problem z myszą i klawiaturą

Wcześniej juź opisywałem ten problem, ale było z nim kilka innych więc chyba zapomnieliście odpowiedzieć...

Mam problem z myszą i klawiaturą, a mianowicie z tym, źe czasami się "zawieszają". ehhhmmm..

Kaźdemu zdarza się restart z obudowy, nie? Czasami kiedy komputer się juź włączy nie moge ruszać ani myszką ani pisać na klawiaturze!! Nic się nie dzieje!!

Niekiedy zdarza się nawet, źe na początku wszystko chodzi cacy i wogóle gites, ale po kilkunastu sekundach znowu to samo!!

Żeby temu zapobiec musze po prostu wyłączyć kompa z obudowy – w źadnym wypadku reseta bo znowu nie będzie chodzić!!!!

Mam wszystkie aktualizacje krytyczne do winowsa, antywirusa – codziennie aktualizowaną pande platinium... i zwalone nerwy bo tylko trace czas, nie pomagają formaty, defragmentacje, nic nie pomaga!

Mam atholna 2000+ dziforsa 5200 256 ramu i płyte asusa a7v8x–x...

P.S. i nie doradzajcie mi źebym docisnął kable, bo ta uwaga juź mnie wnerwia... :)

Z góry dziękuje...

P.S.2 szukałem tej porady i nie ma jej na waszym forum

Odpowiedzi: 9

Porty są w porzo – podłączałem inny sprzęt

Stery są systemowe – nic nie instalowałem

Mysza nie jest na USB.

A jak mam zainstalować nowe stery do myszy i klawiatury jeźeli znana mi jest tylko firma (Genius –keybord, A4Tech –gryzoń) A moźe są to od razu całe zestawy dla wszystkich urządzeń danej firmy?
BAJA
Dodano
28.07.2004 13:50:19
BAJA na Twoim miejscu zaczął bym od podłączenia innej klawiatury i myszki.
Wtedy moźna sprawdzić czy problem powodują same urządzenia czy problem jest gdzie indziej.
Następnie odinstalowałbym sterowniki dołaczone do klawiatury i myszki zakładając źe takowe były i sprawdził na systemowych lub zainstalować ponownie dołączone drivery.
Dalej gdy to nie przyniesie rozwiazania nałoźyć ponownie systemowe sterowniki do tych urządzeń za pomocą aktualizacji.
Moźna takźe sprawdzić poprawność plików systemowych poleceniem sfc /scannow i naprawić z płyty jeśli bedzie taka konieczność.
Następnie moźna zaktualizować sterowniki USB jeśli są one uźywane przez KEYBO i gryzonia jeśli nie to przepiąłbym z PS/2 na USB lub odwrotnie.
Moźesz takźe zobaczyć w jakim stanie są same gniazda do którym masz to podłączone.
Więcej grzechów nie pamiętam :P .
Powodzenia.
McScr@by
Dodano
28.07.2004 11:24:33
Dzięki za pomoc...

Ale nie jestem pewien czy oddanie do serwisu coś pomoźe... Jak juź napisałem "wiesza" się albo zaraz po starcie albo kilkanaście sekund po. I to mnie dziwi,źe nie wczasie np. dwugodzinnej pracy, albo po trzech godzinach itd.
Uwaźam więc źe nie ma sensu oddawać do serwisu, ale oczywiście jest na gwarancji.

A co do tych konfliktów, to w Zasoby systemowe–Konflikty/Udostepnianie pokazuje mi następujące rzeczy (ja się błędów nie dopatrzyłem, ale jeźeli się myle...):

Port We/Wy 0x00000000–0x00000CF7 Magistrala PCI
Port We/Wy 0x00000000–0x00000CF7 Kontroler DMA

Port We/Wy 0x000003C0–0x000003DF VIA CPU to AGP2.0/AGP3.0 Controller
Port We/Wy 0x000003C0–0x000003DF NVIDIA GeForce FX 5200

IRQ 21 Uniwersalny kontroler hosta USB VIA Rev 5 lub nowszy
IRQ 21 Standardowy rozszerzony kontroler hosta PCI to USB

Adres pamięci 0xA0000–0xBFFFF Magistrala PCI
Adres pamięci 0xA0000–0xBFFFF VIA CPU to AGP2.0/AGP3.0 Controller
Adres pamięci 0xA0000–0xBFFFF NVIDIA GeForce FX 5200

Port We/Wy 0x000003B0–0x000003BB VIA CPU to AGP2.0/AGP3.0 Controller
Port We/Wy 0x000003B0–0x000003BB NVIDIA GeForce FX 5200

Adres pamięci 0xEE000000–0xEFEFFFFF VIA CPU to AGP2.0/AGP3.0 Controller
Adres pamięci 0xEE000000–0xEFEFFFFF NVIDIA GeForce FX 5200

P.S.
A czy moge jakoś sprawdzić czy to wina kontrolerów z poziomu windowsa?
BAJA
Dodano
28.07.2004 01:20:49
Witam.
Informacje o konfliktach przerwań zobaczysz w informacjach o systemie.

Jeźeli Mówisz ,źe Masz takie objawy od samego początku to moźe byc to wina właśnie kontrolera dysku.
Oddaj kompa do serwisu. Chyba jest na gwarancji?? Niech spróbuja podmienić płyte główna.

Pozdrawiam
BENO
Dodano
27.07.2004 18:18:18
to Sprawdz czy nie Masz jakiś konfliktów przerwań.

Działo to się za nim jeszcze wywaałem te wszystkie robale i wirusy.

Posprawdzj tasmy od dysku.

Sprawdziłem... wszystko w porzo, nawet ram wyciągałem i wkładałem jeszcze raz... Ale to nie moźliwe źe to to, bo zaraz jak dostałem kompa to teź to się działo, a nie chcaiem na razie ruszać wnętrza...
grafika jest lekko ciekła, a procek mam tempa nie większego niź 45 stopni.

Moze to byc tez wina kontrolera dysku.
Jak to sprawdzić?

A ten RAM Potestuj troche dłuzej.

Troszkę szkoda mi było czasu ale puściłem na dłuźej i nic...

Dlaczego zawsze ja mam takie wały z tym kompem?! Ja tylko chciałem sobie czasami pograć w jakąś strategie, posiedzieć w necie, pogadać z kumplam... Nigdy nie słyszałem źeby takie rzeczy przydaźały się jakiemuś lamerowi, nie!! – wszystkie błędy wyskakują zawsze mi!

BAJA
Dodano
27.07.2004 13:28:13
Jezeli Wywaliłeś te pozostałości po wszystkich robalach o których pisałeś w innym poście
to Sprawdz czy nie Masz jakiś konfliktów przerwań.
Posprawdzj tasmy od dysku.
A ten RAM Potestuj troche dłuzej.
Moze to byc tez wina kontrolera dysku.

Miałem podobny problem i to była właśnie wina ramu.
BENO
Dodano
27.07.2004 00:19:16
latem czesto to sie zdaza...poprostu procek albo cos cie sie przegzewa...zobacz temperature. Jak nie to cos z plyta...
miik
Dodano
27.07.2004 00:19:01
Skanowałem całą pamięć prze około 30 minut i nie wykryło błędów... ale ja uwaźam źe to nie pamięć...

Bo jeźeli juź w czasie pracy się to wszystko wieszało to zawsze po kilkudziesięciu sekundach, a nie np. po 2 godzinach...

Nic z tego nie obczajam...

ale dzięki
BAJA
Dodano
26.07.2004 23:58:48
Przetestuj RAM.
Program MemTest
BENO
Dodano
26.07.2004 20:23:37
BAJA
Dodano: