Problem z instalacja Win na składanym kompie
Problem polega na tym ze w trakcie instalacji systemu na nowy dysk wyskakuje niebieski ekran i nastepujacy blad:
STOP: 0x0000007B (0xF7C8163C, 0x0000034, 0x00000000, 0x00000000)
Mozliwe ze ten blad ma jakies bledy w zapisie bo w googlu nic mi nie wyskoczylo
Windows pisze ze nalezy sprawdzic dysk i cos jeszcze.
Teraz kilka parametrow kompa (dokladne to one nie beda bo mialem z tym kompem stycznosc okolo 15 minut)
Procesor CeleronDJ 3GHz, plyta glowna to Gigabite Royal (wiecej szczegolow nie znam ale jest bardzo duza ma 2x PCI–Expres oraz SATA, dysk twardy Maxtor 250GB, 1 GB ramu oraz karte 6600
Dysk jest wykrywany w Biosie bez problemu, natomiast FDisk pokazuje go jakoby mial 42 GB pojemnosci. Dysk jest podlaczony do IDE–1 i tylko on jeden jest na tasmie, zworka jest ustawiona na MASTER, pod IDE–2 jest podlaczony naped optyczny jako SLAVE tez jako jedyny. Obydwa napedy sa podlaczone na koncu tasmy.
Co moze byc przyczyna tego ze sytem nie chce sie zainstalowac?? Nie wiem czy to jest XP Pro czy tez Home ale to chyba wiekszego znaczenia nie ma.
Prosze o wszelkie sugestie porady i z gory dzieki
STOP: 0x0000007B (0xF7C8163C, 0x0000034, 0x00000000, 0x00000000)
Mozliwe ze ten blad ma jakies bledy w zapisie bo w googlu nic mi nie wyskoczylo
Windows pisze ze nalezy sprawdzic dysk i cos jeszcze.
Teraz kilka parametrow kompa (dokladne to one nie beda bo mialem z tym kompem stycznosc okolo 15 minut)
Procesor CeleronDJ 3GHz, plyta glowna to Gigabite Royal (wiecej szczegolow nie znam ale jest bardzo duza ma 2x PCI–Expres oraz SATA, dysk twardy Maxtor 250GB, 1 GB ramu oraz karte 6600
Dysk jest wykrywany w Biosie bez problemu, natomiast FDisk pokazuje go jakoby mial 42 GB pojemnosci. Dysk jest podlaczony do IDE–1 i tylko on jeden jest na tasmie, zworka jest ustawiona na MASTER, pod IDE–2 jest podlaczony naped optyczny jako SLAVE tez jako jedyny. Obydwa napedy sa podlaczone na koncu tasmy.
Co moze byc przyczyna tego ze sytem nie chce sie zainstalowac?? Nie wiem czy to jest XP Pro czy tez Home ale to chyba wiekszego znaczenia nie ma.
Prosze o wszelkie sugestie porady i z gory dzieki
Odpowiedzi: 6
Miałem problem z instalacją WinXP na komputerze gdzie napędem optycznym była nowa nagrywarka Lite–On.System się nie chciał instalować,były zawieszenia instalacji po prostu koszmar.Podejrzenie padło na płytę z WinXP ale po sprawdzeniu na innym komputerze wszystko OK.Pomogło dopiero wgranie nowego Firmware nagrywarki i poszło wszystko bez problemu.
Zazwyczaj problemy z instalacją WinXP (choć to nie jest reguła) spowodowane są wadliwą pamięcią ram w komputerze, z czego często nawet nie zdajemy sobie sprawy. Gdy padnie pamięć przy zainstalowanym systemie często WinXp działa bez zarzutu a tylko dlatego, źe mechanizm zarządzania pamięcią w Xp'ku jest na tyle "sprytny", źe elegancko omija uszkodzone komórki pamięci. Przy instalacji mechanizm ten jeszcze nie działa i gdy tylko dojdzie do adresowania przez instalator do uszkodzonej komórki pamięci => BSOD i po ptokach. Sugeruję abyś sprawdził na innej kości pamięci.
Powodzenia.
