Problem z odczytem w Nero

Żółty:
Walniętą pamięć masz pewnie – jak będziesz komputer do serwisu oddawał, to powiedz im o wynikach sprawdzania pamięci memtestem. Zanim jednak to zrobisz załaduj w biosie ustawienia domyślne i jeszcze raz zrób test.

A ja mam dobra pamiec a problem polega na tym ze nagrywam plyte cd programem nero i za kazdym razem podczas weryfikacji wyskakuja mi bledy:( w sumie sa tez problemy z czytaniem plyt ale czasem...mam zainstalowany sp2..czy moze mi ktos pomoc w czym tkwi problem? czy to wina nero ? gryzie sie z sp2? Juz mam dosyc instalowania wina ...:(

Wydzielono z: http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=225092

Bobi

Odpowiedzi: 7

Amon–Ra:
Musi być włączone na tym kanale, do którego podłączony jest napęd.
Jak wygląda kwestia ustawień w BIOSie? DMA jest domyślnie włączone, czy teź moźe widnieje tam ustawienie Auto?

Tzn chodzi o ide podstawowy i pomocniczy? do ktorego jest podlaczony naped? a jak to sprawdze?
A bios – to sprawdze po poludniu bo teraz jestem w pracy :/ a gdzie to sprawdze w biosie?

No i jeszcze jedno–to chyba nie jest tylko problem nero;probowalam innego programu i dzieje sie to samo:(zawsze nagrywa sie plyta z bledami–sprawdzalam cdcheckiem;moze mam jakis windows z bledem?? pomozcie...
lagatka
Dodano
18.08.2005 11:26:52
Musi być włączone na tym kanale, do którego podłączony jest napęd.
Jak wygląda kwestia ustawień w BIOSie? DMA jest domyślnie włączone, czy teź moźe widnieje tam ustawienie Auto?
Amon–Ra
Dodano
18.08.2005 11:17:58
Amon–Ra:
url=http://66.96.84.4/support/dvr_exe/mbd_dvr/VIA4in1455_73.zip]VIA Chipset 4in1 Drivers :arrow:[/url]. Następnie sprawdź, czy w Menedźerze urządzeń dla napędu CD na pewno włączona jest opcja DMA jeźeli dostępne. Być moźe odpowiednie ustawienia trzeba będzie zmienić takźe w BIOSie, ale tym zajmiemy się później.

Zainstalowalam ale nadal są błedy przy weryfikacji:( na pewno dvdr jest sprawne bo sprawdzalam w innym komputerez ale tam nie bylo systemu xp. Co jeszcze moge zrobic? A opcja DMS jesli dostepna jest wlaczona w podstawowym IDE.
lagatka
Dodano
18.08.2005 11:09:54
lagatka:
nie instalowalam zadnych sterownikow bo i tez chyba do mojej plyty nie trzeba : taka mam:
http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_detail.php?UID=100

Zainstaluj VIA Chipset 4in1 Drivers :arrow:. Następnie sprawdź, czy w Menedźerze urządzeń dla napędu CD na pewno włączona jest opcja DMA jeźeli dostępne. Być moźe odpowiednie ustawienia trzeba będzie zmienić takźe w BIOSie, ale tym zajmiemy się później.

webmajsterek:
zmiejsz czestotliwosc magistrali sytemowej –– ja dokladnie to samo mialem gry mialem czestotliowsc magistrali 100 mzh –– jak zmniejszylem do 66 mzh pamiec przechodzi wszystkie testy wzorowo.

A na jakiej częstotliwości FSB powinien pracować Twój procesor? :shock: Spróbuj włączyć w BIOSie (chyba w zaawansowanych ustawieniach chipsetu) opcję Set timings by SPD (lub podobnie).
Amon–Ra
Dodano
18.08.2005 09:22:25
SomeOne:
Jak na razie ten program w pierwszej minucie wykrył mi 7000 (siedem tysiecy) błędów. Nie wiem, o co chodzi ale adresy zaczynają się robić złe koło 750MB (nie wiem, co to znaczy) i w zwyź licznik koło Errors nabija kolejne liczby z prędkością 7000 na minutę. Moźesz powidziedzieć o co z tym chodzi i czemu jest tak duźo błędów (jak na razie mineła siódma minuta a licznik z błędami przekroczył 49'000) ?

zmiejsz czestotliwosc magistrali sytemowej –– ja dokladnie to samo mialem gry mialem czestotliowsc magistrali 100 mzh –– jak zmniejszylem do 66 mzh pamiec przechodzi wszystkie testy wzorowo .

mozesz tez zminicz cykle odczytu i zapisu .

najprawdopdobniej tobie rpzegrzewa sie chipset ( polnocny mostek odpowiedzialny za komunikajcie z pamiecia ) –– jak mas z na nim radiator to mozes zna niego wrzucic wentylka –– ale nie worze tobie zlikwidowania wszystkich bledow .
webmajsterek
Dodano
18.08.2005 01:52:12
no w sumie masz racje...ale myslalam ze to moze byc kontynuacja...

podstawowy – ultra dma tryb 5
pomocniczy – Multi–word dms tryb 2 i DMA jesli dostepne

nie instalowalam zadnych sterownikow bo i tez chyba do mojej plyty nie trzeba : taka mam:
http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_detail.php?UID=100

masz moze gg?
lagatka
Dodano
18.08.2005 01:47:23
Lagatka, w takim wypadku chyba trzeba było rozpocząć nowy wątek – dopisany post na końcu tematu, który swą świetność ma juź za sobą (a na dynamicznych forach internetowych czas takiej właśnie świetności to nieraz kilkanaście, kilkadziesiąt minut) mógłby zostać niezauwaźony i przez to niezamierzenie zignorowany.
Sprawdź w Menedźerze urządzeń (prawoklik na Mój komputer > Właściwości > zakładka Sprzęt > Menedźer urządzeń), w jakim trybie pracują napędy CD/DVD (szukaj w podpozycji Kontrolery IDE ATA/ATAPI). Czy instalowałaś sterowniki do swojego chipsetu?
Amon–Ra
Dodano
18.08.2005 01:19:17
lagatka
Dodano:
18.08.2005 01:01:48
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1