problem z instalacją XP po sformatowaniu dysku

jak zainstalować xp po sformatowaniu dysku poprzednio był tam Windows 98 ale padł. Próbowałam instalować xp uźywając dyskietki startowej z win98 z obsługą cdrom, niestety pojawia sie komunikat, źe nie moźna zinstalować programu w trybie msdos. mam system plików fat 32 co robić? Zmiana w Biosie na startowanie z CDRom nic nie dała cały czas mam monit o nieprawidłowym dysku szlag mnie trafi. Moźe ma ktoś inny pomysł? Tak dla jasności powiem, źe komp ma jakieś 5 lat dysk jes podzielony na 2 partycje, na C był Win 98 ale został sformatowany, Bios widzi oba napędy ale nie widzi płyty, tak sobie pomyślałam źe odpale go z Boot Disc do Win XP, jak sie uda to dam znać. (swoją drogą do 98 starczyła 1 dyskietka a do XP aź 6 :shock: )A tak wogóle to da sie ominąć aktualizacje? Win Xp był juź instalowany z tej płyty na innym kompie i aktualizowany na nim.

Odpowiedzi: 20

a jak chwile temu mu skopiowałem plik NTLDR z wina 2000 to takie coś zobaczyłem Memory overflow error??
ZIELARZ
Dodano
27.10.2005 03:47:15
Wtrące się w temat bo nigdzie nie moge uzyskać odpowiedzi?????
MI POKAZUJE COŚ TAKIEGO po starcie bootowania płytki

CDBOOT: Couldn`t find NTLDR
potem wyświetla
Nieprawidłowy dysk wymień dysk i naciśnij dowolny klawisz
A mam w biosie BOOT sequence ustawione na CD ROM

A skąd wziąść te pliki na dtskietki (6) startowe do wina XP????
ZIELARZ
Dodano
27.10.2005 03:29:46
adam_broda:
A jak to stwierdzić?

Rebe chyba przestał śledzić temat, a ja tak na niego liczyłem.

Rebe w porze dobranocki spać chodzi :wink:

Zaś co do rzeczy – co prawda laptopy to dla mnie bydlaki obce, ale....... nie jest to czasem tak, źe winę ponosi tu zmiana dysku. W niektórych, a obecnie większości , na dysku są zapisywane inforamcje umoźliwiające instalowanie, naprawianie itp.
Po zmianie dysku naleźy te dane dograć – są na stronach producenta sprzętu – na "nowy" dysk, by moźan z nim było coś zrobić.
To tylko sugestia, ale gdzieś ostatnio taki właśnie przypadek opisywano i w/w opis był jedyną metoda pozwalającą na zainstalowanie systemu.
Przepraszam, źe tak po łebkach, ale nie śledziłem specjalnie tego źródłowego opisu i podaję to co pamiętam.
Rebe
Dodano
17.01.2005 08:36:00
no coz wtedy pozostaja dyskietki startowe:)
Bohul
Dodano
16.01.2005 23:01:38
Bohul:
adam_broda:
Fajnie, tylko co zrobić kiedy po starcie komputera pokazuje się taki komunikat:
Brak pliku NTLDR
Nacisnij Ctrl+Alt+Del, aby zrestartować.
Dysk jest czysty, płyta z instalacją Windows XP Pro w napędzie DVD–ROM, w BIOS ustawiony boot z CD.
Wykonanie polecenia skutkuje ponownym restartem i wyświetleniem wzmiankowanego komunikatu.
Chyba teź jestem blondynem bo nijak nie mogę dojść o co chodzi pomimo przeczytania 100 tomów porad na 100 róźnych forach. Problem w tym, źe wszystkie porady dotyczą sytuacji gdy na dysku system jest, a nie ma nic o tym gdy na dysku nie ma nic.

