Problem z Mikrofonem przy glosnikach 5.1
Mam problem zakupiłem nowe głośniki 5.1 podłączyłem je do tylnego panelu gdzie mam miejsce tylko na 3 wtyczki,słuchawki z mikrofonem podłączyłem zaś do przedniego panelu (2 miejsca na wtyczki) po podłączeniu głośników mikrofon przestał działać.Zrobiłem również tak ze odłączyłem głośniki z tylnego panelu, lecz nadal mikrofon nie działał czy wiecie może jak to ustawić ? jeśli tak jeśli macie jakieś pomysły proszę odpisywać,stronę będę odwiedzał codziennie jeśli była by również możliwość zrobienie jakiś zdjęć i wysłania na e-mail satanic@tiamat.pl . Z góry bardzo dziękuje.
Odpowiedzi: 14
To, że masz Vistę - nie ma tu za wiele do powiedzenia. Gdyby było inaczej, założył byś wątek w dziale XP.
Podejrzewam, że na Linuksie też byś musiał grzebać w oprogramowaniu dołączonym do karty dźwiękowej a nie w nim samym.
Wydaje mi się, nie tu szukasz.
Wejdź w ustawienia karty dźwiękowej - z poziomu programu, który masz zainstalowany do jej obsługi.
I tam szukaj przedniego mikrofonu (front mic.)
Jak wszedłem na Panel Sterowania->Dźwięk->i mam zakładki Odtwarzanie,Nagrywanie,Dźwięk i jak dałem na nagrywanie to mam tam FrontMic a pod spodem pisze praca w toku bądź niepodłączony.Przypominam ze mam viste....
Mogę dać Ci link do mojej galerii, ale to pewnie Ci wiele nie da. A przynajmniej w tym zakresie ;)
Na jakie zdjęcia liczysz? Mam Ci pokazać, jak jest u mnie?
Jest tak, jak to narysowałem.
Skąd ten komunikat [praca w toku]?
W dalszym ciągu nic prosiłbym bardzo o jakieś zdjęcia ...
Wejdź we właściwości głośności, przejdź w urządzenia nagrywające, daj wszystkie suwaki na maksa, potem wejdź pod mikrofonem w zaawansowane i zaznacz ptaszkiem zwiększenie wydajności mikrofonu.
nom po odpięciu wszystkich kabli etc. słuchawki działają a mikro nie a mikro działa bo sprawdzałem wczoraj u kumpla.Coś pokombinowałem w urządzeniu do nagrywania w tych regulacjach i nie wiem jak to ustawić i po podłączeniu samych słuchawek pisze mi FrontMic [praca w toku] mikrofon [ praca w toku] wejście liniowe [ praca w toku].
A... po odpięciu wszystkich głośników etc, czy słuchawki z mikrofonem same działają?
Bo może zwyczajnie mikrofon Ci się popsuł?
Wiec tak chciałem powiedzieć ze zrobiłem wszystko jak należny jak napisałeś i wciąż nie działa mi mikrofon ... czy mógłbym dostać jakieś wskazówki ?
Chyba nadal się nie rozumiemy więc spróbuję od swojej strony posilić się uproszczonym schematem, który zdaje egzamin u mnie i na kilkunastu innych kompach, gdzie miałem okazję to stosować:
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images50.fotosik.pl/79/a5b9e51a98fa3698.jpg[/IMG][/URL]
Z każdego głośnika wychodzi pojedynczy kabelek, który wpinasz w określoną i zwykle nieco wydzieloną grupę gniazd w subwooferze (ilość głośników w zestawie określa ilość gniazd wejściowych we wzmacniaczu - co rozumie się samo przez się).
Natomiast z subwoofera wypuszczasz jeden (wyjściowy) kabelek - zakończony z obu stron zielonymi wtyczkami typu jack. Jedna wędruje to osobnego (i ostatniego wolnego) gniazda w nim samym - druga do zielonego gniazda w karcie dźwiękowej.
Kiedy chcesz, by muzyka brzmiała w głośnikach - masz ją. Kiedy chcesz, by szła na słuchawki - wpinasz je np. z przodu - zielony do zielonego, różowy do różowego. Następuję odcięcie dźwięku z głośników i przeniesienie go na słuchawki.
I oto cała zabawa.
Innego rozwiązania tu nie widzę.
P.S. - Na przyszłość proszę, dopisując coś dalej, byś edytował swój post (jeśli jest ostatni na liście) zamiast tworzyć nowy pod nim.
http://img230.imageshack.us/gal.php?g=dsc00522p.jpg - o to link.A subwoofer ma osobny kabel podłącza się go z tylu głośników i ma wejście do kontaktu.Dodam jeszcze ze zielony kabel jest podłączony do niebieskiej wtyczki rozowy do zielonej wtyczki czarny do czerwonej wtyczki.
Podam ci zdjęcia ale kolo 17 dopiero bo moja starsza siostra wyszła gdzieś i wzięła ze sobą aparat.
Nie bardzo rozumiem.
Masz trzy wtyki od głośników, a system? 5.1. Więc co z pozostałymi dwoma i co z subwooferem?
Mętnie to brzmi.... :-k
Zapodaj jakieś zdjęcia z tymi wtyczkami, z gniazdami i tyłem subwoofera, bo przecież musi taki tam być, który obsługuje głośniki, a ten dopiero jest wpinany w kartę dźwiękową.
Tzn. Tak ja mam 3 wtyczki głośników czarna różowa i zielono i nie mam już więcej miejsca w tylnym panelu może da się jakoś zrobić tak żeby ustawić tak by głośniki nie działały (były odłączone) a słuchawki działały ( Tak jak mówiłeś są to słuchawki multimedialne) lecz nie wiem jak ustawić w Menadżerze Realtek HD Audio by działał mi mikrofon i nie wiem jak ustawić również w Urządzeniu do nagrywania ... Może masz jakieś propozycje ? Chętnie je wysłucham oraz przyjmę zdjęcia z pokazaniem ostawień jeżeli tak to proszę o wysłanie ich na e-mail Satanic@tiamat.pl
Wygląda na to, że mikrofon nie działa ani tak, ani tak. To może nie działa wcale?
Poza tym - głośniki wpinasz w subwoofer, a tego dopiero w wejścia karty dźwiękowej więc nie widzę potrzeby wpinania mikrofonu w przednie wejścia.
http://windowshelp.microsoft.com/Windows/pl-PL/help/b0e3d7fb-1b4a-4926-8254-65da289209261045.mspx
Subwoofer w zielone,
mikrofon w różowe,
inne urządzenia zewnętrzne (np. magnetofon) w niebieskie.
Nie zdziwiłbym się, gdyby po podpięciu słuchawek w przedni panel (zakładam, że są to słuchawki multimedialne z mikrofonem jako całość) i przestały by działać głośniki pod subwooferem. To by było zrozumiałe. Ale nie rozumiem powodu, dla którego miał by mikrofon sam z siebie przestać działać, tylko dlatego, że z tyłu (w zupełnie innym gnieździe) masz wpięty zestaw głośnikowy?
Strona 1 / 1