Problem z kartą graficzną = stary komp + win2k

Witam.

Tak jak w tytule, mam pewien problem z kartą graficzną pod systemem Win2k.
A konfiguracja sprzętowa to:
PC–Chips M726
PII450 Mhz
GeForce 2 MX 400 64MB
128 SDRAM
Nie działaja tak jakby sterowniki. Instalowałem oryginalne stery z płyty cd, potem restart i uruchamia się tak jakby ich nie było. W menedźerze urządzeń jest wykrzyknik przy karcie graf. którą widzi poprawnie, jako GeForce 2. Instalowałem równieź najnowsze sterowniki nvidii. To samo.
Próbowałem teź Omegi, ale po ponownym uruchomieniu kompa wyskakuje jakiś błąd STOP i nic wiecej zrobić się nie da. Tylko tryb awaryjny.

Sam nie wiem co moźe być nie tak. Np. na Win98SE wszystko działa bez problemu.
Czekam więc na jakieś propozycje.
Pozdrawiam

UPDATE:
Ten błąd stop przy sterach Omegi to –>
STOP: 0x000000C2 (0x00000040,0x00000000,0x80000000,0x00000000)
BAD_POOL_CALLER

Odpowiedzi: 10

Jest szansa, bo z kartami tv rózne cuda bywały – w zaleźności od wersji sterownika i gniazda PCI mogły one powodować róźne cyrki.

Nie chce mi się czytać od początki ,a nie pomnę czy bła juź sugestia dot. pająka – wyjmij płytę zobacz czy gdy wszystko będziel uzem nic isę nie mzieni. miąłem kiedyś tkai objaw z dźwiękówką jakąś – nie bło siły by sterwoniki po wgraniu nie spowodowąły wywalenia – coś z obsadzeniem w gnieździe – zaś przy rozpiętym sprźecie wszystko chodizło.
Rebe
Dodano
22.11.2005 12:41:32
Rebe, włączyłem te opcje USB, ale nie pomogło. Próbowałem jeszcze na kilka innych sposobów. Ale nie ma mocnych na niego. W kompie jest teź karta TV, jak będę miał czas to wyjmę ją i pobawie się bez niej, moźe to przez nią.
Precel
Dodano
22.11.2005 12:27:15
Pewnie masz rację z tą obsługą chipsetu, bo przy tak starej konstrukcji system powinien sam wszystko zrobić .
Jest jeszcze jedna kwestia , ktorą parę razy widziałem w wypadku starych GF i ich sterowników, ale nie pomnę czy nei bło to tylko w w98 – musiałbyś sprawdzić.
Chodzi o włączenie w BIOS–ie opcji USB dotyczących – znowu nie pomnę których ( na pewno nie tych dal myszy czy innych klawiatur ), ale jakichś ogolnych.
Czasem dopiero takie magiczne ruchy pozwalały by system po instalacji sterowników zaczynał na nie reagować.
Przepraszam, źe dopiero teraz o tym pisźe, ale raz źe z gowy mi wyszło to zupełnie, a dwa, źe – jak wyźej podąłem, niep omnę czy dla w2k taki myk teź był stosowany.
Rebe
Dodano
18.11.2005 08:04:07
Jeźeli chodzi o zastosowanie programu Driver Cleaner to teź juź miało miejsce i nie pomogło. Pisałes Rebe o sterownikach do obsługi chipsetu mobo, ale ta płyta główna takowych nie potrzebuje, chyba, przynajmniej ja nigdy nie musiałem ich (o ile są wogóle) instalować.

A co do ustawień w biosie, to nie ma nic z takich rzeczy o jakich pisałeś. Ale inne ustawienia związane z kartą graficzną są raczej dobrze ustawione.

Więc nie wiem juz zupełnie co robić. ;)
Precel
Dodano
17.11.2005 21:56:17
1. Wytnij wszystko nVidii – jakiś driver cleaner czy podobny soft.
2. Po restarcie zignoruj wykrytą kartę i przejdź do instalacji sterowników obsługi chipsetu płyty – nawet jeźlei wcześniej je wgrywałeś.
3. Wgraj jeszcze raz drivery nVidii – nie podałeś wersji na płycie więc trudno orzec czy te z niej czy jakieś z okolic przez Ukeya sugerowanych.

PS.
soprawdź w BIOS–ie czy opcje typu fast write i podobne dla AGP masz powyłączane, a przy okazji i to czy "init display first" – jest AGP. – To tylko kosmetyka.
Rebe
Dodano
16.11.2005 08:27:07
Panowie, głównie Rebe, ja juź wcześniej przejrzałem te artykuły i podobne, ale ten błąd to jest w sumie mało istotny, gdyź występuje on tylko po instalacji sterowników Omega, więc zostawmy je w spokoju. Najbardziej dziwi mnie to, źe sterowniki oryginalne z płytki cd od karty (v.21.83) nie działają, a takźe te nowe ze strony nvidii. Czyli co bym nie zainstalował, to system ciągle widzi monitor domyślny na standardowym VGA.

Jeźeli chodzi o SP, to mam SP4.
Precel
Dodano
15.11.2005 21:29:24
[quote="Rebe"]
Precel:

PS.
Na to, źe za ciebie bedę czytał, albo nawet przyjaę i usterkę zdiagnozuję oraz usunę nie licz.

Jak zawsze mily :]

Wracajac do tematu to BSOD wiele mowi ale czasami 1 jest sprawa 2 czyli nawali grafa wywala BSOD'a ze nawalil procesor ... Tak ja mam z dyskiem (podobno a dysk w 100% sprawny )
Ukey
Dodano
13.11.2005 16:51:21
Precel:
Czekam, czekam i czekam na jakąś odpowiedź, ale widze, źe nie ma chętnych. Na prawde nikt nie wie? Winda win2k gryzie się ze sprzętem? Podpowiedzcie coś... Pozdrawiam

To moze zamiast czekać byś poczytął czy w ktorymś z tych parunastu wyników, dla 0x000000C2 nie ma jakichś sugestii?
O tym, źe na stonach MS dla w2k teź tego trochę jest to pewnie ja wiem, ale taka iwedza Tobie na nic:
http://search.microsoft.com/search/results.aspx?qu=0xc2+windows+2000&View=msdn&st=b&c=0&s=1&swc=0

PS.
Na to, źe za ciebie bedę czytał, albo nawet przyjaę i usterkę zdiagnozuję oraz usunę nie licz.
Rebe
Dodano
13.11.2005 11:21:25
Instalowales SP jakiegos. Jest to juz raczej stara grafa wiec moze jakies sterowniki 29.xx np.
Ukey
Dodano
12.11.2005 21:18:21
Czekam, czekam i czekam na jakąś odpowiedź, ale widze, źe nie ma chętnych. Na prawde nikt nie wie? Winda win2k gryzie się ze sprzętem? Podpowiedzcie coś... Pozdrawiam
Precel
Dodano
12.11.2005 21:14:54
Precel
Dodano:
08.11.2005 11:08:17
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1