problem z irda na xp. rozw. instalacja w98

Wyczerpałem juź wszystkie moźliwosci/kombinacje z uaktywnieniem irdy na xp. wszystko sie instaluje, ten programik do virtual com tez. ale telefonu jak nie wykrywal tak nie wykrywa, nie mam juz pomyslow co moge zrobic. moje pytanie czy moge teraz na drugiej partycje zainstalowac winde 98???(poniewaz na 98 smigala irda bez problemu) :roll:

Odpowiedzi: 7

moźe ci ten tekst coś pomoźe :"Windows 2000 , Xp Windows 2000 po ustawieniu w bios–ie nie pokazuje tak jak win98 źe zainstalował port podczerwieni , naleźy wybrać w menadźer urządzeń 'Urządzenie portu podczerwieni'. Jeźeli go nie ma, naleźy ponownie sprawdzić w bios–ie a jeźeli jest, to wchodzimy w panel sterowania i naciskamy ikonę 'Łącze bezprzewodowe' i w zakładce 'Transfer plików' wybieramy 'Wyświetl na pasku zadań wskazującą aktywność podczerwieni' i w zakładce 'Sprzęt' klikamy 'Zastosuj'. Windows 2000 nie posiada zawsze uruchomionego monitora podczerwieni tak jak to jest w Windows 98, jednak po naciśnięciu 'Zastosuj' i 'ok' podłączenie urządzenie co 2,3 sekundy powinno migać diodą nadawczą podczerwieni (dobrze widać w ciemności). Monitor podczerwieni pojawia się gdy zbliźa się urządzenie podczerwieni. W Windows 2000 w chwili wykrycia innego urządzenia IrDA, pojawia się na pulpicie skrót do programu umoźliwiającego przesyłanie danych między dwoma PC.
7. Rozwiązujemy moźliwe problemy. Moźe się okazać ze IrDA nie moźe działać poprawnie poniewaź ma konflikt i innym urządzeniem. Naleźy wtedy zmienić przerywania we właściwościach urządzenia z którym ma konflikt i Ustawić nowe przerywanie. IrDA instaluje sie przewaźnie na COM2 COM3 lub COM4.

i moźe jeszcze to:"Wchodzimy do BIOS–u za pomocą klawisza DEL. Odszukujemy opcje umoźliwiającą włączenie portu IrDA. Wchodzimy np: Integrated peripherals i włączamy opcje: Moźe to być równieź opcja o nazwie UART2 , IrDA , jak i UART mode select. Zaleźy to od producenta płyty głównej i rodzaju BIOS–u. Aby system zauwaźył nasze urządzenie naleźy ustawić w bios'ie tryb UART2 Dla jednych płyt Uart 2 Mode jest naleźy ustawić irda dla innych Hpsir:
integrated periphals Setup:
UART 2 Mode Irda Hpsir
Ir function Duplex Full lub Half Full lub Half
Tx, Rx Active Lo, Hi –
Tx, Rx Inverting enable – No, Yes

Tx ustawia się zawsze na stan niski aby w czasie spoczynku dioda nadawcza nie paliła się nonstop i nie nagrzewała układu; niektóre płyty główne nie mają ustawień Tx, Rx, ale najwaźniejsza jest opcja UART2 MODE, ktora uaktywnia IrDE na płycie głównej. Niektóre płyty główne (Biosy) wymagają włączenia portu COM2 do prawidłowej pracy IrDY.
5. Zapisujemy ustawienia BIOS–u uruchamiamy komputer ponownie.
6. Ładujemy posiadany system i instalujemy sterowniki :D :D :D :D
neo340
Dodano
22.11.2003 00:48:41
co ty opowiadasz o Nokiach, mam dwie 7110 i 7650 i obie śmigają :lol: :lol: a co jeszcze doradzić to jush nie wiem. Ja u siebie wpiąłem na płycie, ustawiłem w biosie i zadziałało, moźe twoja irda jest walnieta :roll: moźe sprawdź na innym kompie :roll: bo jeźeli jest ok, to musi śmigać.
neo340
Dodano
22.11.2003 00:41:50
co ty opowiadasz o Nokiach, mam dwie 7110 i 7650 i obie śmigają :lol: :lol: a co jeszcze doradzić to jush nie wiem. Ja u siebie wpiąłem na płycie, ustawiłem w biosie i zadziałało, moźe twoja irda jest walnieta :roll: moźe sprawdź na innym kompie :roll: bo jeźeli jest ok, to musi śmigać.
neo340
Dodano
22.11.2003 00:41:50
ja mam podłączone przez USB (irda) XP sam go wykrył
mam teź do kabelka sterowniki ale nie musze ich nawet wgrywać , ale nie piszesz jaki telefon chcesz połączyć ? Bo niektóre telefony muszą mieć swój program (np NOKIA ) Ja mam SONYERICSSONa i nie mam źadnego problemu komputer odczytuje go jako komputer ptzenośny T300 No i działa w dwie strony , a swoją drogą NOKIE mają podejźane te podczerwień
Anonymous
Dodano
21.11.2003 22:30:25
mam teź do kabelka sterowniki ale nie musze ich nawet wgrywać , ale nie piszesz jaki telefon chcesz połączyć ? Bo niektóre telefony muszą mieć swój program (np NOKIA ) Ja mam SONYERICSSONa i nie mam źadnego problemu komputer odczytuje go jako komputer ptzenośny T300 No i działa w dwie strony , a swoją drogą NOKIE mają podejźane te podczerwień
Anonymous
Dodano
Anonymous
Dodano
no wlasnie mam na plyte glowna, w biosie mam uaktywniona, w urzadzeniach jest, ale nic nie chodzi :( zainstalowalem nawet sp1 z nadzieja, ze moze to cos pomoze ale tez nic. co jeszcze moge zrobic??
Anonymous
Dodano
15.11.2003 12:14:32
Anonymous
Dodano:
15.11.2003 02:31:15
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1