Na tym etapie instalator jeszcze nie odwołuje się do plików na HDD..... czyta z CD.
Pzdr.
P.S Chyba, źe gość nie wciska klawisza (dowolnego) na początku instalacji i bootowanie przekazywane jest do HDD..ale to inna para kaloszy.
leon1313
Dodano
16.01.2005 22:53:42
Bohul:
adam_broda:
Fajnie, tylko co zrobić kiedy po starcie komputera pokazuje się taki komunikat:
Brak pliku NTLDR
Nacisnij Ctrl+Alt+Del, aby zrestartować.
Dysk jest czysty, płyta z instalacją Windows XP Pro w napędzie DVD–ROM, w BIOS ustawiony boot z CD.
Wykonanie polecenia skutkuje ponownym restartem i wyświetleniem wzmiankowanego komunikatu.
Chyba teź jestem blondynem bo nijak nie mogę dojść o co chodzi pomimo przeczytania 100 tomów porad na 100 róźnych forach. Problem w tym, źe wszystkie porady dotyczą sytuacji gdy na dysku system jest, a nie ma nic o tym gdy na dysku nie ma nic.

Na tym etapie instalator jeszcze nie odwołuje się do plików na HDD..... czyta z CD.
Pzdr.
P.S Chyba, źe gość nie wciska klawisza (dowolnego) na początku instalacji i bootowanie przekazywane jest do HDD..ale to inna para kaloszy.
leon1313
Dodano
16.01.2005 22:53:42
plik ktorego ci barakuje to pozostalosc po nieudanej instalacji np. xp jak uruchomisz kompa z dyskietki startowej i usuniesz partycjie to i przy okazji posbedziesz sie bledow na dysku powstalych podczas niekompletnej instalacji np. xp
czyli
1 uruchomic z dyskietki i fdiskiem sciagnac partycje (mozna i innym programem ale dyskietke startowa win 98 jak slyszlem masz)
2 przestawic w biosi na bootowanie z cd i uruchomic instalacjie z plyty xp i podzielic dysk wg uznania
ps jesli to jednak rzeczywiscie problem z plyta to stworz 4 dyskietki startowe do xp trzeba miec sprawny komp plyte win xp i 4 dyskietki:) sorki z tego co widze jednak 6 dyskietek do scisniecia z microsoftu
Bohul
Dodano
16.01.2005 22:44:29
Bohul:
a ja polecam dyskietke startowa od win98 wpisz fdisk i pousowaj wszystkie partycje zwalaszcza te spoza dos jak usuniesz wszystkie to podczas instalacji xp podzielisz sobie i sformatujesz dysk tak jak ci sie bedzie podobalo:)

Ale co to ma wspólnego z brakiem pliku NTLDR?
Nie chodzi mi o to, źe nie mogę sformatować dysku.
Nie mogę dojść do tego formatowania poniewaź nie uruchamiają ani nie ładują się z płyty źadne narzędzia do tego słuźące.
adam_broda
Dodano
16.01.2005 22:35:48
Tak, płytka jest bootująca. Jeśli w dalszym ciągu nie moźesz zainstalować systemu radze Ci:
1.Sprawdź płytkę na innym kompie..być moźe jest uszkodzony sektor bootujący. Flag moźe być doby
2.Spróbuj z inną instalką windy: 98,me lub, co najlepsze, 2000 (ma taki sam bootloader)
3.dostępne są obrazy dyskietek umoźliwiające bootowanie z flopa (osobne dla pro i he)
4. zobacz strony http://www.nu2.nu/bootdisk/ntboot/
i http://www.bootdisk.com/
Pzdr
leon1313
Dodano
16.01.2005 22:30:51
a ja polecam dyskietke startowa od win98 wpisz fdisk i pousowaj wszystkie partycje zwalaszcza te spoza dos jak usuniesz wszystkie to podczas instalacji xp podzielisz sobie i sformatujesz dysk tak jak ci sie bedzie podobalo:)
Bohul
Dodano
16.01.2005 22:27:01
A jak to sprawdzić?
Czy to jest to co zaznaczone na obrazku?
adam_broda
Dodano
16.01.2005 21:25:31
Sprawdź czy płytka jest bootująca. Bez tego nie ruszy instalacja bez wgranego innego systemu.
Co do partycji polecam Partition Magic.
leon1313
Dodano
16.01.2005 21:07:41
Moźe cd z windą jest uszkodzone, nie czyta go poprawnie (cd–rw)itp.

