Problem z napędami CDROM...
Problem jest mój następujący...:
W rejestrze zdarzeń systemy xp, pisze co jakis czas (co 5 min.) "atapi; Urządzenie DeviceIdeIdePort1 nie odpowiedziało w ramach ustalonego limitu czasu.", dzieje sie kiedy cdrom, jakby na chile przestanie pracowac i na 5sek. unieruchamia totalnie system. Problem sie u mnie coraz bardziej nasila. Mam dwa odtwarzacze. Jeden to CDROM drugi to nagrywanka CD–RW. Kiedy CDROM stanie i nawet kieszeń z CD–kiem nie chce wyjsc, gina ikony w oknie "Mój komputer" oraz właśnie w podglądzie zdarzeń pisze komunikat odnoszący się do atapi. Odrecilem kompa i odlaczaczylem CD–ROM (bo myślałem źe się chyba popsuł), dziala mi tylko nagrywarka – lecz problem pojawia się równieź u niej, tzn. jak słucham sobie mp3 z płyty w nagrywrce to jakby laser zacinal się i pisze właśnie bład atapi?? Cóź to by sie stało, czyźby poszły oba CD–ROMY (oby nie :( ). Patrzałem wszystko jest dobrze podołączane, źaden kabelek jest dobrze przymocowany do CDROMu. Skąd ten bład...
prosze o pomoc...
pzd.
W rejestrze zdarzeń systemy xp, pisze co jakis czas (co 5 min.) "atapi; Urządzenie DeviceIdeIdePort1 nie odpowiedziało w ramach ustalonego limitu czasu.", dzieje sie kiedy cdrom, jakby na chile przestanie pracowac i na 5sek. unieruchamia totalnie system. Problem sie u mnie coraz bardziej nasila. Mam dwa odtwarzacze. Jeden to CDROM drugi to nagrywanka CD–RW. Kiedy CDROM stanie i nawet kieszeń z CD–kiem nie chce wyjsc, gina ikony w oknie "Mój komputer" oraz właśnie w podglądzie zdarzeń pisze komunikat odnoszący się do atapi. Odrecilem kompa i odlaczaczylem CD–ROM (bo myślałem źe się chyba popsuł), dziala mi tylko nagrywarka – lecz problem pojawia się równieź u niej, tzn. jak słucham sobie mp3 z płyty w nagrywrce to jakby laser zacinal się i pisze właśnie bład atapi?? Cóź to by sie stało, czyźby poszły oba CD–ROMY (oby nie :( ). Patrzałem wszystko jest dobrze podołączane, źaden kabelek jest dobrze przymocowany do CDROMu. Skąd ten bład...
prosze o pomoc...
pzd.
Odpowiedzi: 5
ja mialem problem z gg wczoraj, ale dzisiaj jak pamiectam nie mialem :)
znowu pewno cos kombinuja...
dzieki za pomoc
pzd.
znowu pewno cos kombinuja...
dzieki za pomoc
pzd.
mi rowniez wyskakuja w podgladzie zdazen rozne bledy ale olalem to komp dziala i to jest wazne a jakies dziwne bledy mnie nie ruszaja komp to nie rakieta nie musi byc idealny :D
p.s dziala wam dzisiaj gg bo mi padlo i nie wiem czy to cos z kompem czy znowu gg siadlo (sorki ze nie w temacie)
p.s dziala wam dzisiaj gg bo mi padlo i nie wiem czy to cos z kompem czy znowu gg siadlo (sorki ze nie w temacie)
odpiolem cdrom z kompa i zostala mi tylko nagrywarka. Najparwdopodobniej problem stanowil on bo kiedy podlaczylem tylko pod zasilanie cdrom zeby sprawdzic – zachowywal sie dokladnie tak jak wczesniej... czyli szwankowal. teraz mam tytlko w kompie nagrywarke, w ktorej jak cos wloze do odczytania to w "podgladzie zdarzen" wyskakuje mi blad aspi, ale cdrw nie zachowuje sie tak jak cdrom, ktory jest juz napewno popsuty. Blad w sytemie jest, ale chyba malo znaczacy, poniewaz dalej odczytuje i jest wszystko ok...
ale moze jest rada zeby ten blad jednak nie wyskakiwal ??
pzd.
ale moze jest rada zeby ten blad jednak nie wyskakiwal ??
pzd.
ale nie napisales czy na samym cd–romie rowniez sie blokuje system moze to cos z nagrywarka
Komputer nie jest w cale, nawet minimalnie podkrecany. A tak poza tym o jaką tu szynę chodzi :), szczerze sie przyznam ze nie zabardzo znam sie na tych sprawach od strony sprzetu komp. i biosa.
Czy jest jakies ostateczne rozwiazanie? Nie wiem... moze cos trzeba poodlaczac i pozmieniac, nie wiem...
prosze o pomoc...
Mam jeszcze takie pytanko: Czy zamienienie przewodów i gniazd na tasmie z jednego cd–romu do nagrywarki i na odwrot da jakis rezultat, czy to nie ma znaczenia jak jest podlaczone ??
Czy jest jakies ostateczne rozwiazanie? Nie wiem... moze cos trzeba poodlaczac i pozmieniac, nie wiem...
prosze o pomoc...
Mam jeszcze takie pytanko: Czy zamienienie przewodów i gniazd na tasmie z jednego cd–romu do nagrywarki i na odwrot da jakis rezultat, czy to nie ma znaczenia jak jest podlaczone ??
Strona 1 / 1