Problem z kartą graficzną lub płytą główną –>syfy na ekra
to tak jak w temacie.
Mam dwa kompy. Jednego nowego (opisywałem juz problem z nim w jednym poście) oraz drugiego starszego (jednak z niezłym osprzętem).
Problem z tym drugim komupterem jest oryginalny...kiedy odpalam kompa nie zawsze włącza mi się monitor, musze 2/3 razy wcisnąć guzik RESTART na obudowie, dopiero po takim kilkukrotnym zabiegu zaskakuje...jednak to nie koniec...kiedy juź się uruchomi monitor to czasami (w większości wypadków) pojawiają się róźne "syfy" na ekranie tj. zamiast kolorowej flagi Windows XP wszystko jest SZARO–CZARNE i rozmazane. Ostatnio pojawiają się jakieś dziwne kolorowe paski zamiast róźnych informacji o kompie.
Pomyślałem, źe to wina karty graficznej....jednak NIE...sprawdzałem ją na nowym komupetrze i wszystko jest OK. Monitor sprawnie działa na tym nowym kompie.
Wina dysku takźe to nie jest bo zmieniałem...pozostaje, więc PŁYTA GŁÓWNA,PAMIĘĆ RAM...albo coś innego..ale nie wiem co:/
Poniźej zamieszczam fotki. Byłbym wdzięczny za pomoc.
Mam dwa kompy. Jednego nowego (opisywałem juz problem z nim w jednym poście) oraz drugiego starszego (jednak z niezłym osprzętem).
Problem z tym drugim komupterem jest oryginalny...kiedy odpalam kompa nie zawsze włącza mi się monitor, musze 2/3 razy wcisnąć guzik RESTART na obudowie, dopiero po takim kilkukrotnym zabiegu zaskakuje...jednak to nie koniec...kiedy juź się uruchomi monitor to czasami (w większości wypadków) pojawiają się róźne "syfy" na ekranie tj. zamiast kolorowej flagi Windows XP wszystko jest SZARO–CZARNE i rozmazane. Ostatnio pojawiają się jakieś dziwne kolorowe paski zamiast róźnych informacji o kompie.
Pomyślałem, źe to wina karty graficznej....jednak NIE...sprawdzałem ją na nowym komupetrze i wszystko jest OK. Monitor sprawnie działa na tym nowym kompie.
Wina dysku takźe to nie jest bo zmieniałem...pozostaje, więc PŁYTA GŁÓWNA,PAMIĘĆ RAM...albo coś innego..ale nie wiem co:/
Poniźej zamieszczam fotki. Byłbym wdzięczny za pomoc.
Odpowiedzi: 8
Oddaj płyte do serwisu i spytaj czy warto ją naprawiać,bo koszt naprawy moźe przekroczyć jej wartość.
Zakładam źe inne elementy sprawdziłeś i sprawne.
Zakładam źe inne elementy sprawdziłeś i sprawne.
czyli co mam zrobić...samemu coś? czy do serwisu...jeźeli to serwisu to ile moźe kosztować naprawa?
Napięcie 1.5 V do AGP nie podaje zasilacz,a płyta główna.
Postawiłbym teź na płyte główną,a mianowicie na stabilizatory napięcia portu AGP,jego parametry lub bios,moźe płyta ma problem z zainicjowaniem lub prawidłowym wykryciem karty grafiki.
Płyta nie najnowsza wszystko moźliwe.
Program do sprawdzenia co w kompie.
http://download.chip.pl/printversion/printversion_116385.html
Postawiłbym teź na płyte główną,a mianowicie na stabilizatory napięcia portu AGP,jego parametry lub bios,moźe płyta ma problem z zainicjowaniem lub prawidłowym wykryciem karty grafiki.
Płyta nie najnowsza wszystko moźliwe.
Program do sprawdzenia co w kompie.
http://download.chip.pl/printversion/printversion_116385.html
A napięcia ?
płyta (to chyba ta) http://www.msicomputer.com/product/detail_spec/845pro4.htm
procesor 1,4 ghz pentium
ram 384 (DIMM)
grafika GeForce 3 Ti 64MB
procesor 1,4 ghz pentium
ram 384 (DIMM)
grafika GeForce 3 Ti 64MB
Raczej małe prawdopodobieństwo źe to płyta,ale wykluczyć nie moźna.
Jak pisa JN zasilacz a konkretnie napięcie 1.5 v,moe ta linia pała i z td ten efekt.
Moźliwe źe zanieczyszczone jest gniazdo AGP,wsadź kilka razy kartę w port.
Co do ram,to pamiątki nawet uszkodzone nie powodują takiego efektu.
Podaj dokładny konfig tego felernego kompa.
Jak pisa JN zasilacz a konkretnie napięcie 1.5 v,moe ta linia pała i z td ten efekt.
Moźliwe źe zanieczyszczone jest gniazdo AGP,wsadź kilka razy kartę w port.
Co do ram,to pamiątki nawet uszkodzone nie powodują takiego efektu.
Podaj dokładny konfig tego felernego kompa.
JN:
Porządna konserwacja kompa.
czyli co mam zrobić?
JN:
Obejrz kondensatory elektrolity na płycie głównej,czy nie nabrzmiałe i nadmiernie się nie grzeją.
a gdzie to:/
Postawiłbym na zasilacz.
Obejrz kondensatory elektrolity na płycie głównej,czy nie nabrzmiałe i nadmiernie się nie grzeją.
W tej sytuacji co opisałeś teź postawiłbym na płyte główną,ale zrób to co powyźej pisałem.
W tej sytuacji co opisałeś teź postawiłbym na płyte główną,ale zrób to co powyźej pisałem.
Strona 1 / 1