problem z nagrywaniem dźwięku i gadaniem online (mikrofon)

Witam.
Moj problem wygląda następująco.
Jakiś czas temu zainstalowałem Skype'a i rozmawiałem sobie ze znajomkami bez problemu. Jednak kilka dni temu włączyłem komputer a tu niespodzianka. Po próbie połączenia Skype zgłasza błąd następującej treści: "Problem with playback device". Sterowniki są zainstalowane, audio out i line in działa, mikrofon jest na 100% sprawny i nie jest wyciszony. Co najgorsze Windows'owy Rejestrator dźwięku jest zupełnie nieatywny (przycisk nagrywania jest wygaszony). Proszę o jakieś wskazówki... wolałbym uniknąć ponownej instalacji WinXP
Pozdrawiam

Odpowiedzi: 15

[quote="krzysztof22"]Witam all@–oto opis mojego kompa:
Płyta główna Matsonic MS8137C+(karta dźwiękowa Interg)
Ram–Sd–Ram–256 MB
Dysk 40 Gb
Grafa–Gforce 2–400 MX:

Proglem polega na :
Mój system to Xp pro pl,karta dźwiękowa zintegrowana, sterownika aktualny,(karta jest włączona),mam równieź zainstalowaną SB 5.1– + stery,( aha,karta ma 3 gniazdka,dźwięk,mik,i IN ) problem w tym źe, na zintegrowanej mam dźwięk(tzn głos i dźwięk)
gdy przełącze na SB 5.1 jest dźwięk, ale nie ma głosu, robiłem testy,i wykazało źe, jest problem z mową!!( dołączam screena )to jest na SB 5.1, na karcie dź. zintegrowanej tego problemu nie ma,szukałem na forum róźnych informacji,ale nie ma takiej która by mi pomogła,byłem się pytać sąsiada, i on zrobił tak:ma tą samą karte dź SB 5.1 i miał ten sam objaw co ja, polecił mi przelutować wtyczki(zamienić je)i tak teź zrobiłem,ale i to nie dało rezultatu ;(,karta działa poprawnie,nie mam konfliktów z dźwiękiem, tylko z mikrofonem, wychodzi na to źe nie jest on wykrywany przez system sp :(nie wiem co mam juz zrobić(karta ma 2 lata) a nie chce się jej pozbywać !! chciałbym ja przywrócić do źycia, ale brakuje mi sił !!co do źywotności karty to ma ona 2 lata, była uźywana tylko raz!przez jej instalacją, wyczyściłem ją pędzenliek, itp czynności, ale źadna do dnia dzisiejszego nie przyniosła zysku,jeśłi ktoś się spotkał z takim problemem jak ja, to prosze o szybkie posty, i pomoce, będę wdzięczny za kaźdą pomoc,moźe i ja się w przyszłości jakoś odwdzięczę ;)

P:S: moźe mi ktoś jeszcze powie do czego są dwie zrorki na SB 5.1 ? są na wysokości gniazdka Jack !! prosze o szybką pomoc !!
krzysztof22
Dodano
06.09.2004 04:44:21
Być moźe to jest rozwiązaniem: przeczytaj post który napisał andrzej–ek http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=15566
SLAY3R
Dodano
07.05.2004 22:04:20
Moźe nie jest to jakieś kluczowe rozwiązane, ale moźe w tym przypadku pomoźe.
Spróbuj z wiersza poleceń :

sfc /scannow , jak poprosi o płytę to włoź do napędu i napraw.
sfc /purgecache

Innym rozwiązaniem moźe być nakładka systemu.
McScr@by
Dodano
06.05.2004 00:40:01
No wiec mikrofon jest zaznaczony... i wszystko jest jak piszesz... i jak powinno byc. sam mikrofon jako urzadzenie tez jest podlaczony prawidlowo. A nawet gdyby nie byl to przeciez windowsowy rejestrator dzwiekow bylby aktywny (a u mnie – przypominam – przycisk nagrywania jest nieaktywny)...
pozdr.
Olo.W
Dodano
05.05.2004 22:07:23
No wiec mikrofon jest zaznaczony... i wszystko jest jak piszesz... i jak powinno byc. sam mikrofon jako urzadzenie tez jest podlaczony prawidlowo. A nawet gdyby nie byl to przeciez windowsowy rejestrator dzwiekow bylby aktywny (a u mnie – przypominam – przycisk nagrywania jest nieaktywny)...
pozdr.
Olo.W
Dodano
05.05.2004 22:07:23
tak tylko dla formalnosci nie wie wiem czy to sprawdzales pewnie tak ale kto wie

