Problem z instalacja XP
Witam!
Mam problem z instalacja WinXP. Jak probuje ladowac go z plytki bootowalnej, to na poczatku laduja sie sterowniki, a pozniej mi wyswietla, ze system nie widzi dysku.
Czy problemem moze byc brak jakis sterownikow do plyty glownej?? Zaznaczam ze ta plytka jest bez SP1 czy SP2. Czy potrzebna mi jest jakas dyskietka startowa?
Bardzo Was prosze o pomoc.
Mam problem z instalacja WinXP. Jak probuje ladowac go z plytki bootowalnej, to na poczatku laduja sie sterowniki, a pozniej mi wyswietla, ze system nie widzi dysku.
Czy problemem moze byc brak jakis sterownikow do plyty glownej?? Zaznaczam ze ta plytka jest bez SP1 czy SP2. Czy potrzebna mi jest jakas dyskietka startowa?
Bardzo Was prosze o pomoc.
Odpowiedzi: 10
Witam!
Ludzie, jestescie po prostu super!!! Zrobilem jeszcze raz to samo pozniej, i nie wiem dlaczego ale za drugim razem wszystko poszlo cacy. Jestem teraz pod XP i wszystko dziala wysmienicie.
Dzieki wielkie!!!
Ludzie, jestescie po prostu super!!! Zrobilem jeszcze raz to samo pozniej, i nie wiem dlaczego ale za drugim razem wszystko poszlo cacy. Jestem teraz pod XP i wszystko dziala wysmienicie.
Dzieki wielkie!!!
Witam
Ja teź nigdy Epoxa nie miałem w rEku, ale spróbuję Ci pomóc
Tu:
http://www.epox.nl/manuals/mu–8rda3&%2B10.pdf
jest bardzo obszerna instrukcja
Wynika z niej źe kontroler SerialATA jest firmy Silicon Image (chyba SIL3112A)i takie właśnie sterowniki trzeba przegrać na dyskietkę.
Poza tym w instrukcji masz pełny opis ustawień biosu.
Nawiasem mówiąc chciałbym źeby mój Abit miał taki opis.
Jest nawet porada jak wyjąć kość EPROM!
Ale do rzeczy
Wgraj własciwe sterowniki Serial ATA, sprawdź ustawienia biosu i spróbuj ponownie
Ja teź nigdy Epoxa nie miałem w rEku, ale spróbuję Ci pomóc
Tu:
http://www.epox.nl/manuals/mu–8rda3&%2B10.pdf
jest bardzo obszerna instrukcja
Wynika z niej źe kontroler SerialATA jest firmy Silicon Image (chyba SIL3112A)i takie właśnie sterowniki trzeba przegrać na dyskietkę.
Poza tym w instrukcji masz pełny opis ustawień biosu.
Nawiasem mówiąc chciałbym źeby mój Abit miał taki opis.
Jest nawet porada jak wyjąć kość EPROM!
Ale do rzeczy
Wgraj własciwe sterowniki Serial ATA, sprawdź ustawienia biosu i spróbuj ponownie
W biosie coś nie przestawiałeś, nie resetowałeś go ,sprawdz czy masz włączony kontroler SATA lub opcje związane z SATA.
Dyski w biosie ustaw na auto.
Sprawdz z ksiąźką od płyty głównej.
Sprawdz taśme spinającą dysk z płytą.
Bios musi widzieć dysk przy starcie kompa,uruchom komp bez płyty XP i poczytaj komunikaty dotyczące dysku.
Dyski w biosie ustaw na auto.
Sprawdz z ksiąźką od płyty głównej.
Sprawdz taśme spinającą dysk z płytą.
Bios musi widzieć dysk przy starcie kompa,uruchom komp bez płyty XP i poczytaj komunikaty dotyczące dysku.
Poniewaź Epoksa nie miałem "w ręku" to nie wiem jaka jest struktura na płycie.
Moźe spobowac powinieneś – ja mogłem w opisie namieszać – wrzucić F6 do wyszukiwarki – powinny pojaiwć się wyniki z nazwami potrzebnych plików.
moźe w grę wchodzić i to, źe masz ustawienia dla RAIDu, a powinny być dla pojedyńczego dysku – tylko pod rozwagę poddaję, bo jak pisalem Epoksa nie miałem.
Moźe spobowac powinieneś – ja mogłem w opisie namieszać – wrzucić F6 do wyszukiwarki – powinny pojaiwć się wyniki z nazwami potrzebnych plików.
moźe w grę wchodzić i to, źe masz ustawienia dla RAIDu, a powinny być dla pojedyńczego dysku – tylko pod rozwagę poddaję, bo jak pisalem Epoksa nie miałem.
Tak spytam, a przy starcie Ci go wykrywa ew. masz go wpisanego w STANDARD CMOS SETUP po uruchomieniu IDE HDD Autodetection?
Rebe:Na płycie CD Epoxa są sterowniki do SATA dla XP – przegraj je na dyskietkę i w czasie instalacji systemu – bedzie na ekranie monit o dodatkowe sterowniki – wciśnij F6 i podaj tę dyskietkę – po tym juź powinno wszystko ruszyć.
Witam!
A wiec z plytki do Epoxa przegralem sobie na jedna dyskietke pliki ktore byly pod odnosnikiem:
"CREATING SI3112 RAID BOOT FLOOPY V1.0.0.28"
a druga dyskietke plikami, ktore byly pod:
"CREATING SI3114 RAID BOOT FLOPPY V1.0.0.1"
Nastepnie zrobilem tak jak mowiles, instalator zaladowal te sterowniki dodatkowe, po czym znowu pojawil sie ten sam komunikat "Instalator nie widzi zadnego dysku zainstalowanego na tym komputerze..."
Co powinienem robic? Szukac jakis sterownikow po sieci?
Na płycie CD Epoxa są sterowniki do SATA dla XP – przegraj je na dyskietkę i w czasie instalacji systemu – bedzie na ekranie monit o dodatkowe sterowniki – wciśnij F6 i podaj tę dyskietkę – po tym juź powinno wszystko ruszyć.
woytec60:Witam
Jaka konfiguracja?
Jaki Windows XP?
A dysk nie jest czasem podpięty do kontrolera SerialATA ?
1) Dysk: Seagate Barracuda 120GB SATA
Plyta gl: Epox 8RDA3+
Procesor: Athlon Barton 2500
Karta graf: Ati Radeon 9200 (128bit)
Pamiec: 2*256MB TwinMos
2) Windows XP Proffesional
Dysk ATA czy SATA czy SCSI
Sprawdz czy bios wykrywa dysk.
Dyski ustaw w biosie na auto.
Ustaw botowanie w biosie.
Pierwsze CD
Drugi IDE–0 lub dysk twardy
Trzeci CD
Sprawdz czy bios wykrywa dysk.
Dyski ustaw w biosie na auto.
Ustaw botowanie w biosie.
Pierwsze CD
Drugi IDE–0 lub dysk twardy
Trzeci CD
aem:Witam!
Nie podales praktycznie zadnych danych dotyczacych sprzetu a w szczegolnosci:
Dysku: Model, SATA/ATA
Mobo: Model
Nie wiemy nawet czy/jaki systemy plikow postawiony
Strona 1 / 1