Problem z napędami CDROM...

Problem jest mój następujący...:
W rejestrze zdarzeń systemy xp, pisze co jakis czas (co 5 min.) "atapi; Urządzenie DeviceIdeIdePort1 nie odpowiedziało w ramach ustalonego limitu czasu.", dzieje sie kiedy cdrom, jakby na chile przestanie pracowac i na 5sek. unieruchamia totalnie system. Problem sie u mnie coraz bardziej nasila. Mam dwa odtwarzacze. Jeden to CDROM drugi to nagrywanka CD–RW. Kiedy CDROM stanie i nawet kieszeń z CD–kiem nie chce wyjsc, gina ikony w oknie "Mój komputer" oraz właśnie w podglądzie zdarzeń pisze komunikat odnoszący się do atapi. Odrecilem kompa i odlaczaczylem CD–ROM (bo myślałem źe się chyba popsuł), dziala mi tylko nagrywarka – lecz problem pojawia się równieź u niej, tzn. jak słucham sobie mp3 z płyty w nagrywrce to jakby laser zacinal się i pisze właśnie bład atapi?? Cóź to by sie stało, czyźby poszły oba CD–ROMY (oby nie :( ). Patrzałem wszystko jest dobrze podołączane, źaden kabelek jest dobrze przymocowany do CDROMu. Skąd ten bład...
prosze o pomoc...

pzd.

Odpowiedzi: 5

ja mialem problem z gg wczoraj, ale dzisiaj jak pamiectam nie mialem :)

znowu pewno cos kombinuja...

dzieki za pomoc

pzd.
special
Dodano
14.03.2004 23:21:52
mi rowniez wyskakuja w podgladzie zdazen rozne bledy ale olalem to komp dziala i to jest wazne a jakies dziwne bledy mnie nie ruszaja komp to nie rakieta nie musi byc idealny :D

p.s dziala wam dzisiaj gg bo mi padlo i nie wiem czy to cos z kompem czy znowu gg siadlo (sorki ze nie w temacie)
Rysiek80
Dodano
14.03.2004 22:37:39
odpiolem cdrom z kompa i zostala mi tylko nagrywarka. Najparwdopodobniej problem stanowil on bo kiedy podlaczylem tylko pod zasilanie cdrom zeby sprawdzic – zachowywal sie dokladnie tak jak wczesniej... czyli szwankowal. teraz mam tytlko w kompie nagrywarke, w ktorej jak cos wloze do odczytania to w "podgladzie zdarzen" wyskakuje mi blad aspi, ale cdrw nie zachowuje sie tak jak cdrom, ktory jest juz napewno popsuty. Blad w sytemie jest, ale chyba malo znaczacy, poniewaz dalej odczytuje i jest wszystko ok...
ale moze jest rada zeby ten blad jednak nie wyskakiwal ??

pzd.
special
Dodano
14.03.2004 22:23:42
ale nie napisales czy na samym cd–romie rowniez sie blokuje system moze to cos z nagrywarka
Rysiek80
Dodano
14.03.2004 22:13:16
Komputer nie jest w cale, nawet minimalnie podkrecany. A tak poza tym o jaką tu szynę chodzi :), szczerze sie przyznam ze nie zabardzo znam sie na tych sprawach od strony sprzetu komp. i biosa.
Czy jest jakies ostateczne rozwiazanie? Nie wiem... moze cos trzeba poodlaczac i pozmieniac, nie wiem...

prosze o pomoc...

Mam jeszcze takie pytanko: Czy zamienienie przewodów i gniazd na tasmie z jednego cd–romu do nagrywarki i na odwrot da jakis rezultat, czy to nie ma znaczenia jak jest podlaczone ??
special
Dodano
13.03.2004 22:41:22
special
Dodano:
13.03.2004 18:43:02
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1