Start –> uruchom
wpisz: sndvol32

Opcje –> wlasciwosci

w ustawieniach glosnosci wcisnij nagrywanie i zobacz czy jest zaznaczone "Mikrofon"

I jeszcze tak dla formalnosci chyba nie podlaczasz mikrofonu do glosnikow :?:
p481o
Dodano
05.05.2004 09:01:33
z tym postem od Gościa to nie wiem o co chodzi...
Nie dalem rady dzisiaj przeinstalowac windowsa wiec nadal czekam na podpowiedzi co by jeszcze zrobic z tym mikrofonem...
Olo.W
Dodano
05.05.2004 01:53:22
Olo.W:
tak sobie myślę źe to moźe jakiś wpis w rejestrze ma np. wartość zero zamiast 1 albo coś w tym stylu... moźe ktoś wie gdzie w rejestrach szukać wpisów związanych z kartą dźwiękową?

Tak sobie myślę, źe moźe wziąłbyś się za doktorat, a potem reinstalację windowsa
Anonymous
Dodano
04.05.2004 21:35:40
tak sobie myślę źe to moźe jakiś wpis w rejestrze ma np. wartość zero zamiast 1 albo coś w tym stylu... moźe ktoś wie gdzie w rejestrach szukać wpisów związanych z kartą dźwiękową?
Olo.W
Dodano
04.05.2004 16:49:32
nie zmienię gniazda PCI bo to karta zintegrowana na płycie. A kiedy wkładałem inną (na PCI) to oczywiścią tą zintegrowaną wyłączałem w BIOS'ie... tak piszę źeby nie było wątpliwości :). Chyba juź próbowałem wszystkiego źeby nie instalować xp od nowa i nic to nie dało.. ehh. Chyba wieczorem jak przyjdę z roboty to przeinstaluję system... chyba, źe jeszcze ktoś mi coś poradzi. I dzięki wszystkim za próby pomocy!!
Olo.W
Dodano
04.05.2004 11:58:27
sprobuj zmienic port PCI
jak probowac to wszystkiego
choc nie wierze ze to pomoze ale sprobowac nie zaszkodzi
p481o
Dodano
04.05.2004 03:12:35
odinstalowałem skype'a i wywaliłem wszystkie wpisy w rejestrach (te co zawierały słowo "skype"). pozniej odinstalowałem directX 9 (jakimś uninstallerem sciągniętym z sieci) i zainstalowałem go na nowo. Nastepnie zainstalowałem Skaype'a ale nic się nie zmieniło – mikrofon nadal nie działa.
Karta jest dobra bo włoźyłem inną (na 100% sprawną), wyjętą z innego kompa, i objawy były te same... wszystko działa oprócz mikrofonu (rejestrator dźwięku jest nieaktywny a skype nadal zgłasza błąd). Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to się chętnie do nich zastosuję... pozdrawiam
Olo.W
Dodano
04.05.2004 02:45:19
Odinstaluj Skype, posprzątaj po nim w systemie i rejestrze,
Zainstaluj ponownie biblioteki DirectX 9.0b i dokonaj ponownej instalacji Skype.
Zobacz czy problem nie minie.
McScr@by
Dodano
02.05.2004 16:06:53
Dzięki za wskazówki... zrobiłem jak napisałeś ale niestety nic to nie dało... moźe jakiś inny pomysł jeszcze? Nadal proszę o pomoc...
Pozdrawiam
Olo.W
Dodano
02.05.2004 15:20:27
tryb awaryjny
usun urzadzenie w panelu sterowania
zainstaluj nowe (takze w trybie awaryjnym)
p481o
Dodano
01.05.2004 18:44:18
Olo.W
Dodano:
30.04.2004 02:49:32
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1