Problem z kodem

Mam orginalna plyte z windows xp home edition,instrukcje i niestety jakis dowcipnis zerwal z instrukcji naklejke z kodem.Plyte kupilem od kolegi,wiec nie mam zadnego rachunku.Czy jest jakas mozliwosc odzyskania kodu do tej plyty?Moze jakas online mozna zweryfikowac legalnosc plyty?

Odpowiedzi: 9

Na meritum odpowiedziałem w pierwszym poście moim w tym temacie - nośnik klasyczny Windows XP nie zawiera klucza i nie ma mozliwości wydobycia go z płyty. Amen Ty wprowadziłeś zamieszanie wtrącając a to wyciąganie klucza z Windowsa już zainstalowanego a to wyciąganie klucza z Windowsa który był wcześniej zainstalowany itp.
Żółty
Dodano
30.05.2011 18:18:35
Czepiasz się. Ale ok. System składa się z plików. Zgadza się, czy coś pominąłem? Nie wszystkie są dostępne w swej złożoności dla zwykłego użytkownika. Dlatego są programy, które robią to za niego. Masz jeszcze jakieś pytania, czy zajmiesz się meritum?
XanTyp
Dodano
30.05.2011 17:24:57
Dobra to ja poczekam aż przekażesz szczegóły. Raz - gdzie jest klucz w juz zainstalowanym Windowsie, dwa - gdzie jest klucz, który był użyty podczas poprzedniej instalacji.
Żółty
Dodano
30.05.2011 10:27:55
Nie ma IMHO takiej możliwości - nawet w zainstalowanym systemie nie ma nigdzie klucza podanego w sposób jawny i bezpośredni.
Żółty
Dodano
29.05.2011 23:43:24
Nie twierdzę, że nośnik to to samo, co zainstalowany system, ale że w zainstalowanym systemie znajduje się odpowiedni plik, który przechowuje klucz, który podawało się przy poprzedniej instalacji.
XanTyp
Dodano
29.05.2011 19:24:51
Dzieki
jomkipur
Dodano
28.05.2011 19:45:30
Kiedy naprawiałem jeden z domowych laptopów w serwisie, zapomniałem podać panu klucza do Windowsa XP HE (OEM), co jednak nie przeszkodziło mu w reinstalacji systemu z podaniem mojego klucza. Jak widzisz na podanym przykładzie - klucz jest w Windowsie - tylko trzeba umieć go odnaleźć.
XanTyp
Dodano
28.05.2011 17:57:34
  • Żółty 29.05.2011 00:43:49

[quote=XanTyp]Jak widzisz na podanym przykładzie - klucz jest w Windowsie - tylko trzeba umieć go odnaleźć.[/quote] Windows nie jest tożsamy z nosnikiem przecież ... Klasyczny nośnik OEM nie jest tożsamy z płytami recovery ... I tak dalej i temu podobne ....

• XanTyp 30.05.2011 07:15:21

[quote=XanTyp]klucz jest w Windowsie - [u]tylko trzeba umieć go odnaleźć[/u].[/quote]

a wiec plytke moge wyrzucic??Windows byl kupiony bez komputera,
jomkipur
Dodano
28.05.2011 16:10:31
Sama płyta jako nośnik nie stanowi o tym, że system będzie legalny. Ta wersja XP to OEM czy BOX ? Jeżeli OEM to naklejka (COA) z kluczem, z dużą doza prawdopodobieństwa, została naklejona (zgodnie z warunkami licencji) na sprzęt do którego ten Windows został zakupiony i tam też nalezy jej szukać. Ale nawet jak znajdziesz to w przypadku OEM nie będzie zgodne z warunkami licencji uzycie tego klucza na innym sprzęcie niz pierwotny. Sam nosnik nie zawiera informacji o kluczu produktu.
Żółty
Dodano
28.05.2011 00:28:13
jomkipur
Dodano:
27.05.2011 23:40:55
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1