Problem z instalacją XP na SATA (nie typu wciśnij F6...)
Więc sprawa ma się tak
Sprzęt to
Gigabyte GA–7VT600 1394 + Segate SATA 80 Gb
Podczas bootowania z płytki XP wybieram oczywiście F6 i S w celu instalacji driverów do kontrolera z dyskietki.
Z opisu płyty głównej wygląda źe za SATA odpowiada VIA VT8237 więc takowe sterowniki nagrywam na dyskietke... (cała akcja przeprowadzana była na drv z CD od płyty głównej i z najnowszych dostępnych na stronie VIA)
No i tu się zaczynają schody pokazuje mi się menu z listą wyboru sterownika do odpowiedniego systemu, wybieram oczywiście XP no i co widze... :shock:
Plik winxpviasraid.sys wywołał niespodziewany błąd (1024) w wierszu 2108 w d: taseootsetupoemdisc.c
Czy ktoś ma wene o co tu biega :?
z góry dzięki za pomoc
Sprzęt to
Gigabyte GA–7VT600 1394 + Segate SATA 80 Gb
Podczas bootowania z płytki XP wybieram oczywiście F6 i S w celu instalacji driverów do kontrolera z dyskietki.
Z opisu płyty głównej wygląda źe za SATA odpowiada VIA VT8237 więc takowe sterowniki nagrywam na dyskietke... (cała akcja przeprowadzana była na drv z CD od płyty głównej i z najnowszych dostępnych na stronie VIA)
No i tu się zaczynają schody pokazuje mi się menu z listą wyboru sterownika do odpowiedniego systemu, wybieram oczywiście XP no i co widze... :shock:
Plik winxpviasraid.sys wywołał niespodziewany błąd (1024) w wierszu 2108 w d: taseootsetupoemdisc.c
Czy ktoś ma wene o co tu biega :?
z góry dzięki za pomoc
Odpowiedzi: 13
http://www.viaarena.com/?PageID=310
a poza tym to zmień tą dyskietkę.
Na świeźego flopa przenosisz zawartość
folderu DriverDisk
Mam ten sam sprzęt i działa.
a poza tym to zmień tą dyskietkę.
Na świeźego flopa przenosisz zawartość
folderu DriverDisk
Mam ten sam sprzęt i działa.
tomala:Witam! Miałem podobną sprawę z dyskiem SATA Seagate 120GB. Nie chciał mi wczytać sterowników z dyskietki, więc zrobiłem to inaczej. Mianowicie zaistalowałem najpierw Win Me (bez problemów wczytał), a nastepnie upgrade do Win XP. Hula do dzisiaj.
No 98 mi się instaluje bez problemu ale takie nainstalowywanie xp na 98 to tylko w ostateczności. mam w tym kompie teź 80 na ATA/100 i spokojnie tam moge postwić xp a SATA traktować jako dysk na dane... ale to troszke partactwo szybszy dysk wykorzystywać do przechowywania danych a na wolniejszym odpalać OS :?
Tyle źe nie kaźdy ma dwa systemy do dyspozycji...
Witam! Miałem podobną sprawę z dyskiem SATA Seagate 120GB. Nie chciał mi wczytać sterowników z dyskietki, więc zrobiłem to inaczej. Mianowicie zaistalowałem najpierw Win Me (bez problemów wczytał), a nastepnie upgrade do Win XP. Hula do dzisiaj. Pozdrowka.
Przeglądnąłem – prawda, źe pobieźnie – to co o tej płycie napisano na forum jamy mastaha i tam teź jestm owa o takim problemie z błedem przy SATA.
Poza –w miarę dokładnym opisem zawartości flopa – w jednym z linków jakoś na rozwiązanie się nie nadziałem.
Moźe jednak warto byś i się tam teź rozejrzął – mogłem przeoczyć jakąś waźną informację.
http://forum.infojama.pl/search.php – link do tamtejszej "szukarki", a jako fraza kluczowa GA–7VT600– jest 19 wyników.
