problem z instalacją XP po sformatowaniu dysku
jak zainstalować xp po sformatowaniu dysku poprzednio był tam Windows 98 ale padł. Próbowałam instalować xp uźywając dyskietki startowej z win98 z obsługą cdrom, niestety pojawia sie komunikat, źe nie moźna zinstalować programu w trybie msdos. mam system plików fat 32 co robić? Zmiana w Biosie na startowanie z CDRom nic nie dała cały czas mam monit o nieprawidłowym dysku szlag mnie trafi. Moźe ma ktoś inny pomysł? Tak dla jasności powiem, źe komp ma jakieś 5 lat dysk jes podzielony na 2 partycje, na C był Win 98 ale został sformatowany, Bios widzi oba napędy ale nie widzi płyty, tak sobie pomyślałam źe odpale go z Boot Disc do Win XP, jak sie uda to dam znać. (swoją drogą do 98 starczyła 1 dyskietka a do XP aź 6 :shock: )A tak wogóle to da sie ominąć aktualizacje? Win Xp był juź instalowany z tej płyty na innym kompie i aktualizowany na nim.
Odpowiedzi: 20
a jak chwile temu mu skopiowałem plik NTLDR z wina 2000 to takie coś zobaczyłem Memory overflow error??
Wtrące się w temat bo nigdzie nie moge uzyskać odpowiedzi?????
MI POKAZUJE COŚ TAKIEGO po starcie bootowania płytki
CDBOOT: Couldn`t find NTLDR
potem wyświetla
Nieprawidłowy dysk wymień dysk i naciśnij dowolny klawisz
A mam w biosie BOOT sequence ustawione na CD ROM
A skąd wziąść te pliki na dtskietki (6) startowe do wina XP????
MI POKAZUJE COŚ TAKIEGO po starcie bootowania płytki
CDBOOT: Couldn`t find NTLDR
potem wyświetla
Nieprawidłowy dysk wymień dysk i naciśnij dowolny klawisz
A mam w biosie BOOT sequence ustawione na CD ROM
A skąd wziąść te pliki na dtskietki (6) startowe do wina XP????
adam_broda:A jak to stwierdzić?
Rebe chyba przestał śledzić temat, a ja tak na niego liczyłem.
Rebe w porze dobranocki spać chodzi :wink:
Zaś co do rzeczy – co prawda laptopy to dla mnie bydlaki obce, ale....... nie jest to czasem tak, źe winę ponosi tu zmiana dysku. W niektórych, a obecnie większości , na dysku są zapisywane inforamcje umoźliwiające instalowanie, naprawianie itp.
Po zmianie dysku naleźy te dane dograć – są na stronach producenta sprzętu – na "nowy" dysk, by moźan z nim było coś zrobić.
To tylko sugestia, ale gdzieś ostatnio taki właśnie przypadek opisywano i w/w opis był jedyną metoda pozwalającą na zainstalowanie systemu.
Przepraszam, źe tak po łebkach, ale nie śledziłem specjalnie tego źródłowego opisu i podaję to co pamiętam.
no coz wtedy pozostaja dyskietki startowe:)
Bohul:
Na tym etapie instalator jeszcze nie odwołuje się do plików na HDD..... czyta z CD.
Pzdr.
P.S Chyba, źe gość nie wciska klawisza (dowolnego) na początku instalacji i bootowanie przekazywane jest do HDD..ale to inna para kaloszy.
adam_broda:Fajnie, tylko co zrobić kiedy po starcie komputera pokazuje się taki komunikat:
Brak pliku NTLDR
Nacisnij Ctrl+Alt+Del, aby zrestartować.
Dysk jest czysty, płyta z instalacją Windows XP Pro w napędzie DVD–ROM, w BIOS ustawiony boot z CD.
Wykonanie polecenia skutkuje ponownym restartem i wyświetleniem wzmiankowanego komunikatu.
Chyba teź jestem blondynem bo nijak nie mogę dojść o co chodzi pomimo przeczytania 100 tomów porad na 100 róźnych forach. Problem w tym, źe wszystkie porady dotyczą sytuacji gdy na dysku system jest, a nie ma nic o tym gdy na dysku nie ma nic.
Na tym etapie instalator jeszcze nie odwołuje się do plików na HDD..... czyta z CD.
