Problem z nową kartą dzwiękową na płycie głównej z zintegrowaną kartą dzwiękową
Witam,
jakiś czas temu zaczęła mi szwankować karta dźwiękowa zintegrowana na płycie głównej. Chciałem przeinstalować sterowniki, niestety wyskakiwał błąd że komputer nie może wykryć chipsetu audio. Pomyślałem że coś się stało mechanicznie skoro nawet format windowsa i ponowne nagranie nic nie wskórały. Tak się złożyło że kumpel ma dosyć starego Soundblastera PCI128. Włożyłem kartę do komputera, zainstalowałem sterowniki z płyty i mimo że komputer widzi ją to i tak nie mogę jej wybrać jako urządzenie do odtwarzania dźwięku. Pracuje na Windows XP Home Edition. W tym miejscu zwracam się z wielką prośbą o pomoc. Z góry dziękuje za sugestie.
2 pierwsze zaznaczone kontrolery to karta zintegrowana.Poniżej zaznaczony Creative to ta nowa.
Pozdrawiam.
Wyłączyłem w biosie: AC97 Audio: Disable. Dalej to samo z tą różnicą że już nie widzi zintegrowanej. <br>
Złącza PCI w jakim standardzie masz (lub w jakim pracują). Zmiana na inny slot może też pomóc, gdyż tam gdzie jest teraz może się gryźć z innym urządzeniem. Ale to tylko czyste spekulacje na razie... Zmiana sterowników na inne także może pomóc.
<p>Zmiana sterów na najnowsze jakie udało mi się znaleźć nic nie dała, inny slot też...</p><p>Jak się sprawdza te złącza PCI? </p><p> Dzięki za pomoc.<br> </p>
Opcja w BIOS'ie PCI Delay Transaction, PCI 2.1 Compiliance (lub coś takiego - szczegóły w instrukcji od mobo) spróbuj przestawić inaczej niż jest teraz (Disabled -> Enabled i vice versa).