Problem z odinstalowaniem Windowsa
Chciałem sformatować dysk c z systemem Win xp. Próbowałem róźnych sposobów. Mam 2 partycje ntfs C i f. Zainsatlowałem system na c w innym folderze. Potem go odinstalowałem lecz przy uruchamianiu wyskakuje mi komunikat o wybraniu systemu [ okazało się, źe mam ich aź 4 !!! :–( ] W rzeczywistości odinstalowalem w sposob pokazany w pewnym serwisie:
Postępowalem zgodnie ze wskazówkami na nową instalcje potem wybierałem partycje c i dawałem zainstaluj i jak odinstloawywał 1 wersje windowsa to potem robilem reset. Jednak pliki windowsa są gdzieś ale ja ich nie widze a przy uruchamianiu poprawnie zainstalowanego wind Xp prosi mnie o wybranie systemów, które juź są odinstalowane – dlaczego?. W końcu się wkurzyłem i cały dysk wykasowałem [ c ] – ręcznie czyli ctrl+a potem delete ;–). Niestety dalej mi je wykrywa i prosi o wybranie windowsa przy starcie. Wkurza mnie to! Czy jeźeli zdobęde płyte z Windowsem 98 to będe mógł zainstalować normalnie XP czyli będe mógł sformatować ntfs i potem uruchomić instalcje ?
Dziękuje za pomoc! :–(
Postępowalem zgodnie ze wskazówkami na nową instalcje potem wybierałem partycje c i dawałem zainstaluj i jak odinstloawywał 1 wersje windowsa to potem robilem reset. Jednak pliki windowsa są gdzieś ale ja ich nie widze a przy uruchamianiu poprawnie zainstalowanego wind Xp prosi mnie o wybranie systemów, które juź są odinstalowane – dlaczego?. W końcu się wkurzyłem i cały dysk wykasowałem [ c ] – ręcznie czyli ctrl+a potem delete ;–). Niestety dalej mi je wykrywa i prosi o wybranie windowsa przy starcie. Wkurza mnie to! Czy jeźeli zdobęde płyte z Windowsem 98 to będe mógł zainstalować normalnie XP czyli będe mógł sformatować ntfs i potem uruchomić instalcje ?
Dziękuje za pomoc! :–(
Odpowiedzi: 11
To włóź płytę i sformatuj z poziomu instalatora tę partycję, a nastepnie wyjdź z instalatora, ew. prowadź dalej instalację.
PS.
Cieszę się, źe teź znalazłeś takie okienko w aplecie mój komputer. Tylko u mnie np. to nie działa, bo ja takiego czegoś jak mój komputer nie mam .
PS.
Cieszę się, źe teź znalazłeś takie okienko w aplecie mój komputer. Tylko u mnie np. to nie działa, bo ja takiego czegoś jak mój komputer nie mam .
udało się ale teraz mam inny problem... Jak usunąć ręcznie pliki instalatora? bo teraz wciągle uruchamia mi się instalacja–nie ma włoźonej CD XP ale są pliki tymczasowe instalatora?
P.S – Dla tych, którzy nie wiedzą jak wyedytować pliki bott.ini niech klikną prawym na mój komputer, następnie zaawansowane kolejno uruchamianie i odzyskiwanie i tam macie juź wszystko!
P.S – Dla tych, którzy nie wiedzą jak wyedytować pliki bott.ini niech klikną prawym na mój komputer, następnie zaawansowane kolejno uruchamianie i odzyskiwanie i tam macie juź wszystko!
Czy to naprawde tak trudno ? Dostales juz odpowiedz.
Jesli chcesz cos dopisac do swojego posta, uzywaj przycisku "ZMIEŃ".
MarcinX:BOOT.INI
Wklep to w szukajce.
Było to wałkowane setki razy.
Jesli chcesz cos dopisac do swojego posta, uzywaj przycisku "ZMIEŃ".
Siedzę na awaryjnym pomoźe mi ktoś?
Na serio go nie ma!!! Pomóźcie... w jakim folderze on się znajduje standardowo? plisssssss...
wiem o tym. Zmieniłem opcje na wyszukiwanie z plikami i folderami systemowymi i ukrytymi i to samo. Mógłby ktoś dać mi linka do tematu gdzie mają podobny problem bo jadę na awaryjnym :–D. Dziex
Nie wykrywa, poniewaz jest ukryty kurna.
Najlepsze, źe mi tego pliku nie wykrywa! Szukałem błędnych wpisów w rejestrze jv power tools PL ale nic to nie pomogło. Przypominam, źe usunąłem cały dysk c ręcznie bez formata :/. ctrl+a i delete... [ ale wcześniej zrobiłem odinstalowanie instalką XP–pirat ]
A jak wchodzę do instalki to nie mam wyboru partycji ani nic tylko od razu mi wyświelta folder i potem instaluje...
A jak wchodzę do instalki to nie mam wyboru partycji ani nic tylko od razu mi wyświelta folder i potem instaluje...
Jeźeli wszystko ci działa ,tylko przeszkadza menu wyboru systemu wystarczy wyedytować BOOT.INI
Wklep to w szukajce.
Wklep to w szukajce.
Włuź płytę xp i ją zbootuj, nastepnie pros o instalacje systemu windows xp a nie napraw, nastepnie spyta cie o wybor dysku, jezeli chcesz zeby byl na dysku c to przed tym usun ta partycje i utworz na nowo, i sformatuj na system ntfs (nie formatowanie szybkie). Nastepnie zainstaluj tam windowsa. Jezeli pliki wykrywa Ci na innych dyskach skozystaj byc moze z programu do czyszczenia rejestru lub usowania starych plikow typu RegCleaner. Pozdrawiam.
Zachowanie, ktore opisujesz moźe świadczyć o uszkodzonych rejestrach....
A probowałeś włoźyć CD Win XP i z plytki go zbootowac, następnie sformatowac C: na NTFS i postawic system ponownie system. Jesli wczesniej stawiales system tylko na C: to powinno pomoc.
Win 98 nie obsluguje NTFS.
A probowałeś włoźyć CD Win XP i z plytki go zbootowac, następnie sformatowac C: na NTFS i postawic system ponownie system. Jesli wczesniej stawiales system tylko na C: to powinno pomoc.
Win 98 nie obsluguje NTFS.
Strona 1 / 1