problem z komputerem.monitor się włącza i wyłącza

Od jakiegoś juź czasu(miesiąc czy dwa)podczas włączania komputera monitor sie na chwile wyłącza i po chwili włącza.Ekran windowsa ładuje sie bez problemu,lecz gdy wyświetla juź mi pulpit to monitor wyłącza mi sie na sekunde i po chwili włącza (i tak pare razy –do 10 razy nawet) –zanim sie ustablilizuje.Tylko podczas włączania tak sie dzieje.Po tych kilku wyłączeniach komp chodzi normalnie i monitor juz działa ok.Jeszcze na samym początku miałem ze 3 razy taką sytuacje źe wyłączył sie monitor i sie juź nie włączył –wyświetliło mi wówczas blue screena.Dodam tutaj zdjecie tego niebieskiego ekraniku który mi wyświetliło(mam nadzieje źe bedzie to pomocne) :

Te wszystkie trzy ekrany mi sie wyświetliły(zdjecia robione komórką –kaźdy z nich sie róźni między sobą; nie wiem dlaczego.
Na początku myślałem źe jest to po prostu wina monitora źe sie popsuł–ale wykluczyłem to podejrzenie podczas gdy ustawiłem ekran główny na TV(tam było tak samo).Słyszałem ,źe to moźe być wirus na RAMACH albo mi zawirusowało BIOS–a Myśle źeby sflashować BIOSA na nowszego (mój jest z 2002 roku) ale nie wiem czy to coś da a pozatym jeszcze nigdy tego nie robiłem i mam pewne obawy.Czytałem teź tu na forum ,źe zasilacz moźe być przyczyną mojej usterki(tak wywnioskowalem z innych postów).Naprawde nie mam juź pojęcia co to moźe być–powiem od razu źe to teź nie jest wina dysku gdyź na innym dysku i po formacie było tak samo,wiec myśle źecoś z to musi być BIOSEM ,RAM–ami albo zasilaczem.

Parametry mojego kompa :
AMD Athlon XP, 1466 MHz (5,5*267) 1700+
Płyta główna: Shuttle AK32 (5PCI, 1 AGP ,2 SDR DIMM,, 2 DDR DIMM, Audio
BIOS:Award Modular BIOS v6.00PG

Jesli chodzi o pamięć to posiadam tylko jedną kość:
256 MB (PC 133 SDRAM)

Komputer który mam działał dobrze na tym sprzęcie przez 3,5 roku! teraz mu coś odbiło
Monitor jaki mam to PHILIPS 107T

Dowiedziałem sie źeby rozpocząć od sprawdzenia karty graficznej. Czy, aby dobrze siedzi w slocie. Potem zmienić próbnie ustawienia ekranu n.p. na 600x800 16bit i zmniejszyć częstotliwość odświeźania.
Robiłem tak i dalej to samo więc chyba nie jest wina karty(jeśli tak moźna sprawdzić działanie karty graficznej )
Co do blue screenów to pojawiły sie chyba 3 razy i to juź jakiś czas temu (teraz ten niebieeski ekran nie występuje (jeśli by problem z blue screena istniał to wyświetlało by mi go po kaźdym uruchomieniu kompa (tak myśle ) a nie tylko 3 razy juź dawno temu _tak mi sie zdaje:)
pamietam źe na tych blue screenach miałem teź napisane:
bugcode_usb_driver
[czyźby sie to tyczyło sterowników usb? ale zmieniałem system na inny ,robiłem formaty i to dalej występowało.
Ten mój problem wskazuje moim zdaniem błędne działanie pamięci RAM gdyź to wygląda jak krótki zawias systemu monitor gaśnie na sekunde i znów jest ok.Instalowalem teź linuxa na kompie (MANDRAKE 10)–w nim zaś monitor mi sie nie wyłącza ale występuje inny problem –po krótkim działaniu (gdy chce coś włączyć ustawienia ,konfiguracja itp.) to system sie zawiesza –nie idzie nic zrobić i pozostaje tylko resart.Ogólnie na linuxie dłuźej niź pare minut jeszcze nie posiedziałem bo sie zawiesza i koniec
Czy 256 MB pamięci RAM dla linuxa mandrake 10 to jest za mało źe mi sie zawiesza,bo juź nie mam pojęcia czemu on tak robi –no chyba źe on sie nie odświeźa jak windows (poprzez wyłączenie i włączenie monitora) tylko sie zawiesza(tak jakby nie umiał se poradzić z problemem).Tym bardziej mnie dziwi to źe sprawdzałem pamięc
RAM programem MemTest 3.1 i wyszło mi źe jest OK.Sprawdzałem teź programem memtest86+–1.55 lecz sprawdzał mi on juź ponad 6 godzin i go wyłączyłem bo nie mogłem wytrzymać ( po 6 godzinach nie było źadnych errorów zaliczyło mi 16 pass bodajźe – nie wiem czy ja coś tam źle ustawiłem źe tak długo skanował mi [po 6 godzinach nie przeskanował 256 MB pamieci? :> ] czy on tak standardowo długo sprawdza.Więc wychodzi na to źe pamięc mam chyba OK .
Sprawdzałem teź mojego kompa programem 3DMark03_v360
I wynik końcowy jaki mi wyszedł to 105 –nie moge sie jednak wypowiedzieć na temat tego wyniku bo nie wiem czy to duźo czy mało ,a moźe w sam raz.
Mogło teź sie coś stać z prockiem ale w to wątpie bo jakby coś było nie tak to by juź walnął na amen całkiem a nie takie cyrki jak u mnie.
Moźe to teź być coś nie tak z płytą główną – tego nie wiem jak sprawdzić moźe ktoś bedzie wiedział jak sprawdzić czy z płytką jest OK ?
Wyczyściłem teź sobie BIOS poprzez usunięcie zworki biosowskiej z płyty na jakiś czas.Powrócił mi on do ustawień fabrycznych więc jego teź nie podejrzewam o moją usterke.
Programem Nero CD–DVD Speed sprawdzałem moje napędy i na CDROMIE było wszystko OK ,ale na nagrywarce CD ( TEAC CD W552E) nie dokończył sprawdzania bo wykyrło mi error–ale to chyba nie ma źadnego wpływu na działanie mojego kompa (źe monitor sie wyłącza na sekunde i potem włącza gdyź nagrywarka działa ok przy nagrywaniu choć dawno nie sprawdzałem)
Moge teź tutaj podać wyniki z mojego kompterowego czujnika (prosze o komentarz jeśli sie ktoś na tym zna ):
Napiecie rdzenia procesora [ 1.76 V ]
Napiecie pomocnicze procesora [ 0.05 V ]
+3.3 V [ 3.25 V ]
+5 V [ 4.84 V ]
+12 V [ 12.40 V ]
–12 V [ –12.20 V ]
–5 V [ –5.40 V ]
+5 V podczas wstrzymania procesora [ 4.90 V ]
VBAT baterii CMOS [ 3.26 V ]

