Problem z nagrywarka i Dvd– rom'em
Mam problem z odtwarzaczami plyt w swoim kompie[ windows xp home], od pewnego czasu kiedy wkładam plytke do jednego z dwoch [nie wazne jakiego] cd–romu to komp jej po prostu nie widzi...wyskakuje bład np: "F:/ nie jest dostępny Niepoprawan funkcja" zwracam sie do Was, czy wiecie czym to moze byc spowodowane jak to usunac by działo normalnie[jak przedtem] ??
Odpowiedzi: 6
Po zresetowaniu pamieci BIOS'u [wyjąłem baterie] wszystko wróciło do normy. Nie wiem co sie stalo ale sie naprawiło :] Thenks wszystkim za pomoc.
Po zresetowaniu komputera włóź do pierwszego napedu/DVD/płytkę i utwórz do tego napędu skrót.T o samo zrób z CD–RW.Powinno załatwić sprawę.O ile przyczyna jes taka jak myślę.Podałes mało szczegółów a przyczyn moźe być kilka.Rozumiem ,źe nie moźesz eksplorowac płytki w napędzie.Pozdrawiam.
Tak kaźda płytka jest czytana przez napędy dopiero po resecie...a co do taśm to wcześniej było wszystko w porzadku[nic nie odłaczałem i nie podłączałem] tylko troche bawiłem sie w Biosie...zaraz sprawdze
Czy tak się dzieje ze wszystkimi płytami, które wkładasz?
Jak są podłączone (kontroler, kolejność na taśmie) i ustawione (maste/slave/cable select) te napędy?
Z jakich ustawień oszczędzania energii korzystasz w BIOS oraz w Windows?
Jak są podłączone (kontroler, kolejność na taśmie) i ustawione (maste/slave/cable select) te napędy?
Z jakich ustawień oszczędzania energii korzystasz w BIOS oraz w Windows?
Chciałbym by to było tak łatwo. ale wszystko jest dobrze podłaczone i nie wiem czemu dopiero kiedy zresetuje komp [ z płytką w środku] to mogę ją odczyta...
źle coś popodłączałeś. Jak nie to pewnie wina wina :lol:
Strona 1 / 1