problem z nagrywaniem dźwięku i gadaniem online (mikrofon)
Witam.
Moj problem wygląda następująco.
Jakiś czas temu zainstalowałem Skype'a i rozmawiałem sobie ze znajomkami bez problemu. Jednak kilka dni temu włączyłem komputer a tu niespodzianka. Po próbie połączenia Skype zgłasza błąd następującej treści: "Problem with playback device". Sterowniki są zainstalowane, audio out i line in działa, mikrofon jest na 100% sprawny i nie jest wyciszony. Co najgorsze Windows'owy Rejestrator dźwięku jest zupełnie nieatywny (przycisk nagrywania jest wygaszony). Proszę o jakieś wskazówki... wolałbym uniknąć ponownej instalacji WinXP
Pozdrawiam
Moj problem wygląda następująco.
Jakiś czas temu zainstalowałem Skype'a i rozmawiałem sobie ze znajomkami bez problemu. Jednak kilka dni temu włączyłem komputer a tu niespodzianka. Po próbie połączenia Skype zgłasza błąd następującej treści: "Problem with playback device". Sterowniki są zainstalowane, audio out i line in działa, mikrofon jest na 100% sprawny i nie jest wyciszony. Co najgorsze Windows'owy Rejestrator dźwięku jest zupełnie nieatywny (przycisk nagrywania jest wygaszony). Proszę o jakieś wskazówki... wolałbym uniknąć ponownej instalacji WinXP
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 15
[quote="krzysztof22"]Witam all@–oto opis mojego kompa:
Płyta główna Matsonic MS8137C+(karta dźwiękowa Interg)
Ram–Sd–Ram–256 MB
Dysk 40 Gb
Grafa–Gforce 2–400 MX:
Proglem polega na :
Mój system to Xp pro pl,karta dźwiękowa zintegrowana, sterownika aktualny,(karta jest włączona),mam równieź zainstalowaną SB 5.1– + stery,( aha,karta ma 3 gniazdka,dźwięk,mik,i IN ) problem w tym źe, na zintegrowanej mam dźwięk(tzn głos i dźwięk)
gdy przełącze na SB 5.1 jest dźwięk, ale nie ma głosu, robiłem testy,i wykazało źe, jest problem z mową!!( dołączam screena )to jest na SB 5.1, na karcie dź. zintegrowanej tego problemu nie ma,szukałem na forum róźnych informacji,ale nie ma takiej która by mi pomogła,byłem się pytać sąsiada, i on zrobił tak:ma tą samą karte dź SB 5.1 i miał ten sam objaw co ja, polecił mi przelutować wtyczki(zamienić je)i tak teź zrobiłem,ale i to nie dało rezultatu ;(,karta działa poprawnie,nie mam konfliktów z dźwiękiem, tylko z mikrofonem, wychodzi na to źe nie jest on wykrywany przez system sp :(nie wiem co mam juz zrobić(karta ma 2 lata) a nie chce się jej pozbywać !! chciałbym ja przywrócić do źycia, ale brakuje mi sił !!co do źywotności karty to ma ona 2 lata, była uźywana tylko raz!przez jej instalacją, wyczyściłem ją pędzenliek, itp czynności, ale źadna do dnia dzisiejszego nie przyniosła zysku,jeśłi ktoś się spotkał z takim problemem jak ja, to prosze o szybkie posty, i pomoce, będę wdzięczny za kaźdą pomoc,moźe i ja się w przyszłości jakoś odwdzięczę ;)
P:S: moźe mi ktoś jeszcze powie do czego są dwie zrorki na SB 5.1 ? są na wysokości gniazdka Jack !! prosze o szybką pomoc !!
Płyta główna Matsonic MS8137C+(karta dźwiękowa Interg)
Ram–Sd–Ram–256 MB
Dysk 40 Gb
Grafa–Gforce 2–400 MX:
Proglem polega na :
Mój system to Xp pro pl,karta dźwiękowa zintegrowana, sterownika aktualny,(karta jest włączona),mam równieź zainstalowaną SB 5.1– + stery,( aha,karta ma 3 gniazdka,dźwięk,mik,i IN ) problem w tym źe, na zintegrowanej mam dźwięk(tzn głos i dźwięk)
gdy przełącze na SB 5.1 jest dźwięk, ale nie ma głosu, robiłem testy,i wykazało źe, jest problem z mową!!( dołączam screena )to jest na SB 5.1, na karcie dź. zintegrowanej tego problemu nie ma,szukałem na forum róźnych informacji,ale nie ma takiej która by mi pomogła,byłem się pytać sąsiada, i on zrobił tak:ma tą samą karte dź SB 5.1 i miał ten sam objaw co ja, polecił mi przelutować wtyczki(zamienić je)i tak teź zrobiłem,ale i to nie dało rezultatu ;(,karta działa poprawnie,nie mam konfliktów z dźwiękiem, tylko z mikrofonem, wychodzi na to źe nie jest on wykrywany przez system sp :(nie wiem co mam juz zrobić(karta ma 2 lata) a nie chce się jej pozbywać !! chciałbym ja przywrócić do źycia, ale brakuje mi sił !!co do źywotności karty to ma ona 2 lata, była uźywana tylko raz!przez jej instalacją, wyczyściłem ją pędzenliek, itp czynności, ale źadna do dnia dzisiejszego nie przyniosła zysku,jeśłi ktoś się spotkał z takim problemem jak ja, to prosze o szybkie posty, i pomoce, będę wdzięczny za kaźdą pomoc,moźe i ja się w przyszłości jakoś odwdzięczę ;)
P:S: moźe mi ktoś jeszcze powie do czego są dwie zrorki na SB 5.1 ? są na wysokości gniazdka Jack !! prosze o szybką pomoc !!
