Problem z kartą graficzną (?)
Nie dawno kupiłem sobie pare nowych komponentów do kompa... mianowicie:
płyta główna: Abit AN8 Fatal1ty
procesor: AMD Athlon 4000+
karta graficzna: HIS ATI Radeon X850 XT
ram: 2x geil 512 ultrax
Problem jest następujący... podczas granie w grę Call of Duty po chwili (przez tę chwili do momentu popsucia jest ok) grafika zupełnie się psuje:
1 – link
2 – link
3 – link
4 – link
5 – link
6 – link
7 – link
tak samo podczas prezentacji w sterownikach do tej karty czyli w ATI Catalyst Control Center w "3D Preview":
1 – link
2 – link
3 – link
zmiany w grafice widoczne są nawet na pulpicie:
1 – link
Koledzy podpowiadają mi źe prawdopodobnie jest to wina słabego zasilania (450W nieznanej firmy ;x), a jak wiadomo ta karta graficzna poźera wiele prądu... . Proszę o rady... Co moźe byc problemem i jak to naprawic.
Temperatura grafiki to ~35*C a otoczenie ~40*C
Dzięki z góry!
płyta główna: Abit AN8 Fatal1ty
procesor: AMD Athlon 4000+
karta graficzna: HIS ATI Radeon X850 XT
ram: 2x geil 512 ultrax
Problem jest następujący... podczas granie w grę Call of Duty po chwili (przez tę chwili do momentu popsucia jest ok) grafika zupełnie się psuje:
1 – link
2 – link
3 – link
4 – link
5 – link
6 – link
7 – link
tak samo podczas prezentacji w sterownikach do tej karty czyli w ATI Catalyst Control Center w "3D Preview":
1 – link
2 – link
3 – link
zmiany w grafice widoczne są nawet na pulpicie:
1 – link
Koledzy podpowiadają mi źe prawdopodobnie jest to wina słabego zasilania (450W nieznanej firmy ;x), a jak wiadomo ta karta graficzna poźera wiele prądu... . Proszę o rady... Co moźe byc problemem i jak to naprawic.
Temperatura grafiki to ~35*C a otoczenie ~40*C
Dzięki z góry!
Odpowiedzi: 10
adik154:inFernoX:
Odp adik152: Tak takie...
nieznam takiego typa :)
To poznasz :mrgreen:
Takźe według mnie serwis jest najlepszym rozwiązaniem, a domyslam sie źe karcisza jest jeszcze na gwarancji więc wszycho pójdzie gładko.
inFernoX:
Odp adik152: Tak takie...
nieznam takiego typa :)
Linia +5V wyglada na zawyźoną jednak to nie moźe być powód artefaktów. Najpewniej karta "siadła".
Odp Ukey: Czy ja wiem czy przegrzewający... Temperatura na karcie graficznej jest mierzona w 2 punktach i tam nigdy temperatura nie przekracza 40*C. Procesor nie był kręcony, oryginalny 4000+ od AMD :). Aha mówiłem źe dzieje się to po chwili... zmiana, teraz dzieje się to natychmiastowo :(.
Odp adik152: Tak takie własnie mam. Dzisiaj mam dostać nowy zasilacz, jeśli nie zadziała wioze kartę do kumpla przetestować jak nie, odsyłam do serwisu.
Screen do napięć
Odp adik152: Tak takie własnie mam. Dzisiaj mam dostać nowy zasilacz, jeśli nie zadziała wioze kartę do kumpla przetestować jak nie, odsyłam do serwisu.
Screen do napięć
adik154:kup sobie radiatorki na ram na grafie (takie z taśmą 3M bo potem łatwo da sie odkleić i nic nie widać
choć osobiscie tez uwazam ze na serwis odesłać lepsze wyjście...
Karta jest fabrycznie padnięta albo zasilacz nie wyrabia. Zabawy w dodatkowe chłodzenie to moźna robić jak karta na standartowych ustawieniach działa dobrze, kombinowanie nad radiatorkami w tym momencie byłoby nie roztropne (gwarancja)
Lucky a chłodzenie hista znasz ty :wink: Bo ja nie wiem czy pod tą kopułą zakrywajacą całą karte znajdują sie radiatory na pamiątkach...
A karta działa tyle źe arty są tak jak w przypadku przetaktowywania które prowadzi do przegrzania...
A karta działa tyle źe arty są tak jak w przypadku przetaktowywania które prowadzi do przegrzania...
sa juz takie, powiem nawet ze sa 4800+ ale to juz dwu rdzeniowe.Procesor to chyba an 100% krecony bo Athlona 4000 To chyba jeszcze nie ma :wink: Choc moze sie myle jest to jakis FX
a pokaz napiecia z programu everest, hmm pewien jestes ze dobre sterowniki? a co do kupowania radiatorów na pamieci to nie rozumiem po co? przeciez kolega kupil karte (na ktorej wg. mnie sa i tak radiatory) i co ona nie działa poniewaz pamieci sie grzeja? watpie. pojdz do servisu skad kupowales i powiedz zeby oni przetesowali u siebie.
to mi osobiście wygląda na przegrzaną karte. Ty masz to chłodzenie HISA zamontowane :?: TZn taką biało–przezroczystą puszke z niebieskim bodajźe wentylem i wyprowadzeniem powietrza na zewnątrz :?: Tak jak poprzednik obowiązkowo test na innym kompie i raczej karta wyląduje w serwisie. A i jak byś juź dostał nową/poprawioną to kup sobie radiatorki na ram na grafie (takie z taśmą 3M bo potem łatwo da sie odkleić i nic nie widać) bo ja osobiśącie temu chłodzeniu bym nie wierzył(o ile to ten HiSA)...
Na zasilacz to niewiem czy bym stawial jednak 450W to troszke duzo... Ale nieznanej firmy, a pozatym to zaczyna sie robic po jakims czasie... Stawial bym na przegrzewajacy sie elem,ent karty graficznej. Wez i przetestuj ja u jakiegos kumpla.
UP. A karta nie byla krecona :?: Procesor to chyba an 100% krecony bo Athlona 4000 To chyba jeszcze nie ma :wink: Choc moze sie myle jest to jakis FX
UP. A karta nie byla krecona :?: Procesor to chyba an 100% krecony bo Athlona 4000 To chyba jeszcze nie ma :wink: Choc moze sie myle jest to jakis FX
Strona 1 / 1