problem z logowaniem w win 2000
Mam problem z zalogowaniem sie do jednego konta na win 2000 – po wpisaniu loginu i hasła wyskakuje mi komunikat, ze z moim katalogiem jest cos nie tak i mam sie skontaktowac z administratorem sieci (a komputer jest niepodlaczony do zadnej sieci) i logouje mnie na tymczasowe konto, ktore jest czyszczone za kazdym razem. Nie wiem czy to jakis blad na dysku – ale nie wydaje mi sie bo katalog uzytkownia, z problemami, ale sie przekopiowal w inne miejsce. Mam tam istotne dane – ktore oczywiscie nie zginely (jakos sie skopiowaly), ale konfiguracja nowego konta bedzie bardzo skomplikowana (rozne systemy placowe i bankowe). Nie mam pojecia co moze byc przyczyna? Z netem laczy sie komputer tylko przez modem i to wylacznie przez programy bankowe i placowe (zadne przegladanie www, poczty czy gg). Pozdrawiam i prosze o pomoc.
Odpowiedzi: 7
Ale jaki pomysl ? Po prostu uszkodzil sie tamten profil. Czego to wina ? Najprawdopodobniej dysku.
Niestety nic nie mogę wymyśleć. Gdy zrobiłem drugi profil – na podstawie tego uszkodzonego to profil został utworzony ale po zalogowaniu na niego jest sytuacja podobna jak przy uszkodzonym – system tworzy katalog który nazywa sie tak jak login + po kropce nazwa komputera. Tam jednak mogę zapisywać informacje i nie giną po wylogowaniu. Coś to nie jest normalne. W przypadku innego konta nic takiego sie nie dzieje. Czy ma ktoś jeszcze jakis pomysł?
Sprawdź dysk czy nie ma błędów. Ostatecznie zrób sobie kopię pliku ntuser.dat (jest w tym walniętym profilu) i podmień ten ntuser.dat na plik z Documents and Settings\All Users\
Jak się uda to moźna próbować odzyskiwać wszystkie ustawienia z tej kopii, którą zrobisz.
Jak się uda to moźna próbować odzyskiwać wszystkie ustawienia z tej kopii, którą zrobisz.
Niestety komputer zastałem postawiony na fat 32 i kilka istotnych rzeczy juz bylo skonfigurowanych, wiec fat został. A więc atrybuty plików spoko. Wirusy sprawdzałem i oki. Brak pomysłu. Podobny komunikat widzialem kiedys w na jednym win xp – w sieci do ktorej komputer jest z problemem nie jest podlaczony. Ale to bylo mało istotne konto i po sprawdzeniu czy nie ma wirusow po prostu zaloźylem nowe i po sprawie. A tu niestety lipa.
A komputerek jest czysty, bez wirusików, robaczków itp. Sprawdź atrybuty katalogu, jego nazwe, moźe ktoś zmienił przez przypadek.
Nieściśle się wyraziłem – chodzi o profil uźytkownika – katalog profilu jest uszkodzony lub nie moze go znalezc system i dlatego tworzy tymczasowy katalog. Przy ponownej probie logowania od razu laduje się ten katalog zmieniony – bez zadnego komunikatu. Oczywiście :) stało się to kiedy nie było mnie w pracy. Ale na pewno nie było nic instalowanego ani program ani urządzenie.
A mógłbyś jaśniej napisać
bo to nie jest informacja która pomoźe zdiagnozować problem. Napisz czy to się stało po instalacji jakiegoś nowego programu, sterowników, urządzenia?
marcikxp:...z moim katalogiem jest cos nie tak ...
bo to nie jest informacja która pomoźe zdiagnozować problem. Napisz czy to się stało po instalacji jakiegoś nowego programu, sterowników, urządzenia?
Strona 1 / 1