Poza –w miarę dokładnym opisem zawartości flopa – w jednym z linków jakoś na rozwiązanie się nie nadziałem.
Moźe jednak warto byś i się tam teź rozejrzął – mogłem przeoczyć jakąś waźną informację.
http://forum.infojama.pl/search.php – link do tamtejszej "szukarki", a jako fraza kluczowa GA–7VT600– jest 19 wyników.
Nie wiem jak działa paczka dla w2k pod win xp ale wiem źe paczka dla w2k pod w2k wywala taki sam błąd... kabel zaraz podmienie.. ale nie sądze bo dysk śmiga robiłem na nim partycje narzędziem Segate i nie wykryło źadnych nieprawidłowości.
W BIOSie teź juź ostro rzeźbiłem... coś czuje źe zostaje @ do gigabyte i mikrosyfu :?
W BIOSie teź juź ostro rzeźbiłem... coś czuje źe zostaje @ do gigabyte i mikrosyfu :?
Przepraszam – moj błąd.
Zostaje sprawdzenie – o ile jest odrębna paczka – co się stanie przy tych dla w2k. Jeźlei nie pójdzie to jeszcze kwestia przewodu sygnałowego, a jak i to nie poskutkuje to sprawdzenie dysku "u kolegi" i kontrolera dyskiem 'od kolegi".
Nie miałem styczności z GA na KT600, ale ew. porozglądanie isę po BIOS–ie i manualu raz jeszcze – moźe tam są jakieś współzaleźne opcje .
Zostaje sprawdzenie – o ile jest odrębna paczka – co się stanie przy tych dla w2k. Jeźlei nie pójdzie to jeszcze kwestia przewodu sygnałowego, a jak i to nie poskutkuje to sprawdzenie dysku "u kolegi" i kontrolera dyskiem 'od kolegi".
Nie miałem styczności z GA na KT600, ale ew. porozglądanie isę po BIOS–ie i manualu raz jeszcze – moźe tam są jakieś współzaleźne opcje .
Tak jak wcześniej pisałem producentem jest VIA i ze strony producenta teź próbowałem
To jeszcze spóbować moźesz poszukać bezpośrednio na stronie producenta kontrolera i z nimi powalczyć.
Rebe, dzięki za linka ale z tych driverów teź korzystałem i objaw jest ten sam... dodam teź źe korzystałem z wersji XP Home i Pro i obie reagują tak samo :(
Tak masz rację. Gadałem z nim przed chwilą i faktycznie – musiał instalować "przez F6"... W błąd wprowadziło mnie jego wcześniejsze stwierdzenie jak kiedyś rozmawialiśmy, źe "Windowsa XP instalował normalnie" (pytanie o to padło z mojej strony właśnie ze względu na dysk twardy).Rebe:wierzę w mozłiwość postawienia XP na SATA bez F6. :(
Za, badź co bądź, nieumyślne wprowadzenie w błąd – PRZEPRASZAM :!:
Nie zabawiając się w jakieś zgadywanki – http://tw.giga–byte.com/Motherboard/Support/Driver/Driver_GA–7VT600%201394.htm moze wziąłbyś ten sterownik do SATA bezpośrednio , a nie z płyty kombinowac. Być moźe bowiem przedobrzyłeś i nie te pliki/plik na fdd wrzuciłeś ?
Pawek – jakoś nie wierzę w mozłiwość postawienia XP na SATA bez F6. :(
Pawek – jakoś nie wierzę w mozłiwość postawienia XP na SATA bez F6. :(
A próbowałeś bez kombinowania z F6 – pozwolić instalatorowi kontynuować domyślną instalację :?: Moim zdaniem nie powinno być problemów... Wujek tak instalował i było O.K.
UPDATE: Pomyłka – rację ma Rebe :arrow: Czytaj niźej :idea:
UPDATE: Pomyłka – rację ma Rebe :arrow: Czytaj niźej :idea:
Strona 1 / 1