Problem z obrazem
Od pewnego czasu mój komputer nęka dziwny problem – konkretnie z wyświetlaniem obrazu. Na ekranie monitora pokazują się kolorowe paski. Najgorsze jest to, źe usterka występuje losowo – czasem przez tydzień jest spokój i nic sie nie dzieje. Przeczytałem gdzieś, źe moźe to zasilacz, włoźyłem inny – dwa tygodnie komp działał beź zarzutu potem znowu paski wróciły. Próbowałem zmiany strowników do karty graficznej – nic nie pomogło. Dwa probgramy antywirusowe tez niczego nie znalazly. Nie wiem co mam robić, moźe ktoś ma jakiś pomysł ?? Mój komp to Athlon 1600XP, Radeon 9700 PRO, ASRock K7UPGRADE, 512 DDR Kingston, Dysk Samsung 160 GB SATA.
Odpowiedzi: 4
moźe w takim razie zimny lut na płytce karty? jest to jedna z paskudniejszych sytuacji, poniewaź jest tzw. usterka przemijająca, więc trudno ją wychwycić. jeśli sprzęt na gwarancji [lub przynajmniej karta] to się nie męcz tylko wal do serwisu.
Okej wyjąłem kartę, z wentylatorkiem na pierwszy rzut oka wszystko OK, kartę i radiator wyczyściłem, sprawdziłem teź radiator jest zamocowany prawidłowo. Póki co działa tylko jak juź wcześniej mówiłem usterka występuje losowo – zobaczymy co dalej
Okej wyjąłem kartę, z wentylatorkiem na pierwszy rzut oka wszystko OK, kartę i radiator wyczyściłem, sprawdziłem teź radiator jest zamocowany prawidłowo. Póki co działa tylko jak juź wcześniej mówiłem usterka występuje losowo – zobaczymy co dalej
wygląda na to jakby procek karty się przegrzewał. Oczyść z kurzu grafę, jeśli karta ma wiatrak sprawdź przy otwartej obudowie jak się kręci [moźe się zacina], moźe obluzował się radiator i trzeba docisnąć, aby był lepszy odbiór ciepła.
Strona 1 / 1