Problem z napędami.
Witam ponownie. Jest jeszcze inny problem do rozgryzienia, w innym kompie :)
Otóż są zainstalowane nagrywarka LG 52x24x52 jako master i DVD Toshiby jako slave. Oba na pierwszym IDE. Na drugim IDE jest twardziel. Nie pytajcie, ja tego nie składałem ;)
Oba napędy bez problemu czytają płyty CD i CDR.
Problem:
1. Napęd DVD nie czyta płyt dvd.
(Po włożeniu, zczytaniu i próbie kliknięcia pojawia się informacja o niesformatowanym dysku cd i ogólnie braku dostępu.
2. Nagrywarka nie potrafi nagrać danych na płytę. Tzn., zarówno w Nero jak i windowsowym nagrywaniu proces nagrywania odbywa się normalnie ale po sprawdzeniu okazuje się, że nic nie zostało nagrane, pusta płyta. Wczoraj pojawił się również problem z odczytem tak "nagranych" płyt. Mieli i nic z tego nie wychodzi, zawiesza explorera.
Usuwałem napędy w menadżerze, usuwałem całe kontrolery i nic. Pojedyncze urządzenia na taśmie też działają nienormalnie.
Zauważyłem coś dziwnego, otóż w menadżerze jest wszystko po polsku oprócz właśnie Podstawowego i Drugiego kanału IDE, które tam nazywają się Primary /Secondary IDE. Nie ma też w ich właściwościach zakładki "ustawienia zaawansowane" gdzie mógłbym sprawdzić w jakim trybie działają napędy.
Ponadto jest jakieś wykryte urządzenie w stylu "masowe urządzenie magazynujące" czy jakoś tak, (zapomniałem zapisać) Nie można jednak zainstalować do niego sterowników, nawet z cd do płyty głównej ani z katalogów systemowych Xpeka czy nawet z cd instalacyjnego systemu.
Opadły mi ręce, nie mam już pomysłów.
Odpowiedzi: 5
Przynajmniej kwestia IDE sie wyjasniła - po kolorach sądząc one są "zdolne" pracować z óznymi prędkościami transmisji - nie będe sie wślepiał w obrazki by sprawdzić czy IDE 1 jest 33, a IDE 2 66/100 czy odwrotnie, ale zakłądam, że składacz wiedział co robi.
Spóbuj podpiąć , jako slave pod kanał z dyskiem i zobacz co będzie - najpierw jeden, a potem drugi czytnik ( moze kontroler jednak nie cąłkiem cacy pracuje(?).
Oj, Panowie :)
Xpek z sp2, płyta to Intel Blue Mountain 2 D845 PEB T2. ( http://support.intel.com/design/motherbd/bt2/index.htm )
Postaramy się sprawdzić dziś zasilacz, taśma jest ok. Sprawdzimy też bootowanie z płytek.
Płyta główna BEZ widocznych uszkodzeń (spuchnięte kondensatory itp..)
W biosie wszystko ustawione prawidłowo..
Pozdrawiam
Ja tam isę nei znam, ale wydaje mi się - a moze raczej majaczy - że po to by jakiekolwiek rozstrzygniecie potadć wypadąłoby zajrzeć do .manuala płyty głownej, czego nikt z nas zrobic nie moze ( ciekawe dlaczego? ).
PS.
Plus pae innych równie "nieistotnych" braków bym wyliczyć zdołał.
W jakim systemie? Że to Windows można się domyślić , ale który , już nie bardzo. Ja wprawdzie tego tematu nie przenosiłem , ale również miałbym wątpliwości czy w dobrym dziale umieściłeś temat.
Tendencja , że to zawsze ten paskudny system jest winny jest niestety wszechobecna.
Dla mnie takie zachowanie urządzeń -jak opisałeś - , jest wskazówką , zacząć poszukiwania, sprawdzić , czy winowajcą nie jest przypadkiem zasilacz, taśma IDE, czy niedociśnięte wtyczki.
Napędy w fazie bootowania/startu sprawdzałeś , czy czytają płytki?
Nie rozumiem dlaczego moderator przeniósł ten topik do działu sprzęt. Problem ewidentnie leży w systemie :)
Strona 1 / 1