Problem z instalacją XP
Mam problem z instalacja Xp. Sformatowany dysk wkładam płytkę od razu się startuję. Sprawdza konfigurację na dole pokazuja się sterowniki i potem cały czas czarny ekran. Płyta napewno jest dobra
Odpowiedzi: 13
MarcinX:Po pierwsze na czas instalacji wyciągnij SB 5.1.
Jeźeli masz dwie kości ram wyciągnij jedną, potem je zmień i sprawdź czy one nie sprawiają problemu.
Została grafika, ona często wywala instalacje.
Spróbuj z inną.
Było na forum.
Co do wyciągnięcia SB 5.1. To chyba nie potrzeba. Kumpel nie dawno instalował sobie XP własnie z tej płyty co ja z wloźoną SB. No ale komp kompowi nie równy. Z ta kartą sprobuje ale dopiero w poniedziałek a tymczasem czekam na inne propozycje
Po pierwsze na czas instalacji wyciągnij SB 5.1.
Jeźeli masz dwie kości ram wyciągnij jedną, potem je zmień i sprawdź czy one nie sprawiają problemu.
Spróbuj z inną.
Było na forum.
Spróbuj z inną.
Było na forum.
Wspólnego ma i to duźo swego czasu robiłem instalkę z płyty nie poszło,a za pomocą dyskietek instalacja poszła idealnie.A co do usunięcia partycji i zrobienia na nowo moźe masz rację.Sądzę źe karta graficzna jest ok nie powinno być z nią problemów.Jak zrobisz i będzie działało to poinformuj o wynikach jak moźesz oczywiście.Pozdrawiam
Skols:Kiedyś robiłem jeszcze instalację systemu W2000 za pomocą dyskietek(6 dyskietek)poszło wszystko dobrze i system działał,a skoro poszło na W2000 to powinno teź i na XP.
Co ma wspólnego mój problem z tymi dyskietkami.
Tak sobie myśle źe moźe trzeba usunąć partycje i załoźyć jeszcze raz albo zmienić na czas instalacji kartę graficzną
Kiedyś robiłem jeszcze instalację systemu W2000 za pomocą dyskietek(6 dyskietek)poszło wszystko dobrze i system działał,a skoro poszło na W2000 to powinno teź i na XP.
Skols:Z tego co piszesz to masz juź jeden system na kompie.Dobrze rozumiem :?:
Aktualnie mam 98 SE wcześniej teź go miałem i chciałem zainstalować XP więc sformatowałem dysk nie dało i z powrotem mam 98 SE
Z tego co piszesz to masz juź jeden system na kompie.Dobrze rozumiem :?:Jesteś tam kolego czy uciekłeś :wink: Jeźeli twój sprzęt działa na systemie starszym dobrze a na XP masz problemy z instalacją to twój sprzęt nie spełnia jakiś warunków.Nie kaźdy komponent spełniający wymagania jest obsługiwany przez system moźe się powtarzam,ale sprawdz to jeszcze raz.Pozdrawiam
Skols:A sprawdzałeś na innym systemie np.W98,Milenium czy wszystko działało poprawnie.
Na 98SE było wszystko ok, teraz mam teź98 i wszystko jest elegancko
A sprawdzałeś na innym systemie np.W98,Milenium czy wszystko działało poprawnie.Moja rada zainstaluj W98 na "C",a XP na "D" i sprawdz czy będzie działać,a powinno
Skols:Jeśli sprzęt zainstalowany w komputerze spełnia minimalne wymagania, naleźy sprawdzić jego kompatybilność z Windows XP. Nie kaźdy komponent spełniający wymagania jest obsługiwany przez system. W celu sprawdzenia zgodności sprzętowej naleźy wykorzystać jedną z dostępnych metod.
Pierwsza metoda to połączenie ze stroną Listy zgodności sprzętowej (ang. Hardware Compatibility List): http://www.microsoft.com/hcl, na której firma Microsoft umieszcza najbardziej aktualne informacje o przetestowanych urządzeniach. Jeśli urządzenie znajduje się na tej liście, moźna mieć pewność, iź będzie działało poprawnie. Gdy nie znajduje się na liście HCL, nie oznacza to, źe nie zadziała. Moźe być wręcz przeciwnie, w przypadku gdy posiadamy sterowniki zapewniające obsługę urządzenia przez Windows XP dostarczone przez sprzedawcę lub opublikowane przez producenta na stronie internetowej.
