problem z karta graficzna
dostalem karte graficzna ATI RADEON 9200 SE i nie moge jej zainstalowac w komputerze– po instalacji sterownikow wymagany jest restart po ktorym karta uruchamia sie tylkow rozdzielczosci 640x480 i 4 bit kolorow i nie da sie tego zmienic. w menadzeze uzadzen jest wykrzyknik i pisze ze brak jest wolnych zasobow sorzetowych zeby to urzadzenie uruchomic– i jezeli chce je uruchomic to musze wylaczyc jakies inne urzadzenie – kod 12(tak pisze pod winxp)
nie wiem jak w win xp mozna zmieniac samemu przerwania wiec zainstalowalem win millenium– i tu temat jest taki sam– tyle ze dowiedzialem sie ze nie ma zadnych konfliktow z urzadzeniami – TYLKO PO PROSTU NIE MA JUZ WOLNYCH ZASOBOW
czy to oznacza ze nie uruchomie tej karty u siebie? czy mozna jakos "uwolnic" dodatkowe zasoby sprzetowe lub dodac wiecej?
plyta to straszny staroc– gigabyte ga–6bxs ze zintegrowanym scsi i pod prockiem pIII550mhz+512 ram – nie mowcie mi ze mam specjalnie zmieniac plyte dla karty graf?
aha– bios mam anjbardziej aktualny jaki wogole sie ukazal (wersja f2c)
co do urzadzen– to to jest wlasnie smieszne ze ja nic prawie w nim nie mam– mam na pci dzwiekowa (sb64) i lan
oba sloty isa wolne– wiec nie wiem jak to sie dzieje ze ona nie ma zasobow
nie wiem jak w win xp mozna zmieniac samemu przerwania wiec zainstalowalem win millenium– i tu temat jest taki sam– tyle ze dowiedzialem sie ze nie ma zadnych konfliktow z urzadzeniami – TYLKO PO PROSTU NIE MA JUZ WOLNYCH ZASOBOW
czy to oznacza ze nie uruchomie tej karty u siebie? czy mozna jakos "uwolnic" dodatkowe zasoby sprzetowe lub dodac wiecej?
plyta to straszny staroc– gigabyte ga–6bxs ze zintegrowanym scsi i pod prockiem pIII550mhz+512 ram – nie mowcie mi ze mam specjalnie zmieniac plyte dla karty graf?
aha– bios mam anjbardziej aktualny jaki wogole sie ukazal (wersja f2c)
co do urzadzen– to to jest wlasnie smieszne ze ja nic prawie w nim nie mam– mam na pci dzwiekowa (sb64) i lan
oba sloty isa wolne– wiec nie wiem jak to sie dzieje ze ona nie ma zasobow
Odpowiedzi: 9
nie mam w biosie takiej funkcji– juz ktos mi gdzies podpowiedzial zeby ja wlaczyc– a co do sterownikow do plyty– chipset intel 440bx nie wymaga zadnych driverow– nawet na stronie intela jest o tym napisane– jest to za stara plyta po prosty–0 niby udostepniaja dla tego chipsetu jaks porpawke ktora uaktywnia udma 66 ale nawet to nie dziala :(
Sterowniki płyty głównej masz zainstalowane? W biosie opcja "Update ESCD" istnieje? Spróbój ją ustawić na "enabled".
wlasnie przed chwila uzylem tego driver cleanera– nie powiem – znalazl w systemie dalej jakies smieci po ATi– jednak zrobilem restart – po restarcie wlozylem karte i zainstalowalem od nowa sterowniki– i drugi restart– i dalej jest to samo... dalej karta nie moze znalezc wolnych zasobow...
powtarzam– drivery ati odinstalowuja sie bez problemu– nie potrzeba do tego zadnych specjalnych programow
w systemie jest teraz nvidia vanta ze stewrownikami windowsowymi– jak podmieniam karte to zmienia sie na standartowa vga– czyli jest ok– uruchamiam instlke driverow– dochodzi do konca, restart, i... kupa ...:)
usuwam sterowniki– instaluje jeszcze raz– i jest to samo...
caly czas brak wolnych zasobow sprzetowych
w widniejacych zasobach w menadzeze urzadzeni nie ma nic "dziwnego"– jakichs nieistniejacych urzadzen–jest tylko lan, sound i kupa smieci systemowych (zegar, ide itp)– karty graficznej nie ma– wiec sie dopbrze odinstalowala
w systemie jest teraz nvidia vanta ze stewrownikami windowsowymi– jak podmieniam karte to zmienia sie na standartowa vga– czyli jest ok– uruchamiam instlke driverow– dochodzi do konca, restart, i... kupa ...:)
usuwam sterowniki– instaluje jeszcze raz– i jest to samo...
caly czas brak wolnych zasobow sprzetowych
w widniejacych zasobach w menadzeze urzadzeni nie ma nic "dziwnego"– jakichs nieistniejacych urzadzen–jest tylko lan, sound i kupa smieci systemowych (zegar, ide itp)– karty graficznej nie ma– wiec sie dopbrze odinstalowala
Sprawdź metode z linka którego podawałem.
aaa o to chodzi– oczywisice– w tym przypadku probuje ich uzywac– one sie instaluja bez problemu– dochodzi do restartu i po restarcie jest wlasnie tak jak opisalem – konflikty i rozdzielczosc 640x480– jak usune driver i zainstaluje od nowa jest to samo... problem na pewno nie jest po stronie driverow– probowalem tego na 2 systemach operacyjnych– specjalnie zainstalowalem win millenium zeby cos wiecej tam pokombinowac(bo lepiej go znam) – ale nic sie nie dalo– nawet jak juz doszedlem do etapu ze brakuje mu zasobow– to ich reczna zmiana jest niemozliwa– komp nie pozwala...
To jak to robisz? Instalujesz sterowniki systemowe? Nie korzystasz z Catalystów ATI?
nie chcialbym byc nieuprzejmy– ale co to za podpowiedz? gdyby tu chodzilo o sterowniki nie pytalbym na forum– tak sie sklada ze nie ma zadnych problemow z usuwaniem driverow– bo po prostu z nich nie korzystam– mam winxp i bazuje na tych ktore sa w systemie. w dalszym ciagu nie rozmuemi jak mialby mi pomoc artykul o usuwaniu driverow
Spróbuj tak:
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=35104
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=35104
Strona 1 / 1