problem z instalacją
Podczas instalacji po pierwszym restarcie komputera pojawia mi się informacja:
SystemRootSystem32 tdll.dll
Top: C0000221 Unkown Hard Disk Error
...
I nie mogę zainstalować Windowsa. :(
Mam kompa: celeron 500mhz, 15 GB twardziel. grafika riva tnt2. Z góry dziękuje za pomoc.
SystemRootSystem32 tdll.dll
Top: C0000221 Unkown Hard Disk Error
...
I nie mogę zainstalować Windowsa. :(
Mam kompa: celeron 500mhz, 15 GB twardziel. grafika riva tnt2. Z góry dziękuje za pomoc.
Odpowiedzi: 13
do mrsit:
lecz jest takie cos jak wlasnie format spod niskiego poziomu , ktory oczysszcza calkowicie tablice alokacji i itp.
do cartmans:
, wiem ,ze jest to niezalecane ,poniewaz jezeli zostanie zle odczytany bad sector na dysku to moze sie to puzniej odbic na tym ze bedzie sie ich powiekszala ilosc bez zadnego powodu , takie formatowanie stosuja producenci na nowo wyprodukowanych dyskach , wiec jezeli bys jush nie mogl nic zrobic to sie zastanow nad tym wariantem , lecz wczesniej popatrz w necie i poczytaj na temat tego..............
lecz jest takie cos jak wlasnie format spod niskiego poziomu , ktory oczysszcza calkowicie tablice alokacji i itp.
do cartmans:
, wiem ,ze jest to niezalecane ,poniewaz jezeli zostanie zle odczytany bad sector na dysku to moze sie to puzniej odbic na tym ze bedzie sie ich powiekszala ilosc bez zadnego powodu , takie formatowanie stosuja producenci na nowo wyprodukowanych dyskach , wiec jezeli bys jush nie mogl nic zrobic to sie zastanow nad tym wariantem , lecz wczesniej popatrz w necie i poczytaj na temat tego..............
Ok juz ci to wytłumacze.Gdy np u mnie eksperymentowałem z tymi dyskami i windowsami wszystko zalezało od tego na jakiej partycji to robie i od pamieci nie wiem moze to nie była pamiec cache jesli tak trudno sie do niej dostac ale musiało to byc zwiazane z pamiecią.O o tym to sie dowiedziałem od mojego kumpla.Jak tylko sie z nim skontaktuje poinformuje o co mi chodziło z tą pamiecią.Pozatym znalazłem jeszcze jeden sposub,zreszta był juz on opisywany na łamach tego forum u tez mugłby byc poprawnym rozwiązaniem instalacji WinXp.Ale warunek dysk musiał by byc duzej wielkosci.Jesli tak jest to wtedy trzeba wyjac wszystkie dyski wymienne i zobaczyc czy pracuja z ATA 100/133 czy na 100. :D:D:D 8)
Dark cache dysku jest oprozniany po kazdym wylaczeniu komputera !
aby tego dokonac musialbys rozebrac dysk i wyjac pamiec
sluzy do tworzenia/kasowania partycji i nie ma nic wspolnego z cachem
Aby bład został usuniety nalezałoby usunac wszystko co dysk posiada łacznie z jego pamiecia
aby tego dokonac musialbys rozebrac dysk i wyjac pamiec
konieczny jest Fdisk poniewaz tylko on moze nam opruznic pamiec dyskowa
sluzy do tworzenia/kasowania partycji i nie ma nic wspolnego z cachem
Dokładnie to ma taką piekna specyficzna nazwe jeszzcze jako trzy literki wyrazu ale zapomniałem jak to sie nazywa :)
Co rozumiesz przez pamiec podreczna dysku ? Cache?
A więc ten problem z WinXp jest związany z pamięcia podreczna dysku.ja miałem ten sam problem poniewaz eksperymentowałem z WinXp i Win2000 do tego jeszcze z plikami NTSF i Fat 32 Systemy te maja przyblizone procesy instalacji.Ale niniejsza z tym.Aby bład został usuniety nalezałoby usunac wszystko co dysk posiada łacznie z jego pamiecia,przynajmniej ja nie znalazłem zadnego programu ktury by opruzniał pamiec dysku spos systemu dlatego tez moim jedynym rozwiązaniem było najpierw odłączenie pozostałych dysków czyli u mnie były podłaczone 2 dyski został po odłaczeniu tylko jeden no i oczywiscie Cd–Rom.Po odłaczeniu konieczny jest Fdisk poniewaz tylko on moze nam opruznic pamiec dyskowa po tym robimy sobie partycje(jak chcemy) i stosujemy system plików Fat 32.Po takim zabiegu WinXp nie mógł by niedziałac.Bo bład jest wkuzajacy naprawde bo jak sie okazało u mnie ze na dysku przenosnym moge zainstalowac WinXp a na tym głównym nie to myslałem ze wyzuce kompa przez okno :D:D.Zycze powodzenia podczas uzytkowania tego wspaniałego systemu :d.jakby cos było nie tak to piszcie do mnie :D
A więc ten problem z WinXp jest związany z pamięcia podreczna dysku.ja miałem ten sam problem poniewaz eksperymentowałem z WinXp i Win2000 do tego jeszcze z plikami NTSF i Fat 32 Systemy te maja przyblizone procesy instalacji.Ale niniejsza z tym.Aby bład został usuniety nalezałoby usunac wszystko co dysk posiada łacznie z jego pamiecia,przynajmniej ja nie znalazłem zadnego programu ktury by opruzniał pamiec dysku spos systemu dlatego tez moim jedynym rozwiązaniem było najpierw odłączenie pozostałych dysków czyli u mnie były podłaczone 2 dyski został po odłaczeniu tylko jeden no i oczywiscie Cd–Rom.Po odłaczeniu konieczny jest Fdisk poniewaz tylko on moze nam opruznic pamiec dyskowa po tym robimy sobie partycje(jak chcemy) i stosujemy system plików Fat 32.Po takim zabiegu WinXp nie mógł by niedziałac.Bo bład jest wkuzajacy naprawde bo jak sie okazało u mnie ze na dysku przenosnym moge zainstalowac WinXp a na tym głównym nie to myslałem ze wyzuce kompa przez okno :D:D.Zycze powodzenia podczas uzytkowania tego wspaniałego systemu :d.jakby cos było nie tak to piszcie do mnie :D
Dark jesli wiesz jak pomoc to pisz na forum lub uzyj PW.
Dark jesli wiesz jak pomoc to pisz na forum lub uzyj PW.
Szepnij do mnie,to ci powiem jak pozbyc sie tego błedu.i to nie jest wina Biosu najlepiej zostaw go w spokou.To wina Pamieci dysku twardego.Jak chcesz sie pozbyc błedu to pisz nr gg 1644265
Moze dysk zaliczyl jakas padake?? sprubuj go sformatowac spod niskiego poziomu (jezeli massz w biosie opcje – bo muj stary ma)
płyta i wersja 100% w porządku
Płytka z Windowsem oczywiście.
Strona 1 / 1