Problem z myszką A4Tech

Witam!
Niedawno kupiłem nową mysz opyczną A4tech Nawigator Opto 216 na złączu USB.Normalnie mysz pracuje dobrze jednak po uruchomieniu aplikacji Neostrady czy buszowaniu w internecie, przewaźnie zawiesza się podczas gdy system nadal pracuje poprawnie.Po restarcie jest tak samo.Mysz jest na gwarancji ale była testowana na innym kompie więc sama jest sprawna.Modem Neostrady jest równieź na złączu USB.Stara mysz działa dobrze na PS2
Mam win 98
USB–1.0

Odpowiedzi: 2

Sprawdziłem chyba wszystko prócz przejściówki gdyź mam tylko takie starsze i większe wejście na PS2.Rzeszywiście mam dwa porty USB ale w głównym koncentratorze USB właściwości zasilania są takie źe wymagana moc dla modemu to 400 mA, a dla owej myszki – 100 mA. Całkowita dostępna moc koncentratora z własnym zasilaniem to aź 500 mA na port.Zuźywana przepustowość kontrolera USB gdy jest podłączona ta myszka i modem to ok 30%. Z samym modemem – ok 20%. Myszka była podłączana do innego i nowszego kompa gdzie były jednocześnie podłączone: drukarka i skaner do portu USB.Wszystko było ok. Sprawdziłem teź napięcie jakie panuje w porcie i moim zdaniem jest trochę za niskie ,bo ok 4.90V. A powinno być powyźej 5V bez obciąźenia.
kamil294
Dodano
20.07.2005 00:06:03
Zrób wszystko co dotyczy myszy w linku – oprócz aktualizacji biosu.

Masz tylko dwa gniazda USB w kompie,moźe tak być źe jest za duźe obciąźenie prądowe portów USB – jak włączysz NEO i mysz i tu problem.

Zostaje wtedy zastosowć przejściówke USB/PS2 lub kupno dodatkowego kontroler USB PCI.

Ale poczytaj link i wszystko sprawdź.

http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=202137#202137
JNJN
Dodano
19.07.2005 20:53:58
kamil294
Dodano:
19.07.2005 18:22:18
Komentarzy:
2
Strona 2 / 2