Problem z komputerem ,monitor nie wyświetla ................

Witam ,mam problem z komputerem chodzi o to źe w czasie uruchamiania się komputera wszystko startuje normalnie (niby) wiatraczki chodzą ,a ekran monitora pozostaje ciemny nie wyświetla nic .posłuchałem kogoś i zrobiłem restart Bios przez wyjęcie baterji i włoźenie z powrotem komputer uruchomił się prawidłowo system działa ok.Ale tak dzieje sie co pare dni .Prosze o rade co moźe byc przyczyna tej usterki jaka częśc komputera siada ,czy aby to przypadkiem płyta glówna ?

Odpowiedzi: 4

Oczywiście porządna konserwacja kompa.

Trzeba zacząć od zasilacza:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=64002

Sprawdź równieź kondensatory elektrolityczne na płycie głównej,moźe wylane lub wypukłe – moźliwe równieź uszkodzenie płyty głównej – serwis.

Dysk – narzędzia producenta dysku.
Wymiana taśm sygnałowych na nowe,sprawdź wtyczkę zasilającą dysk.

Pamięć:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=50125

I metoda prób i błędów – zostawiasz w kompie dobry zasilacz,jeden moduł pamięci,kartę grafiki,dysk – wszystko musi być sprawdzone i dobre,reszta wyjęte i wypięte i testujesz kompa – jeśli dzieje się to samo zostaje procek lub płyta – w tym wypadku bardziej podejrzana płyta.

Lub serwis i niech robią.
JNJN
Dodano
19.04.2006 14:09:19
jakich programów uzyć do diagnostyki komputera?
bruum
Dodano
18.04.2006 11:57:58
Tak bateria wymieniona ,komputer rozbierany i czyszczony tak mniej wiecej ,sprawdzany na dwóch monitorach ,nie wiem jakie ustawienia w Bios .narazie jest kaprysny po długim postoju nie raz się nie uruchamia coś jak by po ostygnięciu czegos, a w czasie pracy moźna restartowac parokrotnie i sie uruchomi zawsze .nie wiem co jest grane na pierwszy rzut oka wyglada jak by znikł Bios walneła płyta glówna czy karta graf. ale w zasadzie po wyjeciu bateryjki i włoźeniu odpala się ,nie mam podzesplów trudno więc mi sprawdzac co jest walnięte .
bruum
Dodano
16.04.2006 22:15:55
Prawdopodobnie problem w ustawieniach rozdzielczości,kolorach i odświeźaniu,ale sprawdź równieź kable i wtyczki monitora,kartę grafiki – wyczyść jej złącze stykowe,sprawdź chłodzenie,dobrze osadź i przykręć,zrób konserwacje kompa.

Moźe wymień baterię na płycie na nową,ustaw bios i zapisz Save.

Zrób tak i sprawdź jak komp chodzi :

Zresetuj w OSD monitora ustawienia na fabryczne,jak opcja jest.

i ustaw

800 x 600 x 16 odświeźanie 75Hz.

Wykonaj regulację monitora i zobacz co się dzieje i jak komp się zachowuje.
JNJN
Dodano
16.04.2006 17:17:06
bruum
Dodano:
16.04.2006 16:52:59
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1