Problem z kontrolerem RAID
Mam kontroler RAID wbudowany w płyte. Zawsze jak instaluje xp komp zawiesza sie nawet jak podczas instalacji ładuje do niego sterownik. czy trzeba zrobić coś jeszcze?? pomóźcie :(
Odpowiedzi: 10
Stary post ale co tam , moźe się komuś przyda .Miałem kiedyś coś takiego źe musiałem wyłączyć antywira w biosie i dopiero wtedy poszło.
pozdrawiam
pozdrawiam
Cześć!
Sprubój zmienić płytę z XP–ekiem na inny egzemplarz. Mnie teź kiedyś błędy wyskakiwały a trakcie instalacji. Przyniosłem od kogoś inną kopię i jak ręką odjął...
Jerzy
Sprubój zmienić płytę z XP–ekiem na inny egzemplarz. Mnie teź kiedyś błędy wyskakiwały a trakcie instalacji. Przyniosłem od kogoś inną kopię i jak ręką odjął...
Jerzy
A ile masz kości pamięci? Jeśli dwie spróbuj z jedną bo nieraz pamięć jest powodem takich problemów.
AnDrZeJ87:No i właśnie w tym tkwi problem ze próbowałem wszystkiego: zworka jest na master, są partycje, domyślne ustawienia w BIOS–ie, wyłanczałem tez RAID w BIOS–ie i instalator zawsze wiesza się w tym samym miejscu przy wykrywaniu dysku zaraz na początku kiedy wyświetla sie pierwszy ekran. :cry:
Zmień taśmę, sprawdź inny dysk, będziesz miał rozwiązanie, sprawdz dysk jakimś diagnostycznym programem. Producenci takie rozprowadzają.
No i właśnie w tym tkwi problem ze próbowałem wszystkiego: zworka jest na master, są partycje, domyślne ustawienia w BIOS–ie, wyłanczałem tez RAID w BIOS–ie i instalator zawsze wiesza się w tym samym miejscu przy wykrywaniu dysku zaraz na początku kiedy wyświetla sie pierwszy ekran. :cry:
AnDrZeJ87:A więc mam płyte epox 8k7a+, RAID jest w postaci gniazda, 1 dysk seagate barracuda ST340016 A 40 Gb. Mam dobry sterwonik i ładuje go przy instalacji (naciskam f6 i wskazuje stera itd.) i nie chce sie zainstalować bez względu na to czy dysk jest podpięty na RAID czy na ATA. A jeśli chodzi o uaktualnienie BIOS–u to odpada bo jak narazie mam najnowszy dostępny BIOS. :)
Jak to nie chce się zainstalować na ATA? Spróbuj zresetować bios do ustawień fabrycznych, masz podkręcony procesor, pamięć? To odkręć. Jak się to objawia, jak się zawiesza, po podaniu sterowników, system chwile stoi, jest czarny ekran i powinien iść dalej, czy u Ciebie stoi na tym ekranie? Jak się nie poda sterowników do RAIDA to blue screen z komunikatem źe dysk niby uszkodzony gwarantowany. Masz zworkę na dysku jako MASTER? Masz utworzone partycje? Moźe w tym tkwi problem, spróbuj jakimś PM8.0 spod dosa zrobić partycje i ustawić AKTYWNĄ! Choc to dziwne sam kreator instalki XP moze utworzyć partycje...
Tak jak mówie, reset biosu i próbuj.
A więc mam płyte epox 8k7a+, RAID jest w postaci gniazda, 1 dysk seagate barracuda ST340016 A 40 Gb. Mam dobry sterwonik i ładuje go przy instalacji (naciskam f6 i wskazuje stera itd.) i nie chce sie zainstalować bez względu na to czy dysk jest podpięty na RAID czy na ATA. A jeśli chodzi o uaktualnienie BIOS–u to odpada bo jak narazie mam najnowszy dostępny BIOS. :)
AnDrZeJ87:Mam kontroler RAID wbudowany w płyte. Zawsze jak instaluje xp komp zawiesza sie nawet jak podczas instalacji ładuje do niego sterownik. czy trzeba zrobić coś jeszcze?? pomóźcie :(
Po pierwsze primo ;) podaj jaką masz płytę główną i dysk twardy. Sterowniki do RAIDu, bądź SATA producent płyty dostarcza na dyskietce, lub na płycie CD. Naleźy więc utworzyć taką dyskietkę z driverami. Jeśli nie to ściagnąć z internetu, uwaźając przy tym, by wersja sterownika była taka sama jak wersja biosu RAIDU, być moźe uaktualnienie biosu płyty głównej, a co za tym idzie i RAIDU poprawi współpracę z dyskami. Moźe być teź tak, źe producent chipu RAID wypuszcza osobno bios, wtedy naleźy napisać meila do producenta płyty głównej, by zintegrował nam bios RAIDu z biosem płyty głównej.
Podczas instalacji naleźy wciśnąć F6, i podać klawiszem S sterowniki z dyskietki. Inaczej systemu nie zainstalujesz, chyba, źe na czas instalacji podłączysz dysk do zwykłego kontrolera ATA, po skończeniu instalki ręcznie zapodasz drivery w menadźerze urządzeń.
Ile masz dysków? Czy ten na który instalujesz jest podpiety pod RAID? Z moich doswiadczeń wynika źe najlepiej instalować XP z podpietym tylko tym dyskiem na który chcemy zainstalować ten system. wszystkie inne najlepiej odłączyc. Napisz co masz i gdzie chcesz zainstalowac. Napisze ci jak najlepiej instalowac.
Jak instalujesz WIN XP PRO i chyba tez chome to masz takic cos jak zainstaluj kontroler RAid innej formy jest na na samej dole jak uruchamiasz instalacje z płyty botowanej.
Strona 1 / 1