Kolejnym sposobem na sprawdzenie zgodności sprzętowej oraz programowej jest wygenerowanie raportu zgodności za pomocą Upgrade Advisor. Aby to zrobić, naleźy włoźyć płytę CD Windows XP oraz uruchomić plik winnt32.exe wykorzystując przełącznik /checkupgradeonly jest to moźliwe tylko, gdy posiadamy na komputerze zainstalowaną poprzednią wersję systemu poniewaź winnt32.exe, to aplikacja pracująca w środowisku 32–bitowym. Upgrade Advisor moźna uruchomić w następujący sposób:
x:i386winnt32 /checkupgradeonly
gdzie x oznacza literę napędu CD–ROM.
Alternatywnym sposobem dostępu do Listy zgodności sprzętowej oraz Upgrade Advisor jest wybranie przycisku Sprawdź zgodność systemu z ekranu powitalnego System Microsoft Windows XP Zapraszamy! Pojawiającego się po uruchomieniu płyty CD Windows XP. Następnie moźna wybrać jedną z dwóch opcji: Sprawdź mój system automatycznie lub Odwiedź witrynę sieci Web poświęconą zgodności
Sprawdziłem zgodność systemu z płyty XP. Przeczytałem raport. Pisało w nim źe moźe niedziałąć drukarka skaner itp. No ale co to ma wspólnego jak mam dysk sformatowany i zamiast ekranu powitalnego mam czarny ekran. Moźe źle rozumiem w tych spawach jestem ciemny. No ale co mam zrobić aby go zainstalować
Jeśli sprzęt zainstalowany w komputerze spełnia minimalne wymagania, naleźy sprawdzić jego kompatybilność z Windows XP. Nie kaźdy komponent spełniający wymagania jest obsługiwany przez system. W celu sprawdzenia zgodności sprzętowej naleźy wykorzystać jedną z dostępnych metod.
Pierwsza metoda to połączenie ze stroną Listy zgodności sprzętowej (ang. Hardware Compatibility List): http://www.microsoft.com/hcl, na której firma Microsoft umieszcza najbardziej aktualne informacje o przetestowanych urządzeniach. Jeśli urządzenie znajduje się na tej liście, moźna mieć pewność, iź będzie działało poprawnie. Gdy nie znajduje się na liście HCL, nie oznacza to, źe nie zadziała. Moźe być wręcz przeciwnie, w przypadku gdy posiadamy sterowniki zapewniające obsługę urządzenia przez Windows XP dostarczone przez sprzedawcę lub opublikowane przez producenta na stronie internetowej.
Kolejnym sposobem na sprawdzenie zgodności sprzętowej oraz programowej jest wygenerowanie raportu zgodności za pomocą Upgrade Advisor. Aby to zrobić, naleźy włoźyć płytę CD Windows XP oraz uruchomić plik winnt32.exe wykorzystując przełącznik /checkupgradeonly jest to moźliwe tylko, gdy posiadamy na komputerze zainstalowaną poprzednią wersję systemu poniewaź winnt32.exe, to aplikacja pracująca w środowisku 32–bitowym. Upgrade Advisor moźna uruchomić w następujący sposób:
Alternatywnym sposobem dostępu do Listy zgodności sprzętowej oraz Upgrade Advisor jest wybranie przycisku Sprawdź zgodność systemu z ekranu powitalnego System Microsoft Windows XP Zapraszamy! Pojawiającego się po uruchomieniu płyty CD Windows XP. Następnie moźna wybrać jedną z dwóch opcji: Sprawdź mój system automatycznie lub Odwiedź witrynę sieci Web poświęconą zgodności
Skols:Napisz coś więcej o swoim sprzęcie
Athlon 1.3, 256 RAM, 40 Gb, Soltek, Geforce 2 MX 200, CD–RW Ricoh, DVD–ROM LG, SB Live5.1
Napisz coś więcej o swoim sprzęcie
Strona 1 / 1