problem z instalacją winXP (2 systemy)
Mam zainstalowanego XP i chce zaistalować ME bez utraty XP. Czy da sie przywrócić wybór systemów po instalacji ME bez ponownej instalacji XP? (instalacja na 2 osobnych partycjach)
Odpowiedzi: 7
Ale znalazlbys go szukajac na forum :? .:sorx, brakuje pliku 'hal.dll' i nie moge go znaleźć na płytce z winME
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=68756#68756
sorx, brakuje pliku 'hal.dll' i nie moge go znaleźć na płytce z winME
wielkie dzięki, znów mam XP :) brakowało tych 2 plików, ale teraz gdy chce uruchomić me to mi wyskakuje komunikat źe nie mam pliku 'hll.dll' w folderze windowssystem32
1. Sprawdz czy na C: masz pliki NTLDR i NTDETECT.COM a jesli nie to przegraj je z plyty CD z folderu i386 na C:.
2. Wyedytuj plik boot.ini (na C:) i dodaj do niego linie C:="Microsoft Windows 9x"
3. Odpal kompa z CD XP
4. Na ekranie powitalnym nacisnij F10.
5. Wybierz Napraw/Repair.
6. Wybierz Konsole.
7. Wpisz FIXBOOT i [Enter]
Czasami pomaga takze w Konsoli komenda: BOOTCFG /REBUILD
2. Wyedytuj plik boot.ini (na C:) i dodaj do niego linie C:="Microsoft Windows 9x"
3. Odpal kompa z CD XP
4. Na ekranie powitalnym nacisnij F10.
5. Wybierz Napraw/Repair.
6. Wybierz Konsole.
7. Wpisz FIXBOOT i [Enter]
Czasami pomaga takze w Konsoli komenda: BOOTCFG /REBUILD
Niestety instaloator nie wykrywa mi tej poprzedniej instalacji i nie moge dać 'R' :(
Czy jest jakiś inny sposób na 'dostanie' się do tego XP??
Czy jest jakiś inny sposób na 'dostanie' się do tego XP??
spróbuj zrobić automatyczną naprawe systemu (w instalatorze ENTER > 'r') powinno zrobić nowego bootloadera
Zrobiłem reinstal i spróbowałem porad wcześniej przeczytanych, lecz niestety podane na forum porady (fixmbr, foxboot, "program trzeci") nie działają, dalej uruchamia mi się tylko ME.
Strona 1 / 1