Problem z nowym komputerem
Witam, otoz moj problme wygalda nastepujaco. Kupilem neidawno nowe czesci tzn.
-GIGABYTE GA-M57SLI-S4 - nForce 570 SLI - plyta glowna
-athlon 64 am2 3800+
- gainword gf 7600gt 256 -karta
- 1gb ddr2 x2 (2x 512) geila - ram
- zasilacz 450W tracer
- samsung 250gb sata2 - dysk
Mam problem z zainstalowaniem windowsa xp na tym sprzecie. Po sformatowaniu dysku iutowrzeniu partycji gdy instalator kopiuje pliki komp sie restartuje albo zacina w dowolnym miejscu. Probowalem juz zmieniac napedy i plyty z windowsem i dalej jest to samo. Raz mi sie udalo jzu zainstalowac Windowsa ale po wgraniu paru rzeczy zaczal sie sam restartowac. Teraz po kolejnym formacie caly czas zacina sie/restartuje na kopiowaniu plikow. Zauwazylem tez ze chipset plyty (zeberka chlodzace) sa bardzo gorace, wrecz mozna sie oparzyc po ich dotknieciu. Temp procesora i karty graficznej jest ok. Podejrzewam, ze jest to wian albo plyty glownej, albo dysku lub zasilacza. Z gory dzieki za pomoc.
PS. Czy do tego komputera (tzn. procesroa) powinienem miec windowsa xp z oblsuga procesorwo 64bitowych z podwojnym rdzeniem? czy windows xp zwykly tez jest dobry?
Odpowiedzi: 1
Spróbuj w BIOSie podnieść napięcie dla tych Geilów na np.2,1V . Te pamięci mogą potrzebować wyższego napięcia niż standardowo oferuje ta płyta głowna .
Dział BIOSu ,- MB Inteligent Tweaker - DDR2 Voltage control
heh dzieki, na stronie producenta bylo napisane, ze pamiec pracuje przy 1.5-.1.8V, ja podnioslem o 0.2 w biosie bo 0.3 juz na czerwono bylo. potem zainstalowalem wina i narazie huja wszystko bez bledow:) dzieki wielkie za pomoc, zobaczymy czy nie padnie w najblizszym czasie:)