Być moźe to jest rozwiązaniem: przeczytaj post który napisał andrzej–ek http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=15566
Moźe nie jest to jakieś kluczowe rozwiązane, ale moźe w tym przypadku pomoźe.
Spróbuj z wiersza poleceń :
sfc /scannow , jak poprosi o płytę to włoź do napędu i napraw.
sfc /purgecache
Innym rozwiązaniem moźe być nakładka systemu.
Spróbuj z wiersza poleceń :
sfc /scannow , jak poprosi o płytę to włoź do napędu i napraw.
sfc /purgecache
Innym rozwiązaniem moźe być nakładka systemu.
No wiec mikrofon jest zaznaczony... i wszystko jest jak piszesz... i jak powinno byc. sam mikrofon jako urzadzenie tez jest podlaczony prawidlowo. A nawet gdyby nie byl to przeciez windowsowy rejestrator dzwiekow bylby aktywny (a u mnie – przypominam – przycisk nagrywania jest nieaktywny)...
pozdr.
pozdr.
No wiec mikrofon jest zaznaczony... i wszystko jest jak piszesz... i jak powinno byc. sam mikrofon jako urzadzenie tez jest podlaczony prawidlowo. A nawet gdyby nie byl to przeciez windowsowy rejestrator dzwiekow bylby aktywny (a u mnie – przypominam – przycisk nagrywania jest nieaktywny)...
pozdr.
pozdr.
tak tylko dla formalnosci nie wie wiem czy to sprawdzales pewnie tak ale kto wie
Start –> uruchom
wpisz: sndvol32
Opcje –> wlasciwosci
w ustawieniach glosnosci wcisnij nagrywanie i zobacz czy jest zaznaczone "Mikrofon"
I jeszcze tak dla formalnosci chyba nie podlaczasz mikrofonu do glosnikow :?:
Start –> uruchom
wpisz: sndvol32
Opcje –> wlasciwosci
w ustawieniach glosnosci wcisnij nagrywanie i zobacz czy jest zaznaczone "Mikrofon"
I jeszcze tak dla formalnosci chyba nie podlaczasz mikrofonu do glosnikow :?:
z tym postem od Gościa to nie wiem o co chodzi...
Nie dalem rady dzisiaj przeinstalowac windowsa wiec nadal czekam na podpowiedzi co by jeszcze zrobic z tym mikrofonem...
Nie dalem rady dzisiaj przeinstalowac windowsa wiec nadal czekam na podpowiedzi co by jeszcze zrobic z tym mikrofonem...
Olo.W:tak sobie myślę źe to moźe jakiś wpis w rejestrze ma np. wartość zero zamiast 1 albo coś w tym stylu... moźe ktoś wie gdzie w rejestrach szukać wpisów związanych z kartą dźwiękową?
Tak sobie myślę, źe moźe wziąłbyś się za doktorat, a potem reinstalację windowsa
tak sobie myślę źe to moźe jakiś wpis w rejestrze ma np. wartość zero zamiast 1 albo coś w tym stylu... moźe ktoś wie gdzie w rejestrach szukać wpisów związanych z kartą dźwiękową?
nie zmienię gniazda PCI bo to karta zintegrowana na płycie. A kiedy wkładałem inną (na PCI) to oczywiścią tą zintegrowaną wyłączałem w BIOS'ie... tak piszę źeby nie było wątpliwości :). Chyba juź próbowałem wszystkiego źeby nie instalować xp od nowa i nic to nie dało.. ehh. Chyba wieczorem jak przyjdę z roboty to przeinstaluję system... chyba, źe jeszcze ktoś mi coś poradzi. I dzięki wszystkim za próby pomocy!!
sprobuj zmienic port PCI
jak probowac to wszystkiego
choc nie wierze ze to pomoze ale sprobowac nie zaszkodzi
jak probowac to wszystkiego
choc nie wierze ze to pomoze ale sprobowac nie zaszkodzi
odinstalowałem skype'a i wywaliłem wszystkie wpisy w rejestrach (te co zawierały słowo "skype"). pozniej odinstalowałem directX 9 (jakimś uninstallerem sciągniętym z sieci) i zainstalowałem go na nowo. Nastepnie zainstalowałem Skaype'a ale nic się nie zmieniło – mikrofon nadal nie działa.
Karta jest dobra bo włoźyłem inną (na 100% sprawną), wyjętą z innego kompa, i objawy były te same... wszystko działa oprócz mikrofonu (rejestrator dźwięku jest nieaktywny a skype nadal zgłasza błąd). Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to się chętnie do nich zastosuję... pozdrawiam
Karta jest dobra bo włoźyłem inną (na 100% sprawną), wyjętą z innego kompa, i objawy były te same... wszystko działa oprócz mikrofonu (rejestrator dźwięku jest nieaktywny a skype nadal zgłasza błąd). Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to się chętnie do nich zastosuję... pozdrawiam
Odinstaluj Skype, posprzątaj po nim w systemie i rejestrze,
Zainstaluj ponownie biblioteki DirectX 9.0b i dokonaj ponownej instalacji Skype.
Zobacz czy problem nie minie.
Zainstaluj ponownie biblioteki DirectX 9.0b i dokonaj ponownej instalacji Skype.
Zobacz czy problem nie minie.
Dzięki za wskazówki... zrobiłem jak napisałeś ale niestety nic to nie dało... moźe jakiś inny pomysł jeszcze? Nadal proszę o pomoc...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
tryb awaryjny
usun urzadzenie w panelu sterowania
zainstaluj nowe (takze w trybie awaryjnym)
usun urzadzenie w panelu sterowania
zainstaluj nowe (takze w trybie awaryjnym)
Strona 1 / 1