problem z lokalną w pracy

witam. mam następujący problem z siecią lokalną w pracy: 4 komputery podłącząne są do huba. na 1 jest zainstalowany Win2000, 1 WinMe a na 2 WinXP. Do jednego z tych "XPeków" nie ma dostępu w sieci lokalnej z pozostałych jednostek (pokazuje brak uprawnień dostępu do zasobu), tego z WinMe wogóle w lokalnej nie widać ( z niego natomiast jest dostęp do pozostałych poza wspomnanym kompem z XP). IP przydzielone, protokół TCP/IP ustawiony, udostępnianie plików i drukarek teź.Na kaźdym z tych kompów jest załoźony uźytkownik (poza adminem) o takiej samej nazwie (oczywiscie w sieci kaźdy dla porządku ma dodany nr), dostęp bez hasła. Domyslam sie ze dla adminów to kolejna banalna sprawa ale poki co nie moge sobie z tym poradzić i byłbym wdzięczny za pomoc.

ps. przy konfigurowaniu lokalnej w systemie XP powinienem wybierać opcję "Inne" a następnie "komputer ma bezpośredni dostęp do internetu...pozostałe teź, itd."? Im dłuźej tym siedzę tym bardziej głupieję.

Odpowiedzi: 2

Kwestie zwiazane z firewallem ?

Firewalla nie mam na źadnym z kompów. Jak widać jestem laikiem informatycznym ale tego chyba kaźdy by się domyslił.
Z palca nie potrafisz wszystkiego poustawiac ?

Wyobraź sobie ze nie kaźdy spędził pół źycia nad kompem i nie potrafi pewnych rzeczy jeszcze zrobić "z palca". Ale uczyć się trzeba.
I tak wielkie dzięki. Myślę ze teraz sobie poradze bo kumam juz o co chodzi.
hellek
Dodano
18.11.2005 09:28:48
hellek:
dostęp bez hasła
Nie zebym sie klocil, ale tysiace razy powtarzam, ze w sieci z systemami NT pracujemy z haslami. Ot, taki maly szczegol.
hellek:
Do jednego z tych "XPeków" nie ma dostępu w sieci lokalnej z pozostałych jednostek (pokazuje brak uprawnień dostępu do zasobu)
Tu rowniez jest odpowiedz w starszych postach – wylaczone konto Gosc, odmowa logowania z sieci dla Goscia, itd...
Nawet w przyklejonym temacie o udostepnianiu plikow znajdzie sie info o tym gdzie te cuda sie zmienia.
hellek:
tego z WinMe wogóle w lokalnej nie widać
Moze jednak przebij sie przez dwa tematy u samej gory – o laczeniu i udostepnianiu.
Kwestie zwiazane z firewallem ?
hellek:
przy konfigurowaniu lokalnej w systemie XP powinienem wybierać opcję "Inne" a następnie "komputer ma bezpośredni dostęp do internetu...pozostałe teź, itd."? Im dłuźej tym siedzę tym bardziej głupieję.
Na oczy nie widzialem kreatora. Z palca nie potrafisz wszystkiego poustawiac ?
EL NINO
Dodano
17.11.2005 20:36:12
hellek
Dodano:
17.11.2005 16:30:21
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1