problem z konfiguracją rutera
Mam ruter dlink di–604 i nie wiem jak go ustawić. Moźe opisze swoje łącze:
Otórz jest serwer z dsl i od niego rozchodzą się kable do ludzi w tym do mnie. Chciałbym właśnie podzielić ten kabel co idzie do mnie czyli jak to ktoś określił rutować rutowany sygnał :D
ftp://ftp.abcdata.com.pl/d–link/Instrukcje_PL/ pod tym adresem moźna znaleźć instrukcje, chociaź mi ona nie pomogła
Otórz jest serwer z dsl i od niego rozchodzą się kable do ludzi w tym do mnie. Chciałbym właśnie podzielić ten kabel co idzie do mnie czyli jak to ktoś określił rutować rutowany sygnał :D
ftp://ftp.abcdata.com.pl/d–link/Instrukcje_PL/ pod tym adresem moźna znaleźć instrukcje, chociaź mi ona nie pomogła
Odpowiedzi: 9
nie włączałem źadnego blokowania połączenia z netem, a fabrycznie chyba nie jest tak ustawione, mac sklonowałem, zrobiłem tak jak radziłeś i nic neta nadal nie ma
Próbowałem podłączyć kabel(ten z netem) do drugiego kompa ale nie działa chociaz mac w opcjach zmieniłem
Gdzieś wyczytałem źe moźe być tak ustawione, źe jak są nieparzyste ttl to teź moźe nie chodzić,czy to to??
Próbowałem podłączyć kabel(ten z netem) do drugiego kompa ale nie działa chociaz mac w opcjach zmieniłem
Gdzieś wyczytałem źe moźe być tak ustawione, źe jak są nieparzyste ttl to teź moźe nie chodzić,czy to to??
OK. Pytam dlatego, ze w wiekszosci przypadkow router ma ustawienia takie o jakich wspomnialem.lisz55:jestem pewien
lisz, zostaw w spokoju kreatora sieci w systemie (bo chyba o tym piszesz), w routerze wylacz serwer DHCP, wejdz we wlasciwosci protokolu TCP/IP karty sieciowej i ustaw:
IP – 192.168.0.2
maska taka jak w routerze
brama 192.168.0.1
DNS tylko jeden – 192.168.0.1
Otworz Opcje internetowe zakladka Polaczenia, kliknij "Ustawienia sieci LAN" i sprawdz czy masz zaznaczone "automatyczne wykrywanie ustawien".
Jeszcze jedno – nie zalaczyles sobie gdzies w routerze blokowania dostepu do neta ? Manuala nie przegladalem, nie mam juz zdrowia :wink: .
P.S. Router oczywiscie ma polaczenie z netem ? Nr MAC sklonowales ?
jestem pewien. w końcu źeby wejść w opcje rutera wchodze na 192.168.0.1 a nie 192.168.1.1
Jestes pewien ze adres routera to 192.168.0.1 ? A nie 192.168.1.1 ?
Nadal coś mi nie idzie. Moźe opisze co robie:
wybieram kreator i potem static ip i wpisuje to co mam w ipconfig
ip 192.168.0.11
maska podsieci 255.255.255.0
brama domyslna 192.168.0.1
dns 192.168.0.1
194.204.152.34
wtedy net nie chodzi więc zmieniłem w opcjach połączenia sieciowego by adres ip kompa był 192.168.0.100 ale nadal nie działa.
czy idzie jakoś zmienić mac karty sieciowej w drugim kompie?? (najwyźej będe przekładał kabel i tyle)
wybieram kreator i potem static ip i wpisuje to co mam w ipconfig
ip 192.168.0.11
maska podsieci 255.255.255.0
brama domyslna 192.168.0.1
dns 192.168.0.1
194.204.152.34
wtedy net nie chodzi więc zmieniłem w opcjach połączenia sieciowego by adres ip kompa był 192.168.0.100 ale nadal nie działa.
czy idzie jakoś zmienić mac karty sieciowej w drugim kompie?? (najwyźej będe przekładał kabel i tyle)
Klonuj adres MAC kompa ktory mial wczesniej bezposredni dostep do nata, skonfiguruj adresy routera i kompow. Nie ma prawa "nie chodzic".
Chyba dzieli po macu ale nawet jak klonuje adres to nic nie wychodzi, próbowałem róznych kombinacji ale nic nie wychodzi.
Jesli DHCP dzieli po MACu, moze se switchowac. Do wigilii.cyfraz:Nie rutuj tylko wsadź switcha i jeśli serwer ma DHCP to juź działa wszytko
Nie rutuj tylko wsadź switcha i jeśli serwer ma DHCP to juź działa wszytko a jeśli ustawia statyczne IP musisz sprawdzić jakie ip są w sieci i z tego zakresu nadać wolne kompom w Twojej nowej posieci.
Strona 1 / 1