Problem z nowym kompem
Witam!
Mam ciągły problem z komputerem. Ciągle sam, bez powodu się wyłącza, nawet bez źadnego komunikatu, problem pojawia się ciągle, po róźnym okresie pracy. Z reguły restartuje się kiedy działa jakiś program (Winamp lub VPlayer). Zaniosłem go do serwisu w którym został zakupiony, podobno została wymieniona płyta główna, ale jak widać nic nie pomogło. Z czym moźe związany być ten problem... ? Proszę pomocy, bo juź mam tego dość. Skanuje go codziennie, nawet kilka razy, mam Nortona. Oprogramowanie, wszystko jest legalne. RCP wyłączone, co mam robić. Proszę, pomocy!
Mam ciągły problem z komputerem. Ciągle sam, bez powodu się wyłącza, nawet bez źadnego komunikatu, problem pojawia się ciągle, po róźnym okresie pracy. Z reguły restartuje się kiedy działa jakiś program (Winamp lub VPlayer). Zaniosłem go do serwisu w którym został zakupiony, podobno została wymieniona płyta główna, ale jak widać nic nie pomogło. Z czym moźe związany być ten problem... ? Proszę pomocy, bo juź mam tego dość. Skanuje go codziennie, nawet kilka razy, mam Nortona. Oprogramowanie, wszystko jest legalne. RCP wyłączone, co mam robić. Proszę, pomocy!
Odpowiedzi: 7
A moźe poprostu łapiesz jakieś wirusy ??
Masz zainstalowanego antywirusa ??
Masz zainstalowanego antywirusa ??
Odpowiadam na wszystko po kolei. Procek – nie podkręcany. Natomiast płyta głowna, wszystko ma zintegrowane i jest to Intel Pentium 4A, 2400 MHz (6*400) (Dane z Aidy). Czy za pomocą tego programu, bądź jakiegoś innego mogę sprawdzić moc zasilacza albo ją jakoś obliczyć, poniewaź na boku, nie ma nigdzie takich danych. Z tyłu komputera jest tylko napięcie, a poza tym nie ma nic. Mam listwę, a do niej podłączony tylko komputer, listwa była podłączona do gniazdka, w którym były podłączone jeszcze dwie lampki, odłączyłęm je na wszelki wypadek, ale nie pomogło. Komp dalej sam się restartuje. Teraz jakoś dziwnie działa juź ponad pół godziny, co do niego niepodobne... A jeśli moźe to być wina Biosa, to gdzie leźy przyczyna ? Co mogę w Biosie posprawdzać, bo juź próbowałem, ale teź nic nie pomaga. Pozdr. pomóźcie, proszę... :P
A nie masz moze podkręconego procka, bo kolega
podkręcał i jak wlaczal jakis program lub grę to mu sie restartował windows >
podkręcał i jak wlaczal jakis program lub grę to mu sie restartował windows >
Moźe to być wina innego podzespołu...(np.jeśli dzwięk nie jest zintegrowany, karta graficzna itp...)
wymieniono płyte na ten sam model czy juź inny?
mogą to być sterowniki (np. jakiś konflikt)
równieź moźe się zdaźyć źe sprzedawca ustawia w biosie np. max temp...
tak jak w innych postach zła konfiguracja biosu...
coś z zasilaczem...
przerwy w dostawie prądu...
popsuty guzik [ON](zwarcie)...
oraz listwa... ale to dpada bo to by był restart...
i wiele innch;) chociaź się napewno zmieścisz w tym co napisałem;) pochwal się jakl juź coś będziesz wiedział co to było
pozdrawiam
wymieniono płyte na ten sam model czy juź inny?
mogą to być sterowniki (np. jakiś konflikt)
równieź moźe się zdaźyć źe sprzedawca ustawia w biosie np. max temp...
tak jak w innych postach zła konfiguracja biosu...
coś z zasilaczem...
przerwy w dostawie prądu...
popsuty guzik [ON](zwarcie)...
oraz listwa... ale to dpada bo to by był restart...
i wiele innch;) chociaź się napewno zmieścisz w tym co napisałem;) pochwal się jakl juź coś będziesz wiedział co to było
pozdrawiam
P.klik na mój komputer–zarządzaj–podgląd zdarzeń.
Sprawdź aplikacje i system ,błędy są zaznaczone na czerwono.
Napięcia sprawdzisz Aidą.
Moc zasilacza jest opisana na jego boku (tabelka).
Tak.
Płyta,procek,grafika itd.
Sprawdź aplikacje i system ,błędy są zaznaczone na czerwono.
Napięcia sprawdzisz Aidą.
Moc zasilacza jest opisana na jego boku (tabelka).
Tak.
Płyta,procek,grafika itd.
Aha, SP owszem, zainstalowany. A config, jak mam podać, procek, itd. ?
Mój system to XP:HE, nie wiem jak wejść do tego rejestru zdarzeń. Sprawdzałem kompa Aidą i SpeedFanem, teoretycznie temperatura odpowiednia. A jak mogę sprawdzić napięcie tego zasilacza. Na innym forum powiedzieli mi, źe powinno być napisane pod obudową, ale niestety nie ma... Co mam zrobić. Ludzie, pomóźcie, bo ja świruję.
Strona 1 / 1