Problem z MTU i RWIN
Mam następujący problem–w miarę moźliwości–pomóźcie.
Sprawdziłem komendą ping –f –l xxxx www.strona.pl wielkość MTU.Wyniosła 1472.Postanowiłem sprawdzić dziś i wyszło 1444.Z poprzedniego odczytu wg. wzoru (znalazłem go w PC World Computer nr 7/04)(MTU–40)*4 obliczyłem RWIN.Wyniosło 5728.MTU poprzednio ustawiłem na 1472–czy teraz zmienić na 1444, oraz czy zmienić RWIN.A moźe robię coś źle?Moźe trzeba jeszcze zmienić jakieś inne parametry?Jakich programów najlepiej uźyć do zmian.
Sprawdziłem komendą ping –f –l xxxx www.strona.pl wielkość MTU.Wyniosła 1472.Postanowiłem sprawdzić dziś i wyszło 1444.Z poprzedniego odczytu wg. wzoru (znalazłem go w PC World Computer nr 7/04)(MTU–40)*4 obliczyłem RWIN.Wyniosło 5728.MTU poprzednio ustawiłem na 1472–czy teraz zmienić na 1444, oraz czy zmienić RWIN.A moźe robię coś źle?Moźe trzeba jeszcze zmienić jakieś inne parametry?Jakich programów najlepiej uźyć do zmian.
Odpowiedzi: 7
EL NINO:Tia. Czegos potrzebujesz ? Pieniedzy nie pozyczam. Ewentualnie zone mam na zbyciu za friko :mrgreen: :mrgreen: .Seeker:... spec od MTU –EL NINO ...Te wartosci moga sie zmieniac z dnia na dzien, wiec chyba nie ma co za bardzo kombinowac. Dlaczego sie zmieniaja ? IMO moze to byc spowodowane inna trasa jaka przebywaja pakiety do danego serwera a tym samym maja do czynienia z jednak innymi urzadzeniami po drodze. Pozostaw jakas tam wartosc MTU (nizsza jednak lepsza), do tego MSS i RWIN i nie zagladaj wiecej w te zakamarki.korwit:Teraz po jakimś czasie okazuje się – równieź po zastosowaniu komendy ping – źe wartość jest inna.Czy zostawić czy zmienić na nową, aby było optymalnie?
Bardzo dziękuję za pomoc.O to właśnie mi chodziło.Douczę się z materiałów podanych przez ciebie.Pozdrawiam.
Wole na zimne dmuchac :P :P .Seeker:Coś się kurna taki podejrzliwy zrobił?:lol:
Jeszcze nie, ale widze ze cos sie szykuje :mrgreen: :P .Seeker:... zaszed Cie któs od zadka czy co? :wink: :mrgreen:
EL NINO:Tia. Czegos potrzebujesz ? Pieniedzy nie pozyczam. Ewentualnie zone mam na zbyciu za friko :mrgreen: :mrgreen: .Seeker:... spec od MTU –EL NINO ...
Coś się kurna taki podejrzliwy zrobił? :lol: – zaszed Cie któs od zadka czy co? :wink: :mrgreen:
Tia. Czegos potrzebujesz ? Pieniedzy nie pozyczam. Ewentualnie zone mam na zbyciu za friko :mrgreen: :mrgreen: .Seeker:... spec od MTU –EL NINO ...
Te wartosci moga sie zmieniac z dnia na dzien, wiec chyba nie ma co za bardzo kombinowac. Dlaczego sie zmieniaja ? IMO moze to byc spowodowane inna trasa jaka przebywaja pakiety do danego serwera a tym samym maja do czynienia z jednak innymi urzadzeniami po drodze. Pozostaw jakas tam wartosc MTU (nizsza jednak lepsza), do tego MSS i RWIN i nie zagladaj wiecej w te zakamarki.korwit:Teraz po jakimś czasie okazuje się – równieź po zastosowaniu komendy ping – źe wartość jest inna.Czy zostawić czy zmienić na nową, aby było optymalnie?
Prócz tego co moim zdaniem podał spec od MTU –EL NINO /napisał o tym tyle postów źe głowa boli/ moźesz skorzystać z archiwum tego forum lub http://infojama.pl .
Jeśli koniecznie chcesz uźywac do tego programu polecam ten w załączniku
Jeśli koniecznie chcesz uźywac do tego programu polecam ten w załączniku
EL NINO:Dlaczego probujesz zmieniac ? Cos nie tak ? I dlaczego akurat to RWIN obliczyles mnozac przez 4 ?
Skoro wyszlo Ci 1444, to dodajesz jeszcze 28 i suma jest prawidlowa wielkoscia MTU. DO tego dochodzi MSS (Maximum Segment Size) mniejsze od MTU o 40. No a samo RWIN ustawia sie z reguly jako iloczyn MSS i liczby 6 lub 8. Cztery to zbyt malo.
Jesli chodzi o programy to chocby DrTCP, ale lepiej "z reki" w rejestrze.
Dokładnie było tak.Przeczytałem poradę, aby przy pomocy komendy ping sprawdzić najbardziej optymalne MTU.Sprawdziłem i ustawiłem.Teraz po jakimś czasie okazuje się – równieź po zastosowaniu komendy ping – źe wartość jest inna.Czy zostawić czy zmienić na nową, aby było optymalnie?Dzięki za cierpliwość.Moźe jestem niedouczony.A moźe gdzieś moźna znaleźć więcej na ten temat?
Dlaczego probujesz zmieniac ? Cos nie tak ? I dlaczego akurat to RWIN obliczyles mnozac przez 4 ?
Skoro wyszlo Ci 1444, to dodajesz jeszcze 28 i suma jest prawidlowa wielkoscia MTU. DO tego dochodzi MSS (Maximum Segment Size) mniejsze od MTU o 40. No a samo RWIN ustawia sie z reguly jako iloczyn MSS i liczby 6 lub 8. Cztery to zbyt malo.
Strona 1 / 1