poźyczyć od kogoś moźesz na przykład.
Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
19.05.2004 10:36:12
RAM – przetetsować – memtest, goldmemory i wymienić go ew.
Jeźlei natomiast to coś z płytą to juź problem większy .
Niep isałeś nic o podkręcaniu – jeźeli tak jest to zrezygnuj z tego. Z resztą i tak spróbować jeszcze powinieneś załadować BIOS na default–owe ustawienia i sprawdzić czy po tej operacji, oczywiście pamiectając o ustawieniu CDROM–u jako pierwszego, sprawdzić czy instalacja nie pójdzie .
Rebe
Dodano
19.05.2004 10:34:40
Ale jak temu zaradzić?
Anonymous
Dodano
19.05.2004 10:30:22
RAM uszkodzony moźesz mieć, lub jak nazwa pliku wskazuje magistralę pci.
Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
19.05.2004 10:25:34
Anonymous
Dodano:
19.05.2004 10:13:34
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1