problem z kalibracją
Odpowiedzi: 4
-
1. Przez DVI. Czy szkodliwe może być podłączenie jednocześnie DVI i D-Sub? 2. Sterowniki są wgrane oraz schematy kolorów także przemieniane... efektów nadal żadnych. [b]edit:[/b] nie zauważyłem wcześniej Twojej odpowiedzi moskitos. masz rację, że w przypadku pierwszej możliwości, nie mam nawet zielonego pojęcia jak się za to zabrać. Z racji tego, na razie pozostanę przy łatwiejszych próbach rozwiązania mojego problemu. druga możliwość raczej nie jest rozwiązaniem mojego problemu. Postanowiłem porównać w tym samym pomieszczeniu dwa monitory, stawiając je nawet obok siebie, w których to właśnie ten starszy model jest odpowiednio skalibrowany... dobierając do tego różne ustawienia nowego monitora, zasłaniając okno, chowając monitor do kieszeni, za bluzkę, za rękawek, aaaargh! nie pomogło. trzecia opcja nie trafiona. W tej chwili nie mam podłączonej żadnej drukarki. [quote]Ja bym się na Twoim miejscu nie martwił. Ustawił monitor fabrycznie do sRGB lub 6500K i olał sprawę :)[/quote] a jednak muszę się martwić. :) komputer służy wyłącznie do pracy i jakakolwiek różnica kolorystyki jest całkowicie niewskazana. [b]edit2:[/b] jeszcze jedna rzecz. Wiem z doświadczenia, że kolorystyka pomiędzy wydrukiem, a obrazkiem znajdującym się w komputerze będzie się trochę różnić, ale różnica jaka jest w moim przypadku jest TRAGICZNA! Porównałem nawet stary monitor z nowym, zrobiłem nawet małe rozeznanie na wygląd fotografii wśród innych fotografów i zwyczajnie u nich zdjęcie na komputerze jest w miarę zbliżone do wydruku, a u mnie zdecydowanie jest za jasne. podobny przypadek występuje w oglądaniu grafiki komputerowej, gdzie autor x stworzył obrazek o czarnej kolorystyce, dodając do tła lekko widoczne elementy. Na moim monitorze jest to zwyczajnie rozjaśnione, bo zamiast czarnego tła, podchodzi ono pod jego odcień, gdzie elementy, które w zamiarze miało stanowić tylko dodatek do tła, są widoczne na pierwszy rzut oka, wywołując od razu we mnie niechęć do całego sprzętu...