Witam,
Od jakiegoś czasu (2 tygodnie) na moim komputerze okazyjnie kolory zaczęły się zmieniać na fiolet. Na początku było to tylko miejsce wpisywania adresu w przeglądarce, teraz jest to znacznie częstsze i obszar 'zainfekowany' jest większy. Reinstalowałem sterowniki karty graficznej/monitora i nie pomogło. Problem pojawił się gry po tygodniowej zmianie na inny moniotor wróciłem do swojego starego.
Zmieniłem jasność na mniejszą w panelu sterowania Nvidia ale objawy pojawiły się znowu.
[URL=http://img229.imageshack.us/my.php?image=koloryvb2.png][IMG]http://img229.imageshack.us/img229/4734/koloryvb2.th.png[/IMG][/URL]
Obszar na którym źle wyświetlane są kolory wygląda jak by cały czas był w ruchu.
Odpowiedzi: 7
od kiedy zainstalowałem nowe sterowniki karty graficznej - kolor w odtwarzaczach wideo jest wyblakły i wiem dlaczego - w panelu sterowania nvidia w "wideo i telewizja" pasek gamma ustawiony jest na 100%! Problem w tym, że jak zmienię to na np. 50%(wtedy obraz jest dobry) lub klikne aby przywrocil ustawienia standardowe i kliknę "zastosuj", po ponownym odtworzeniu jakiegoś wideo, gamma wraca do 100%
Jak to obejść żeby zmienić gammę na 50% i żeby tak zostało?
EDIT.23.05.08: Gwoli wyjaśnienia gyby ktoś miał podobny problem - Niestety jest to problem ze sterownikiem i jest to bug o którym nvidia wie ale jakoś po poprawia. Z drugiej strony problem z kolorami był gdyż miałem starą i przegrzewająca się kartę graf. Zmieniłem na nową i problem zniknął.
od kiedy zainstalowałem nowe sterowniki karty graficznej - kolor w odtwarzaczach wideo jest wyblakły i wiem dlaczego - w panelu sterowania nvidia w "wideo i telewizja" pasek gamma ustawiony jest na 100%! Problem w tym, że jak zmienię to na np. 50%(wtedy obraz jest dobry) lub klikne aby przywrocil ustawienia standardowe i kliknę "zastosuj", po ponownym odtworzeniu jakiegoś wideo, gamma wraca do 100%
Jak to obejść żeby zmienić gammę na 50% i żeby tak zostało?
EDIT.23.05: Gwoli wyjaśnienia gyby ktoś miał podobny problem - Niestety jest to problem ze sterownikiem i jest to bug o którym nvidia wie ale jakoś po poprawia. Z drugiej strony problem z kolorami był gdyż miałem starą i przegrzewająca się kartę graf. Zmieniłem na nową i problem zniknął.
No spoko. Następnym razem ostrożnie przy podłączaniu i rozłączaniu czegokolwiek ;)
zobacz z takimi ustawieniami:
jasnosc- 50%
poswiata cyfrowa - 0%
kontrast - 46%
wyostrzenie 0%
gamma- 9%
ja tak mam i jest ok... może to wina tego za gamma jest duża... jak zwiększam gamme itd. to tez podobny błąd sie pojawia
No spoko. Następnym razem ostrożnie przy podłączaniu i rozłączaniu czegokolwiek ;)
[b][color=darkred][i]Proszę edytuj posty, nie pisz jednego po drugim .Tym razem połączyłem w jeden
-Seeker-[/i][/color][/b]
a jak ci sie udało zrobić screena, ze nie było błędu bo nie łapie:D
Może monitor ma przyciski do regulacji kolorów balansu itp. ? Może podczas zmiany monitora uszkodził ci sie kabelek? Mój kumpel miał kiedyś coś takiego... Bo jeśli nie da sie tego uchwycić na print screenie to systemowo wygląda na to że jest OK.
na tym screenie są błędy?? tzn. ten obszar "zainfekowany"? bo ja nic nie widze