problem z łączeniem do Internetu

Witam wszystkich i proszę o pomoc:
Komputer z XP SP2, podłączony do netu poprzez stałe łącze kablowe (dostawca lokalny), modem Thomsona. Zainstalowany NOD32 i WinPatrol. Do wczoraj zapora Zone Alarm ver. 6.0.667.0. Zdecydowałem zrezygnować z ZA na rzecz zapory systemowej Windowsa, gdyź ta pierwsza uruchamiała się bardzo wolno ( w przeciwieństwie do wcześniejszych wersji). Po jej odinstalowaniu byłem zmuszony przywrócić system ( z innych powodów). Pojawiła się resztka poprzedniej instalacji ZA, która powtórnie odinstalowałem.
Od tego momentu obserwuję następujące objawy: po wejściu do netu po około 10 minutach zatrzymuje się kompletnie ruch w obie strony. Waźne: po restarcie kompa wszystko wraca do normy, ale teź tylko na ok. 10 minut.
Czynności, które wykonałem:
wyłączenie przywracania systemu,
sprawdzenie systemu Ad Awarem, Spyware Doctorem,
Nodem32 – czysto
sporządzenie loga w Hijackthis, sprawdzenie loga w internecie. W analizie logu jest sugestia zafiksowania serwisu pod nazwą True Vector Internet Monitor ze ścieźką C//windows//system32//zonelabs//vsmon.exe. Po zafiksowaniu serwis niestety powraca w kolejnym logu, co ciekawe nie istnieje fizycznie plik w katalogu, o którym mowa w logu. Serwisu nie mogę równieź wyłączyć jv 16 2005.
Dodam jeszcze, źe uźyłem wczoraj równieź Tune XP v. 1.5 do modyfikacji boot sektorów.
Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Oczywiście wejście do netu mam tylko na 10 minut, więc nie mogę odpowiadać natychmiast
(z powodu problemu jak wyźej).

Odpowiedzi: 4

silverp:
Plik vsmon.exe nie istnieje fizycznie na komputerze
Jestes pewien ze system pokazywal Ci wszystkie pliki ? Ukryte i systemowe rowniez ?
silverp:
czy mogę sobie przyznać soga???
Mozesz sie nawet poklepac po plecach :wink: .
EL NINO
Dodano
03.10.2005 00:32:58
Po uruchomieniu pliku services.msc usługa True Vector jest zatrzymana! Plik vsmon.exe nie istnieje fizycznie na komputerze, więc nie mam czego usunąć. Objaw występuje nadal.
Co ciekawe: w panelu "Centrum Zabezpieczeń–Zapora Systemowa po jej wyłączeniu system nadal "widzi" zaporę ZoneAlarm, mimo, źe jest juź odinstalowana!
Nie tylko ja mam taki problem, vide:
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=39150

Zmiana godz. 20.45
Postanowiłem powtórnie zainstalować Zone Alarm ver.6.0.667.0 i problem zniknął!
Do Admina: czy mogę sobie przyznać soga???
silverp
Dodano
02.10.2005 19:04:59
silverp:
W analizie logu jest sugestia zafiksowania serwisu pod nazwą True Vector Internet Monitor ze ścieźką C//windows//system32//zonelabs//vsmon.exe.
Otworz wiec uslugi (z Uruchom –> services.msc), wylacz True Vector..., usun vsmon.exe, itd...
EL NINO
Dodano
02.10.2005 18:18:12
silverp:
Witam wszystkich i proszę o pomoc:
Komputer z XP SP2, podłączony do netu poprzez stałe łącze kablowe (dostawca lokalny), modem Thomsona. Zainstalowany NOD32 i WinPatrol. Do wczoraj zapora Zone Alarm ver. 6.0.667.0. Zdecydowałem zrezygnować z ZA na rzecz zapory systemowej Windowsa, gdyź ta pierwsza uruchamiała się bardzo wolno ( w przeciwieństwie do wcześniejszych wersji). Po jej odinstalowaniu byłem zmuszony przywrócić system ( z innych powodów). Pojawiła się resztka poprzedniej instalacji ZA, która powtórnie odinstalowałem.
Od tego momentu obserwuję następujące objawy: po wejściu do netu po około 10 minutach zatrzymuje się kompletnie ruch w obie strony. Waźne: po restarcie kompa wszystko wraca do normy, ale teź tylko na ok. 10 minut.
Czynności, które wykonałem:
wyłączenie przywracania systemu,
sprawdzenie systemu Ad Awarem, Spyware Doctorem,
Nodem32 – czysto
sporządzenie loga w Hijackthis, sprawdzenie loga w internecie. W analizie logu jest sugestia zafiksowania serwisu pod nazwą True Vector Internet Monitor ze ścieźką C//windows//system32//zonelabs//vsmon.exe. Po zafiksowaniu serwis niestety powraca w kolejnym logu, co ciekawe nie istnieje fizycznie plik w katalogu, o którym mowa w logu. Serwisu nie mogę równieź wyłączyć jv 16 2005.
Dodam jeszcze, źe uźyłem wczoraj równieź Tune XP v. 1.5 do modyfikacji boot sektorów.
Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Oczywiście wejście do netu mam tylko na 10 minut, więc nie mogę odpowiadać natychmiast
(z powodu problemu jak wyźej).

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : dom
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
Lista przeszukiwania sufiksów DNS : asta–net.com.pl

Karta Ethernet Połączenie lokalne:

Sufiks DNS konkretnego połączenia : asta–net.com.pl
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Marvell Yukon Gigabit Ethernet 10/10
0/1000Base–T Adapter, Copper RJ–45