problem z nagrywarka dvd
mam taki problem
powodoje to ze mimo wlozenia do napedu plyty pisze ze musze wlozyc plyte. predzej tego nie bylo. plyty nadal nagrywa. wcisniecie na tym komunikacie ok nic nie pomaga.
prosze o pomoc.
powodoje to ze mimo wlozenia do napedu plyty pisze ze musze wlozyc plyte. predzej tego nie bylo. plyty nadal nagrywa. wcisniecie na tym komunikacie ok nic nie pomaga.
prosze o pomoc.
Odpowiedzi: 3
mozliwe ze twoja nagrywarka nie obsluguje wiekszego trybu niz UDMA 2, ja mam lite–ona tego co w podpisie SOHW1693S on pracuje w standardzie UDMA 4, a naprzyklad pozostale dwa moje napedy DVD i CD–RW pracuja juz tylko w UDMA 2 , mozliwe ze twoj LG tez tylko w takim trybie maxymalnie pracuje. Poszukaj jego specyfkacji na stronie producenta, albo gdzies indziej w necie.
wielkie dzieki :lol: :lol: :lol: moja nagrywarka do lg gsa4163b. widze ze sie znasz wiec mam jeszcze jedno pytanie. jak zmienic udma2 na udma4 tak jak zalecasz
Nie jest wlaczone DMA na tym kanale co masz podpieta nagrywarke, pewnie wlaczylo sie PIO.
Otworz Panel sterowania > System > zakldaka sprzet > Menadzer urzadzen. Z listy wybierz kontroler IDE/ATA/ATAP i sprawdz na kanlach IDE na tym na ktorym jest podpieta nagrywarka z jakim pracuje bierzacym trybem transferu, bedzie najprawdopodobniej PIO. Odinstaluj ten kanal, uruchom kompa ponownie wejdz do biosu i sprawdz czy w biosie jest ustawione DMA dla nagrywarki , Najszybsze dla nagrywarki DVD jest Ultra DMA 4, jezeli jest mozliwosc to ustawa tak wlasnie lub na auto. Zapisz ustawienia i uruchom kompa. Jaka to nagrywarka ?
Otworz Panel sterowania > System > zakldaka sprzet > Menadzer urzadzen. Z listy wybierz kontroler IDE/ATA/ATAP i sprawdz na kanlach IDE na tym na ktorym jest podpieta nagrywarka z jakim pracuje bierzacym trybem transferu, bedzie najprawdopodobniej PIO. Odinstaluj ten kanal, uruchom kompa ponownie wejdz do biosu i sprawdz czy w biosie jest ustawione DMA dla nagrywarki , Najszybsze dla nagrywarki DVD jest Ultra DMA 4, jezeli jest mozliwosc to ustawa tak wlasnie lub na auto. Zapisz ustawienia i uruchom kompa. Jaka to nagrywarka ?
Strona 1 / 1