Problem z nagrywaniem płyt
Witam serdecznie. Mam problem z nagrywarką tzn, system ją widzi jako nagrywarkę normalnie, program do nagrywania nero też i nawet widzi czyste płyty problem jest w tym że po zakończeniu procesu nagrywania płyty i po komunikacie że "kompilacja została ukończona pomyślnie " na płycie nie ma nic nagranego i po ponownym włożeniu do stacji dysków dvd-ram widzi ją jako czystą. Laptop jest nowy około 6 miesięcy, nagrywarka ta nagrywała też już płyty audio, dane cd i dane dvd wszystkich nie więcej jak 40 sztuk.Aha co do odczytu płyt nie mam zastrzeżeń. Szukam porady co mogę z tym zrobić?
Odpowiedzi: 7
Słuchajcie zauważyłem też że w biosie nie widać tej nagrywarki(tzn że zamiast pisać jaki jest model nagrywarki w ID jest wpis "30b7" - pamiętam kiedyś wcześniej był tam model nagrywarki tzn dvd-ramu) i nie chce odpalić z płyty instalatora nowego systemu podczas uruchamiania. Mam wrażenie że to jest błąd jakiś. Jestem w stanie sformatować w windowsie partycje systemową jak jest odpalony system ale boje się że jak nie będę miał systemu zainstalowanego, a cd mi nie startuje to wtedy nic nie będę miał.
Zmień mimo ,że zmieniałeś płyty, na ...inne.
Model nagrywarki jest wyświetlany normalnie. Laptop jest to HP compaq presario v6000. Model nagrywarki to jest PHILIPS DVD-RAM SDVD8821. Próbowałem po raz kolejny dzisiaj coś nagrać i nic się z płytą nie dzieje tzn proces leci do końca wyświetla się napis że pomyślnie a na płycie nic nie ma nagranego. Aha jeszcze jedno podczas nagrywania płyta normalnie jest odbierana jak by naprawdę cos nagrywało.
di valdi , co masz , co ci się wyświetla w okienku (obok przycisku "wybiera nagrywarkę") , programu Nero . Wyświetlaną nazwę podaj.
Co to za sprzęt? Dzieje sie tak z płytami cd i dvd? Zarówno jednokrotnego/wielokrotnego zapisu? Sprawdz na stronie profucenta czy czasem nowego firmware do niej nie ma.
Właśnie o to chodzi że błąd ten pojawił się nie wiem kiedy bo przez spory okres czasu używałem kompa a nic kompletnie nie nagrywałem tylko odczytywałem. Ostatni raz coś nagrałem może około 2 do 3 miesięcy. Jak teraz chciałem coś nagrać to zaczelo mi szwankować i lipa a próbowałem na dwóch rodzajach płyt fakt że zwykłych ale próbowałem wszystkie możliwości typu dane, audio itp. Jak było przez pewien okres to samo to pomyślałem że już czas najwyższy odświeżyć system i tak zrobiłem całkowicie od początku przeinstalowywując cały system z programami włącznie. Po tym wszystkim myślałem że będzie ok ale dzieje się tak samo. Spróbuję nagrać przez windowsa a jak nie to odinstaluje w menadżerze urządzeń.
Odinstaluj ja z menedżera urządzeń i zrestartuj komputer. Jakich płyt używasz? Markowych? Próbowaleś różnych? Próbowałes nagrywać tez inną aplikacja niz Nero? Spróbuj!
Strona 1 / 1
[quote=dj valdi1]... Jestem w stanie sformatować w windowsie partycje systemową [b]jak jest odpalony system[/b]. [/quote] Raczej nie [quote=dj valdi2]... Jestem w stanie sformatować w windowsie partycje systemową ... ale boje się że jak nie będę miał systemu zainstalowanego, a cd mi nie startuje to wtedy nic nie będę miał. [/quote] Zrób obraz partycji systemowej na innej partycji np. w norton ghost, utwórz dyskietkę rozruchową w tym programie i możesz w razie czego przywrócić system z obrazu gdyby nie udało się z DVD-ROM-u