Z tej płyty XP był instalowany na innym dysku w tejźe samej Toshibie, ale bez botowania z CD.
Co rozumiesz pod pojęciem "wstawiony". Dysk na USB podpięty do USB czy fizycznie wmontowany w obudowę laptopa?

Dysk został wyjęty z obudowy USB i włoźony fizycznie do laptopa.
adam_broda
Dodano
16.01.2005 20:30:04
W biosie lub po zastartowaniu lapa,powinno pokazać napędy.

Zgraj sobie Ranisha na dyskietkę :

http://www.ranish.com/part/

Jeźeli nie wykryke hdd to sprawa wyjaśniona, jeźeli wykryje sformatuj nim hdd.
MarcinX
Dodano
16.01.2005 20:26:09
Sorki źe się wtrące:
adam_broda:
To do Rebe.
Dysk był uźywany jako zewnętrzny w obudowie USB i tam został sformatowany poleceniem format w systemie XP. Następnie został wstawiony do laptopa Toshiba Satellite Pro 4220XCDT i nastąpiła próba zainstalowania na nim XP jak to opisałem. Skutki opisałem równieź.

1.Instalacja windy wymaga pewnej aktywności na początku..."naciśnięcie dowolnego przycisku spowoduje uruchomienie instalatora windows" czy coś w tym stylu. inaczej próbuje uruchomić system z twardziela.
2. sprawdź czy płytka jest bootująca np. UltraIso, w tym programie moźesz dograć teź boot–sektor
3. Moźe cd z windą jest uszkodzone, nie czyta go poprawnie (cd–rw)itp.
4.Co rozumiesz pod pojęciem "wstawiony". Dysk na USB podpięty do USB czy fizycznie wmontowany w obudowę laptopa?
leon1313
Dodano
16.01.2005 20:23:29
A jak to stwierdzić?

Rebe chyba przestał śledzić temat, a ja tak na niego liczyłem.
adam_broda
Dodano
16.01.2005 20:20:21
Bios widzi ten dysk ?
Moźliwe źe nie i w tym problem.
MarcinX
Dodano
16.01.2005 20:17:03
Sformatuj go ponownie,Partition Magick lub z poziomu instalatora Xp.

No rzecz w tym, źe nie uruchamia się ani system ani instalator.
adam_broda
Dodano
16.01.2005 20:15:03
adam_broda:
To do Rebe.
Dysk był uźywany jako zewnętrzny w obudowie USB i tam został sformatowany polecenie format w systemie XP. Następnie został wstawiony do laptopa Toshiba Satellite Pro 4220XCDT i nastąpiła próba zainstalowania na nim XP jak to opisałem. Skutki opisałem równieź.

Sformatuj go ponownie,Partition Magick lub z poziomu instalatora Xp.

A teraz z inne beczki.

leberr:
przecieź ja piszę ze "NTFS był do starszych systemów

leberr:
NTFS był do starszych systemów

Tak źe ja raczej głupot nie piszę.

To była ostatnia wymiana zdań z ieberrem w tym temacie :wink:
MarcinX
Dodano
16.01.2005 20:11:55
To do Rebe.
Dysk był uźywany jako zewnętrzny w obudowie USB i tam został sformatowany poleceniem format w systemie XP. Następnie został wstawiony do laptopa Toshiba Satellite Pro 4220XCDT i nastąpiła próba zainstalowania na nim XP jak to opisałem. Skutki opisałem równieź.
adam_broda
Dodano
16.01.2005 20:02:49
Anndora
Dodano:
14.01.2005 09:52:45
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2