Problem z MSI

Witam
Ostatnio zmieniłem płytę główną na MSI 648 MAX.
Przy pierwszej próbie isntalacji Windows XP wystąpiły problemy z pamięcią. Zmieniłem na inną i było bez problemów. Ale teraz system często się zawiesza. Najczęściej przy odtwarzaniu filmów. Sprawdziłem kaźdy dostępny bios. Nie pomogło. Konfiguracja sprzętowa: Celeron 2,2 GHz, 256 MB RAM, Riva TNT 2, dysk Samsung.
Jak wyeliminować ten problem?
Z góry dziękuje za pomoc.]
Pozdrawiam.

Odpowiedzi: 9

Trzeba sprawdzić kaźdy element kompa czy są sprawne.

Płyta nowa czy uźywana – moźe uszkodzona.

Wymień taśmę sygnałową dysku na nową.

Dysk sprawdź narzędziami producenta czy dobry,a najlepiej sprawdź kompa na innym dysku.
JNJN
Dodano
02.03.2006 16:04:13
I jeszcze jedno. Po restarcie systemu odpala się scandisk i pokazuje błędy krzyźowania. Czasami pokazuje teź błąd źe pierwsza tablica allokacji plików jest nie prawidłowa. Zapisuje to jako plik o nazwie Recent.
#tomek#
Dodano
02.03.2006 15:11:55
System jest czyściutki. Jakiś tydzień po instalacji. Miałem zainstalowanego AVG ale jego usunięcie nic nie pomogło. Karta śieciowa nie ma tutaj źadnego znaczenia. Czy jest włączona czy nie zawsze jst to samo. Wszystko się ładnie instaluje ale później się zawiesza.
#tomek#
Dodano
28.02.2006 08:49:55
A system odsyfiony :?: Niepowgrywane sa jakies zjadliwe programy antywirusowe ? Ja mam 2.6GHz i 512 Ramu i komp wymieka przy Kaspersky'm podczas instalacji jak zacznie sprawdzac pliki to nawet saper sie nie odpali :D
Ukey
Dodano
27.02.2006 17:55:22
Miałem płytę MSI KT4V.Problemy z zawieszaniem systemu podczas instalacji programów czy gier były często.Wyczaiłem źe pomaga wyłączenie karty sieciowej i komp chodził bez problemu.Takźe otwarcie kilku stron czy ściąganie powodowało zawieszenie systemu.Do dzisiaj nie wiem co to była za przyczyna.Zmieniłem płytę na Gigabyte i wszystko chodzi OK.Podglądnij % uźycia procesora moźe jakaś aplikacja ciśnie na procek i wiesza?
Wiech
Dodano
27.02.2006 15:34:58
Aha, problem nie występuje tylko przy filmach. Czasami bywa tak źe system nie zdąźy się dobrze odpalić a juź się zawiesza. Problem powtarza się takźe przy dłuźszej pracy z programami a takźe jeźeli odpali się gierkę.
#tomek#
Dodano
27.02.2006 11:14:22
Nie występują źadne błedy.
Pamięć była testowana na innym sprzecie i jest w 100% sprawna. Kodeków jest tyle ile potrzeba. Komputer poprostu przestaje reagować. Totalny zwis. Żadnego raportu o błędach itp. Pomaga tylko restart. Grafika jest moźe i nieco wiekowa ale przy poprzedniej płycie nie sprawiała źadnych problemów. Zresztą na GF 4 MX jest to samo.
#tomek#
Dodano
27.02.2006 11:08:35
Karta grafiki tez jest dosc wiekowa. Moze by tak ja tez przetestowac :?: A co do kodekow to polecam DShow (jakos tak, niemam mozliwosci by sprawdzic nazwe). A czy podczas tego zawieszania wyskakuje BSOD :?:
Ukey
Dodano
27.02.2006 10:38:23
Przetestowałeś tę pamięć ?
Sprawdzałeś jej ustawienia na mniej agresywnych timingach?
W logach systemu – eventvwr.msc w uruchom wpisany są jakieś błedy?
Problem z wieszaniem przy filmach najczęsciej dotyczy nadmiaru kodeków.
Rebe
Dodano
27.02.2006 10:05:38
#tomek#
Dodano:
27.02.2006 09:35:41
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1