Pzdr.
P.S Chyba, źe gość nie wciska klawisza (dowolnego) na początku instalacji i bootowanie przekazywane jest do HDD..ale to inna para kaloszy.
Bohul:
Pzdr.
adam_broda:Fajnie, tylko co zrobić kiedy po starcie komputera pokazuje się taki komunikat:
Brak pliku NTLDR
Nacisnij Ctrl+Alt+Del, aby zrestartować.
Dysk jest czysty, płyta z instalacją Windows XP Pro w napędzie DVD–ROM, w BIOS ustawiony boot z CD.
Wykonanie polecenia skutkuje ponownym restartem i wyświetleniem wzmiankowanego komunikatu.
Chyba teź jestem blondynem bo nijak nie mogę dojść o co chodzi pomimo przeczytania 100 tomów porad na 100 róźnych forach. Problem w tym, źe wszystkie porady dotyczą sytuacji gdy na dysku system jest, a nie ma nic o tym gdy na dysku nie ma nic.
Pzdr.
plik ktorego ci barakuje to pozostalosc po nieudanej instalacji np. xp jak uruchomisz kompa z dyskietki startowej i usuniesz partycjie to i przy okazji posbedziesz sie bledow na dysku powstalych podczas niekompletnej instalacji np. xp
czyli
1 uruchomic z dyskietki i fdiskiem sciagnac partycje (mozna i innym programem ale dyskietke startowa win 98 jak slyszlem masz)
2 przestawic w biosi na bootowanie z cd i uruchomic instalacjie z plyty xp i podzielic dysk wg uznania
ps jesli to jednak rzeczywiscie problem z plyta to stworz 4 dyskietki startowe do xp trzeba miec sprawny komp plyte win xp i 4 dyskietki:) sorki z tego co widze jednak 6 dyskietek do scisniecia z microsoftu
czyli
1 uruchomic z dyskietki i fdiskiem sciagnac partycje (mozna i innym programem ale dyskietke startowa win 98 jak slyszlem masz)
2 przestawic w biosi na bootowanie z cd i uruchomic instalacjie z plyty xp i podzielic dysk wg uznania
ps jesli to jednak rzeczywiscie problem z plyta to stworz 4 dyskietki startowe do xp trzeba miec sprawny komp plyte win xp i 4 dyskietki:) sorki z tego co widze jednak 6 dyskietek do scisniecia z microsoftu
Bohul:a ja polecam dyskietke startowa od win98 wpisz fdisk i pousowaj wszystkie partycje zwalaszcza te spoza dos jak usuniesz wszystkie to podczas instalacji xp podzielisz sobie i sformatujesz dysk tak jak ci sie bedzie podobalo:)
Ale co to ma wspólnego z brakiem pliku NTLDR?
Nie chodzi mi o to, źe nie mogę sformatować dysku.
Nie mogę dojść do tego formatowania poniewaź nie uruchamiają ani nie ładują się z płyty źadne narzędzia do tego słuźące.
Tak, płytka jest bootująca. Jeśli w dalszym ciągu nie moźesz zainstalować systemu radze Ci:
1.Sprawdź płytkę na innym kompie..być moźe jest uszkodzony sektor bootujący. Flag moźe być doby
2.Spróbuj z inną instalką windy: 98,me lub, co najlepsze, 2000 (ma taki sam bootloader)
3.dostępne są obrazy dyskietek umoźliwiające bootowanie z flopa (osobne dla pro i he)
4. zobacz strony http://www.nu2.nu/bootdisk/ntboot/
i http://www.bootdisk.com/
Pzdr
1.Sprawdź płytkę na innym kompie..być moźe jest uszkodzony sektor bootujący. Flag moźe być doby
2.Spróbuj z inną instalką windy: 98,me lub, co najlepsze, 2000 (ma taki sam bootloader)
3.dostępne są obrazy dyskietek umoźliwiające bootowanie z flopa (osobne dla pro i he)
4. zobacz strony http://www.nu2.nu/bootdisk/ntboot/
i http://www.bootdisk.com/
Pzdr
a ja polecam dyskietke startowa od win98 wpisz fdisk i pousowaj wszystkie partycje zwalaszcza te spoza dos jak usuniesz wszystkie to podczas instalacji xp podzielisz sobie i sformatujesz dysk tak jak ci sie bedzie podobalo:)
A jak to sprawdzić?
