Problem z Ms Excel XP
Witam,
mam 2 pytania związane z excelem , a mianowicie:
1)jak stworzyć przycisk, po którego naciśnięciu automatycznie zablokowana zostanie moźliwość zaznaczania pól wyboru [z zachowaniem dotyczczasowych odpowiedzi] i w komorce np B2 arkusza nr 1 zostanie wyswietlona informacja z komórki b15 arkusza2 (robię test wielokrotnego wyboru i wiem, źe trzeba zarejstrować nowe makro, ale nie wiem jakie)
2) Równieź przycisk, ale tym razem czyszczący wszystkie odpowiedzi [odznaczający pola wyboru]
Prosze o szybką odpowiedź, z góry dziekuję i pozdrawiam
mam 2 pytania związane z excelem , a mianowicie:
1)jak stworzyć przycisk, po którego naciśnięciu automatycznie zablokowana zostanie moźliwość zaznaczania pól wyboru [z zachowaniem dotyczczasowych odpowiedzi] i w komorce np B2 arkusza nr 1 zostanie wyswietlona informacja z komórki b15 arkusza2 (robię test wielokrotnego wyboru i wiem, źe trzeba zarejstrować nowe makro, ale nie wiem jakie)
2) Równieź przycisk, ale tym razem czyszczący wszystkie odpowiedzi [odznaczający pola wyboru]
Prosze o szybką odpowiedź, z góry dziekuję i pozdrawiam
Odpowiedzi: 4
Dzieki Trebor;]
O to dokładnie mi chodziło :]
jest tu takie coś jak w niektórych forach? tzn. Przycisk "pomógł" ;] Jak nie to szkoda
O to dokładnie mi chodziło :]
jest tu takie coś jak w niektórych forach? tzn. Przycisk "pomógł" ;] Jak nie to szkoda
Upraszczając moźe być tak:
Podepnij to pod przyciski i powinno byc OK.
Sub OdBlokuj()
For Each s In Worksheets(1).Shapes
If s.Type = msoFormControl Then
If s.FormControlType = xlCheckBox Then _
s.ControlFormat.Enabled = True
End If
Next
Worksheets(1).Range("B20") = ""
End Sub
Sub Blokuj()
s.ControlFormat.Enabled = False
End If
Next
Worksheets(1).Range("B20") = Worksheets(2).Range("B10")
End Sub
Sub Czysc()
'makro dla przycisku 4
s.ControlFormat.Value = False
End If
Next
End Sub
Podepnij to pod przyciski i powinno byc OK.
Dziekuje za pomoc
Czyść działa znakomicie;p [Wielkie THX], ale niestety blokuj niezbyt mi działa [no chyba, źe je niewłaściwie wprowadzam [po prostu kopiuje tekst i wklejam w kodzie nowego makro]]
Chodzi dokładnie o to, źeby po naciśnięci na przycisk, automatycznie blokowała się moźliwość zaznaczenia/odznaczenia wszystkich pól wyboru i w komórce np. b20 1szego arkusza, ma się wyświetlać zawartość komórki b10 2 arkusza. Potrzebuje tego do TESTU WIELOKROTNEGO WYBORU na informatykę i ma to byc na zasadzie przycisku "koniec testu" uniemoźliwienie odpowiedzi i wyświetlenie się oceny [która jest sumowana w 2 arkuszu;p]
jeszcze raz proszę o pomoc;p
Z góry dziękuje
Czyść działa znakomicie;p [Wielkie THX], ale niestety blokuj niezbyt mi działa [no chyba, źe je niewłaściwie wprowadzam [po prostu kopiuje tekst i wklejam w kodzie nowego makro]]
Chodzi dokładnie o to, źeby po naciśnięci na przycisk, automatycznie blokowała się moźliwość zaznaczenia/odznaczenia wszystkich pól wyboru i w komórce np. b20 1szego arkusza, ma się wyświetlać zawartość komórki b10 2 arkusza. Potrzebuje tego do TESTU WIELOKROTNEGO WYBORU na informatykę i ma to byc na zasadzie przycisku "koniec testu" uniemoźliwienie odpowiedzi i wyświetlenie się oceny [która jest sumowana w 2 arkuszu;p]
jeszcze raz proszę o pomoc;p
Z góry dziękuje
Hej!!
Sądzę, źe masz pole wyboru z paska formularze. Niezbyt jestem w tym biegły ale coś tam napisałem.
Niestety nie udaje się mi dołączyć pliku
Pozdrawiam
Sądzę, źe masz pole wyboru z paska formularze. Niezbyt jestem w tym biegły ale coś tam napisałem.
Dim i As Byte
Sub blokuj_odblokuj()
'Makro dla przycisku nr 3
If i = 200 Then
i = 1
Worksheets(1).Shapes(3).Select
Selection.Characters.Text = "Zablokowane"
Range("B2").Select
Selection = Worksheets("Arkusz2").Range("B15")
Else
i = 200
Worksheets(1).Shapes(3).Select
Selection.Characters.Text = "Odblokowane"
Range("B2").Select
Selection.ClearContents
End If
End Sub
Sub Blokuj1()
'makro dla pierwszego pola wyboru
If i = 200 Then Exit Sub
i = 1