Problem z napedami

Po zakupie nagrywarki dvd i podlaczeniu jej do kompa moje napedy (razem 3) maja problemy z 'widzeniem' plyt. Kiedy wkladam plytke do napedu to czasem wyskakuje okienko o braku plyty a czasem wyswietla sie to, co bylo na plytce poprzednio lezacej w napedzie...

Nagrywarka CD jest podlaczona na 1 tasmie z DVD, a nagrywarka DVD jest podlaczona z dyskiem i FDD na drugiej tasmie.

Dodatkowo przestal dzialac naped FDD (swieci sie tylko dioda, ale 'urzadzenie nie jest dostepne')

W czym tkwi problem? Prosze o pomoc :)

Odpowiedzi: 2

a nagrywarka DVD jest podlaczona z dyskiem i FDD na drugiej tasmie.

Chyba Chciałeś napisać nagrywara DVD z Dyskiem HDD na jednej taśmie – dysk systemowy podepnij na I kanale IDE jako Master,drugi napęd jako Slave.

Na napędzie FDD 1.44 MB lub w gnieździe na płycie odwróć wtyczkę sygnałową o 180 stopni – sprawdź dokładnie podłączenie wszystkiego.

Pamiętaj przewód z oznaczeniem czerwonym na taśmie zawsze idzie do pina 1 gniazda na płycie lub napędu – pin 1 jest oznaczony przy gniazdach i na napędach.

Poczytaj

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?p=247712#247712
JNJN
Dodano
07.11.2005 13:51:22
stahumir:
Po zakupie nagrywarki dvd i podlaczeniu jej do kompa moje napedy (razem 3) maja problemy z 'widzeniem' plyt. Kiedy wkladam plytke do napedu to czasem wyskakuje okienko o braku plyty a czasem wyswietla sie to, co bylo na plytce poprzednio lezacej w napedzie...

Nagrywarka CD jest podlaczona na 1 tasmie z DVD, a nagrywarka DVD jest podlaczona z dyskiem i FDD na drugiej tasmie.

Dodatkowo przestal dzialac naped FDD (swieci sie tylko dioda, ale 'urzadzenie nie jest dostepne')

W czym tkwi problem? Prosze o pomoc :)

Na temat "widzenia zawartości poprzedniej płyty" znajdziesz w archiwum informacje – EL NINO się parę razy produkował, choć pewnie nie tylko on.

Nie ot, źebym był na etapie, źe mnie zdziwienie z byle powodu ogarnia, ale......... jakim cudem FDD podłaczłeś razem z HDD i DVD–RW.
Juź nawet nie o sam fakt podłaczenia plopa razem, ale o sumę urządzeń mi chodzi .

Z teog co pamiętam to i kwestię błedu w pracy flopa przy podpięciu sprzetu ATAPI teź juź rozwiązano kiedyś.

Mogę przeprosić za to, źe linków nie daję, ale usprawiedliwiony się czuję, bo monitor mam zapluty, za sprawą zupełnie niezrozumiałego napadu wesołości, więc nie widze szukajki.
Rebe
Dodano
07.11.2005 13:44:08
stahumir
Dodano:
07.11.2005 13:33:57
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1