Problem z internetem
Witam.
Mam bardzo głupi problem a raczej pytanie ponieważ to jest pewnie banalne.
Mianowicie wczepiając kabel internetowy (który wychodzi od modemu) do komputera, nie mam internetu i nie wiem jak sie z nim połączyc,
zawsze przy formatowaniu komputera, system sam na początku ustawia mi połączenie z internetem i wszystko działa, ale jak podłącze kabel do innego komputera to nie wiem jak uzyskać połączenie.
Mam system windows xp a internet chello, nigdy nie musiałem instalowac zadnych sterowników do modemu, pozatym nie posiadam nawet płyty do niego.
Jest mi w stanie ktoś to wytłumaczyć bez spamowania że temat już gdzieś był albo że google istnieją.
pozdrawiam
miesko20
Odpowiedzi: 18
Ale na jednym znam się bardzo dobrze. Jak nagradzać takie zachowanie :-"
a gówno sie znacie
Menu Start -> Uruchom. Wpisz tam:
[b]cmd[/b]
a w okienku wklep:
[b]ipconfig /all[/b]
Wywali ci listę wszystkiego, co masz powiązane z siecią. Adres fizyczny również (to będzie ten nieszczęsny MAC adres karty sieciowej).
I z nim leć do swojego dostawcy - niech ci odblokuje internet.
o zdaje sie że problemem jest to iż nie mam zainstalowanej karty sieciowej,
z tym że mam laptopa [b]SAMSUNG R519[/b] i nie mogę ich znaleźć.
Właściwie to nie mogę znaleźć na samsung.com.pl swojego laptopa,
jest r519[b]E[/b] i jeszcze jakiś inny
1.Zobacz na kompie,który nie śmiga w necie czy karta sieciowa jest instalnieta (Menadżer urządzeń) , czy włączona i czy działa.
2.Wejdź w połącznia sieciowe i sprawdź czy wogóle jakieś istnieje i (jak jest) to czy jest włączone.
3,Wyłącz systemowego firewalla.
Nie. Zadzwoń do nich i może wystarczy podać nowego MAC`a przez telefon. Jak go uzyskać to Ci od razu powiedzą.
to w takim razie musi mi przyjechać chłop z serwisu i to zrobić?
Nie. Nic to Ci nie da. Każdy komp ma inną kartę sieciową, o innym, unikalnym numerze, nazwijmy go "seryjnym", czyli MAC. Jeżeli w pierwszym kompie masz kartę na PCI to możesz ją przełożyć do innego kompa i na tym drugim będzie net chodził. Jeżeli karta jest zintegrowana z płytą główną to d... blada. U twojego operatora jest wpisany tylko jeden numer MAC i komputer z tą kartą będzie miał neta, a inne nie. Tak że już wiesz o co chodzi.....mam nadzieję....
A tak na marginesie, to formatuje się np. dysk twardy, a nie kompa czy tam system....
Owszem, jest jeszcze inne wyjście, ale to też kosztuje. Możesz sobie kupić jakiegoś routerka podbierającego MAC`a i będzie każdy komp chodził.
-
[quote=Ucho]Każdy komp ma inną kartę sieciową, o innym, unikalnym numerze, nazwijmy go "seryjnym", czyli MAC.[/quote] A może wpisać w 'googlarkę' "zmiana MAC"?
czyli muszę sformatować system żeby komputer sam skonfigurował mi internet dosłownie w 2 sekundy?
innego wyjścia nie ma ?
A miej go zepsutego. Cały czas przecież mowa jest o tym, abyś dostarczył swojemu operatorowi MAC adres karty sieciowej.
[b]Ucho[/b], nie zawsze jest tak skrajnie, jak straszysz [b]mieska[/b]. Miałem kiedyś net od firmy, której wisiało, czy mam jednego kompa, czy trzy - jak wtedy już było. Poodałem im maki sieciówek i net hulał na wszystkich trzech. W końcu to był mój problem, że dzieliłem własne łącze - grunt, że za ich wiedzą. Potem zajrzał raz jeden pan, pokiwał głową, uśmiechnął się, że wszystko gra i tyle ich więcej widziałem :)
ale ja chce dalej miec na jednym tamten komputer jest zepsuty
Dla operatora ma. Każdy nowy komp to dodatkowa kasa, takie to trudne ? Wykupujesz dostęp na jednego kompa, a w domu dzielisz łącze i korzysta z neta np. 5 osób na osobnych komputerach. To 4 klientów mniej.
a co to ma do rzeczy na którym komputerze mam internet
Zadzwonić do operatora i się dopytać: czy przez telefon, czy ktoś do Ciebie zawita. Jednak nie zdziw się, jak Ci przyjdzie podwójny rachunek za neta, bo ten drugi komp będzie pewnie wliczony do abonamentu :-)
to znaczy jak mam to zrobić? : P
nie do końca rozumiecie co mam na myśli bo sam też tego nie rozumiem,
gdybym teraz sformatował system, to przy instalacji on sam ustawiłby połączenie internetowe i byłoby dobrze, ale teraz nie mam ochoty go formatować.
Internet na pewno jest "w tym kablu" , po prostu podłączam go do komputera i nie wiem co dalej mam zrobić żeby funkcjonował.
ps. jestem zielony
Witam
To co w tej chwili przychodzi mi do głowy to sprawdź ustawienia połączenia sieciowego na komputerze gdzie internet działa i porównaj z ustawieniami na komputerze gdzie internet nie działa.
1) Może jest problem że na jednym komputerze jest włączone DHCP a na drugim nie.
2) Może firewall coś blokuje.
3) Nie miałem do czynienia z internetem z chello ale może oni mają takie same ograniczenia jak w Aster, trzeba podać numer MAC karty komputera który będzie korzystał z internwtu.
pozdro
-
[quote=sin21]... 3) Nie miałem do czynienia z internetem z chello ale może oni mają takie same ograniczenia jak w Aster, [b]trzeba podać numer MAC karty komputera który będzie korzystał z internwtu. [/b] [/quote] ... to jest klucz do "zagadki".
A sprawdziłeś, czy masz w ogóle sygnał od operatora?
Równie dobrze, mogła się zepsuć wtyczka. Jeden nadszarpnięty drucik i po zawodach.
Strona 1 / 1