To tyle narazie z mojej strony – problem dalej jest i nie wiem jak go rozwikłać.Jakby ktoś miał jakiś pomysł co zrobić to z góry dziękuje.Pomocne teź byłoby napisanie czym moge zdiagnozować mój cały hardware

Odpowiedzi: 3

:( Witam ponownie.Juz jestem coraz bliźej rozwiązania mojego problemu ale dalej do niego nie potrafie dojść a więc pisze znów tu na forum,licząc na waszą pomoc.
Teraz juź coraz dziwniejsze rzeczy dzieją mi sie na kompie.Windows XP od razu po zaladowaniui ukazaniu sie pulpitu potrafi sie uruchomic sam ponownie,nie wiem dlaczego :?:
Dziś moim oczom od razu po włączeniu systemu ukazały sie dwa blue screeny które tutaj dorzucam:

Wydaje mi sie źe to wina karty graficznej ale nie jestem pewien–myślałem teź źe to wina tylko sterowników (detonatorów nvidii ) ale instalowalem tez windows server 2003 i bez instalowania zadnych sterowników(nie instalowalem źadnego oprogramowania) wyskoczył mi komunikat błąd na ekranie (czerwone kółeczko z białym iksem w środku ) i pisało na nim : Eror nv4 disp display ....... i coś tam dalej.
Więc nie wiem jak sprawdzić cóź mam nie tak.
Pomoźecie?
PiterDamian
Dodano
28.12.2005 17:31:10
Rozwiązania to nie wiem czy WIN taki "mądry" jest, ale masz napisane co jest problemem : driver mmpool .
Sterownik grafiki , jeśli karta jest sprawna , odinstalowanie , wyczyszczenie pozostałości (Driver Cleaner) i zainstalowanie innych sterowników moźe problem rozwiązać.
Sterowniki do płyty gł masz zainstalowane?
Moźesz teź bardziej zgłębić problem i po uruchomieniu :start cmd wpisać polecenie verifier /?
wyświetli ci parametry/flagi do sprawdzenia menadźerem weryfikacji sterowników
szczegóły na
http://support.microsoft.com/?kbid=244617#XSLTH4134121125120121120120

Ps. Zmniejsz trochę te zdjęcia
Seeker
Dodano
12.12.2005 01:08:06
Mam jeszcze pytanie– czy aby czasami system windows nie zapisuje gdzieś tego u siebie w systemie co moźe być przyczyną mojej usterki (skoro informował mnie o usterce poprzez blue screeena to moźe gdzieś zapisał rozwiązanie tej zagadki ?)
PiterDamian
Dodano
11.12.2005 23:16:18
PiterDamian
Dodano:
11.12.2005 23:06:19
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1