Problem z kolorami

Witam, Od jakiegoś czasu (2 tygodnie) na moim komputerze okazyjnie kolory zaczęły się zmieniać na fiolet. Na początku było to tylko miejsce wpisywania adresu w przeglądarce, teraz jest to znacznie częstsze i obszar 'zainfekowany' jest większy. Reinstalowałem sterowniki karty graficznej/monitora i nie pomogło. Problem pojawił się gry po tygodniowej zmianie na inny moniotor wróciłem do swojego starego. Zmieniłem jasność na mniejszą w panelu sterowania Nvidia ale objawy pojawiły się znowu. [URL=http://img229.imageshack.us/my.php?image=koloryvb2.png][IMG]http://img229.imageshack.us/img229/4734/koloryvb2.th.png[/IMG][/URL] Obszar na którym źle wyświetlane są kolory wygląda jak by cały czas był w ruchu.

Odpowiedzi: 7

od kiedy zainstalowałem nowe sterowniki karty graficznej - kolor w odtwarzaczach wideo jest wyblakły i wiem dlaczego - w panelu sterowania nvidia w "wideo i telewizja" pasek gamma ustawiony jest na 100%! Problem w tym, że jak zmienię to na np. 50%(wtedy obraz jest dobry) lub klikne aby przywrocil ustawienia standardowe i kliknę "zastosuj", po ponownym odtworzeniu jakiegoś wideo, gamma wraca do 100% Jak to obejść żeby zmienić gammę na 50% i żeby tak zostało? EDIT.23.05.08: Gwoli wyjaśnienia gyby ktoś miał podobny problem - Niestety jest to problem ze sterownikiem i jest to bug o którym nvidia wie ale jakoś po poprawia. Z drugiej strony problem z kolorami był gdyż miałem starą i przegrzewająca się kartę graf. Zmieniłem na nową i problem zniknął.
Over
Dodano
24.05.2008 01:40:03
od kiedy zainstalowałem nowe sterowniki karty graficznej - kolor w odtwarzaczach wideo jest wyblakły i wiem dlaczego - w panelu sterowania nvidia w "wideo i telewizja" pasek gamma ustawiony jest na 100%! Problem w tym, że jak zmienię to na np. 50%(wtedy obraz jest dobry) lub klikne aby przywrocil ustawienia standardowe i kliknę "zastosuj", po ponownym odtworzeniu jakiegoś wideo, gamma wraca do 100% Jak to obejść żeby zmienić gammę na 50% i żeby tak zostało? EDIT.23.05: Gwoli wyjaśnienia gyby ktoś miał podobny problem - Niestety jest to problem ze sterownikiem i jest to bug o którym nvidia wie ale jakoś po poprawia. Z drugiej strony problem z kolorami był gdyż miałem starą i przegrzewająca się kartę graf. Zmieniłem na nową i problem zniknął.
Over
Dodano
05.03.2008 22:31:34
No spoko. Następnym razem ostrożnie przy podłączaniu i rozłączaniu czegokolwiek ;)
virtual
Dodano
02.03.2008 18:51:57
zobacz z takimi ustawieniami: jasnosc- 50% poswiata cyfrowa - 0% kontrast - 46% wyostrzenie 0% gamma- 9% ja tak mam i jest ok... może to wina tego za gamma jest duża... jak zwiększam gamme itd. to tez podobny błąd sie pojawia No spoko. Następnym razem ostrożnie przy podłączaniu i rozłączaniu czegokolwiek ;) [b][color=darkred][i]Proszę edytuj posty, nie pisz jednego po drugim .Tym razem połączyłem w jeden -Seeker-[/i][/color][/b]
virtual
Dodano
02.03.2008 18:50:39
a jak ci sie udało zrobić screena, ze nie było błędu bo nie łapie:D
virtual
Dodano
02.03.2008 18:43:15
  • Over 02.03.2008 18:46:15

[quote=virtual]a jak ci sie udało zrobić screena, ze nie było błędu bo nie łapie:D[/quote] jak zwiększam jasność w panelu nvidia to problem się nasila. EDIT: Ok, faktycznie pożyczyłem kabel z drugiego komputera i obraz jest normalny, czyli wina po stronie kabla. Dzięki za pomoc, kupie sobie nowy kabel i po problemie :]

Może monitor ma przyciski do regulacji kolorów balansu itp. ? Może podczas zmiany monitora uszkodził ci sie kabelek? Mój kumpel miał kiedyś coś takiego... Bo jeśli nie da sie tego uchwycić na print screenie to systemowo wygląda na to że jest OK.
virtual
Dodano
02.03.2008 18:26:43
  • Over 02.03.2008 18:33:40

[quote=virtual]Może monitor ma przyciski do regulacji kolorów balansu itp. ? Może podczas zmiany monitora uszkodził ci sie kabelek? Mój kumpel miał kiedyś coś takiego... Bo jeśli nie da sie tego uchwycić na print screenie to systemowo wygląda na to że jest OK.[/quote] możliwe, zobaczę Czy mam gdzieś drugi kabel. uchwyciłem jak to wygląda poprzez "zewnętrzny print screen" :mryellow: jakość nie najlepsza bo robione telefonem. tak normalnie: [img]http://img126.imageshack.us/img126/4835/0203081726rs3.jpg[/img] i z błędem: [img]http://img171.imageshack.us/img171/7779/0203081727ie6.jpg[/img]

na tym screenie są błędy?? tzn. ten obszar "zainfekowany"? bo ja nic nie widze
virtual
Dodano
02.03.2008 18:15:21
  • Over 02.03.2008 18:22:39

[quote=virtual]na tym screenie są błędy?? tzn. ten obszar "zainfekowany"? bo ja nic nie widze[/quote] nie, nie da się uchwycić tego błędu na print screenie. Błąd nie leży po stronie generowania złych kolorów ale ale wyświetlania ich, a przynajmniej tak mi się wydaje.

Over
Dodano:
02.03.2008 17:59:20
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1