Wymieniłem prawie całkowicie zawartosc peceta: plyta gl. asus p5b, core2duo e4500 2,2ghz, 2x 1gb kingston 800mhz. Zostawiłem stary dysk IDE seagate 80gb. Problem polega na nie włączaniu sie Windowsa XP zainstalowanego na tym dysku, komp sie ciągle restartuje po wyborze czy odpalic normalnie czy w trybie awaryjnym itp. Na stronie asusa zalecili reinstalke systemu na czysto ale instalator nie odpala sie, bo "nie można zaladowac pliku \i386\ntkrnlmp.exe Kod błęduto 7" . Ma ktoś jakiś pomysł? Wskazówkę? Z góry dzięki.
Odpowiedzi: 11
[quote]Jeżeli chcesz uniknąć ponownej aktywacji XP skopiuj plik wpa.dbl (jest w system32) na dyskietkę lub pendriva. Po zainstalowaniu systemu, podmień ten plik i dokonaj aktywacji przez internet.
[/quote]
Zdanie pierwsze - nic nie wskazuje by było inaczej - prowadzi do założenia, że system jest na dysku. To założenie jest oczywiście prawdziwe tylko, że aktywacja przy zmiania sprzetu, w zakresie, w jakim była dokonana, jest elementem koniecznym, a istniejący plik wpa zawiera dane, które mają charakter wyłacznie archiwalny ( z punktu widzenia aktywacji ten plik zawiera śmieci uwagi niewarte ).
Zdanei drugie upewnia mnie, że sugerujesz skorzystanie z istniejącej wersji wpa, co powoduje, że . patrz wyzej.
QED
PS.
Nie epatuj mnie siwizną, bo wątpliwej to jakości argument ( w rozmowach ze mną ).
w84u - rozczaruję Cię, ale ... musisz dalej kombinować.
Dwoch rzeczy - konsoli jako takiej i ew. komunikatu : weź się walnij, bo ja to mogę ew. coś przekopiować, a nie expandnąc ( mam takie dziwne odczucie, że ta wersja jest nawet bardziej prawdopodobna ).
A tam partycje - jak rżnąc to juz jak leci ( przecież tam i tak był EFS (kra,kra,kra )).
No to se pogadalim jak slepy dziad z obrazem o kolorach.
A było tak prosto przeca : awaryjny, rżnięcie, nakładka ( jak to zwykł Seeker ujmować "specyfikę" działań opisując na swój mniej skondensowany sposób ).
Te Twoje wątpliwości podmiany dotyczą możliwości odpalenia konsoli jako takiej (że sie z błedem tym samym wyłozy co na początku Autor pisał) ?? Bo jako taka podmiana hala jest przecież szybka i nic nie koszująca (poza paroma minutami czasu). Ja bym spróbował osobiście - z czystej ciekawości.
Wiesz - zawsze można wyrżnąć partycje czyms ...
PS Tytuł to nie link. Ale se dospiewalem :D
Chybabym się na piechotę tego nie zdecydowął robić ( nawet jeżeli przyjąć, że operacja z konsoli wyda jako taka ), bo - pomijając nawet krakanie typu "podmień hala i postaw świeży system, bo i tka nie wstanie" czort wie co w pierwocinach sprżetowych leżało ( Autor tylko wynikową konfigurację wskazał ).
Dlatego odwołałem się do tego F7 - od reki będzie wiadomo, że ... z tego wysżło i pozostaje wyjście, które Autorowi wskazano u Asusa.
PS.
Mój monitor wyświetka pare linijek więcej niz sam tytułu ( sam se,Żółty, resztę dośpiewaj ).
A nie jest tak, że linki to tylko do opisu kierują ?? :D
A poważniej do tematu podchodząc - można próbowac jeszcze, korzystając z konsoli odyskiwania, podmieniać pliki jądra - hal.dll na pewno (dla muliprocesorowych z ACPI oryginalna nazwa pliku to Halmacpi.dll) bo nie wiadomo czy zgodność jest i dlatego błedami sypać może. Ale to czy podmiana konieczna wyjdzie po rozpakowaniu pliku halmacpi.dl_ i porównanie rozmiarów z aktualnym hal.dll leżącym w Windows\System32
No pacz Pan, mea culpa żem uwagi nie zwócił - pewnie dlatego, że oba w rodzimym języku opis wyłuszczają.
Gdzieś tam ostrzagąłem Bobiego, że wzrok mi sie poprawia ( na niektore teksty ).
Endrju czym sie rózni link, który wskazałeś od tego z postu wyżej ( oczywiście poza .... maskowaniem )?
w84u - ta... ten wpa to do oprawienia w ramki chyba.
Endrju - a moze jednak zamiast od razu się poddawać sprawdzić czy F7 nie "zaskoczy" ? - Nie żebym był przekonany do skutecznosci tej operacji, ale skoro i tak ma być "świeżyna" to co za róznica z jedną pobą wiecej lub mniej.
http://support.microsoft.com/kb/812580/pl - pkt.2 rozwiązania zastosuj
Po takiej rewolucji napewno trzeba reinstalować system.
[url=http://support.microsoft.com/kb/812580]Komunikat o błędzie: Nie można załadować pliku Ntkrnlmp.exe. Kod błędu 7[/url]
Jeżeli chcesz uniknąć ponownej aktywacji XP skopiuj plik wpa.dbl (jest w system32) na dyskietkę lub pendriva. Po zainstalowaniu systemu, podmień ten plik i dokonaj aktywacji przez internet.
[quote=Rebe][quote] PS. Nie epatuj mnie siwizną, bo wątpliwej to jakości argument ( w rozmowach ze mną ).[/quote] Mam też siwą brodę ;) Parę tygodni wstecz wymieniłem sprzęt: wszystko- dawny PIV 1,7 , RAMBUSY 520MB, chipset Intela , dyski ATA monitor CRT 17". Nowy DUAL CORE E4500, pamiątki DDR 800 2GB, chipset NVidia, dwie karty graf. GF 8600 pracujące w trybie SLI, dyski SATA II RAID/stripe , monitor 24" LCD PVA, WindowsXP Prof. bynajmniej nie BOX i na starym wpa Microsoft podziękował za aktywację. PS Teraz widzę na czym polega nieporozumienie: w moim poście "jeśli chcesz uniknąć ponownej aktywacji" powinno być "kontaktu i ewentualnej dyskusji z pracownikami Microsoft PL " Aktywacja sensu stricto jest konieczna ;) PS Jeżeli gdzieś brakuje liter to pardon, zdarzyło mi się zalać klawiaturę piwem i lepią się . Nowa w drodze.