Czy to jest to co zaznaczone na obrazku?
Czy to jest to co zaznaczone na obrazku?
Sprawdź czy płytka jest bootująca. Bez tego nie ruszy instalacja bez wgranego innego systemu.
Co do partycji polecam Partition Magic.
Co do partycji polecam Partition Magic.
Moźe cd z windą jest uszkodzone, nie czyta go poprawnie (cd–rw)itp.
Z tej płyty XP był instalowany na innym dysku w tejźe samej Toshibie, ale bez botowania z CD.
Co rozumiesz pod pojęciem "wstawiony". Dysk na USB podpięty do USB czy fizycznie wmontowany w obudowę laptopa?
Dysk został wyjęty z obudowy USB i włoźony fizycznie do laptopa.
W biosie lub po zastartowaniu lapa,powinno pokazać napędy.
Zgraj sobie Ranisha na dyskietkę :
http://www.ranish.com/part/
Jeźeli nie wykryke hdd to sprawa wyjaśniona, jeźeli wykryje sformatuj nim hdd.
Zgraj sobie Ranisha na dyskietkę :
http://www.ranish.com/part/
Jeźeli nie wykryke hdd to sprawa wyjaśniona, jeźeli wykryje sformatuj nim hdd.
Sorki źe się wtrące:
1.Instalacja windy wymaga pewnej aktywności na początku..."naciśnięcie dowolnego przycisku spowoduje uruchomienie instalatora windows" czy coś w tym stylu. inaczej próbuje uruchomić system z twardziela.
2. sprawdź czy płytka jest bootująca np. UltraIso, w tym programie moźesz dograć teź boot–sektor
3. Moźe cd z windą jest uszkodzone, nie czyta go poprawnie (cd–rw)itp.
4.Co rozumiesz pod pojęciem "wstawiony". Dysk na USB podpięty do USB czy fizycznie wmontowany w obudowę laptopa?
adam_broda:To do Rebe.
Dysk był uźywany jako zewnętrzny w obudowie USB i tam został sformatowany poleceniem format w systemie XP. Następnie został wstawiony do laptopa Toshiba Satellite Pro 4220XCDT i nastąpiła próba zainstalowania na nim XP jak to opisałem. Skutki opisałem równieź.
1.Instalacja windy wymaga pewnej aktywności na początku..."naciśnięcie dowolnego przycisku spowoduje uruchomienie instalatora windows" czy coś w tym stylu. inaczej próbuje uruchomić system z twardziela.
2. sprawdź czy płytka jest bootująca np. UltraIso, w tym programie moźesz dograć teź boot–sektor
3. Moźe cd z windą jest uszkodzone, nie czyta go poprawnie (cd–rw)itp.
4.Co rozumiesz pod pojęciem "wstawiony". Dysk na USB podpięty do USB czy fizycznie wmontowany w obudowę laptopa?
A jak to stwierdzić?
Bios widzi ten dysk ?
Moźliwe źe nie i w tym problem.
Moźliwe źe nie i w tym problem.
Sformatuj go ponownie,Partition Magick lub z poziomu instalatora Xp.
No rzecz w tym, źe nie uruchamia się ani system ani instalator.
adam_broda:To do Rebe.
Dysk był uźywany jako zewnętrzny w obudowie USB i tam został sformatowany polecenie format w systemie XP. Następnie został wstawiony do laptopa Toshiba Satellite Pro 4220XCDT i nastąpiła próba zainstalowania na nim XP jak to opisałem. Skutki opisałem równieź.
Sformatuj go ponownie,Partition Magick lub z poziomu instalatora Xp.
A teraz z inne beczki.
leberr:przecieź ja piszę ze "NTFS był do starszych systemów
leberr:NTFS był do starszych systemów
Tak źe ja raczej głupot nie piszę.
To była ostatnia wymiana zdań z ieberrem w tym temacie :wink:
To do Rebe.
Dysk był uźywany jako zewnętrzny w obudowie USB i tam został sformatowany poleceniem format w systemie XP. Następnie został wstawiony do laptopa Toshiba Satellite Pro 4220XCDT i nastąpiła próba zainstalowania na nim XP jak to opisałem. Skutki opisałem równieź.