Powodzenia.
Niestety nadal systemu nie da sie zainstalowac. Dysk zostal podzielony na partycje i sformatowany za pomoca dyskietek z programu Partition Magic 8.0 Partcje sa wielkosci pierwsza 20 GB nastepne pomiedzy 40 a 60 GB. Wszystkie maja format NTFS. Przed uzyciem tego programu zostala zdjeta partycja, ktora byla wczesniej zalozona. Teraz dysk i naped sa podpiete na jednej tasmie. Dysk to Master a naped Slave. Wszystko fajnie wykrywa. Natomiast instalacja czesto sie zawiesz w roznych momentach. Podzespoly (procek, ram, grafika) nie sa przetaktowane wiec nie wiem co moze byc przyczyna tego zawieszania sie systemu
pod IDE–2 jest podlaczony naped optyczny jako SLAVE tez jako jedyny
Dlaczego jako SLAVE?...jeden napęd do IDE2
INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE – to nazwa błędu, gdybyś chciał temat drąźyć dalej po odpowiedzi, której spiderko udzielił.
A teraz do tego co z Twego opisy wynika:
1. pojemność przy fdisku – wiele razy podawaliśmy na forum, źe standardowy fdisk nie radzi sobie z dyskami powyźej 64GB. Trzeba do tego celu – jeźlei nie uźywasz partycjonera wbudowanego w instalator XP – albo dokonać podziału dysku w %, a nie w MB ,albo pobrać poprawioną wersje fdiska – link na forum podawałem , a i nie tylo ja, parę razy.
Pamiętaj równieź,w wypadku uźywania partycjonera z XP, źe dopiero system z SP zintegrowanym ma domyślnie łączona obsługę dysków >120(137) GB, a tym samym , jeźlei instalator zawiera goły XP to naleźy ząłoźyć partycję/partycje o rozmiarze nie iwększym niź do 120(137)GB, a reszty podziału dokonać z poziomu zarządzania dyskami w systmeie, ale po uprzednim wprowadzeniu zaminy w rejstrze – opis w archiwum przy zwrocie kluczowym np. "EnableBigLBA".
2. Dlaczego przy jednym dysku jest on zworkowany na master ? – Powinno być stanalone lub Cable Select – chyba, ze zworka master jest tak samo połozona jak dla pojedyńczego dysku.
To mniej więcej, bez zabawy w bieganie po sieci moźna Ci podpowiedzieć.
A teraz do tego co z Twego opisy wynika:
1. pojemność przy fdisku – wiele razy podawaliśmy na forum, źe standardowy fdisk nie radzi sobie z dyskami powyźej 64GB. Trzeba do tego celu – jeźlei nie uźywasz partycjonera wbudowanego w instalator XP – albo dokonać podziału dysku w %, a nie w MB ,albo pobrać poprawioną wersje fdiska – link na forum podawałem , a i nie tylo ja, parę razy.
Pamiętaj równieź,w wypadku uźywania partycjonera z XP, źe dopiero system z SP zintegrowanym ma domyślnie łączona obsługę dysków >120(137) GB, a tym samym , jeźlei instalator zawiera goły XP to naleźy ząłoźyć partycję/partycje o rozmiarze nie iwększym niź do 120(137)GB, a reszty podziału dokonać z poziomu zarządzania dyskami w systmeie, ale po uprzednim wprowadzeniu zaminy w rejstrze – opis w archiwum przy zwrocie kluczowym np. "EnableBigLBA".
2. Dlaczego przy jednym dysku jest on zworkowany na master ? – Powinno być stanalone lub Cable Select – chyba, ze zworka master jest tak samo połozona jak dla pojedyńczego dysku.
To mniej więcej, bez zabawy w bieganie po sieci moźna Ci podpowiedzieć.
Jednak trochę tego jest:
http://www.google.com/search?hl=pl&client=opera&rls=pl&q=0x0000007B+%280xF7C8163C&btnG=Szukaj&lr=
http://support.microsoft.com/?kbid=122926
Problem moźe tkwić w taśmie IDE.
http://www.google.com/search?hl=pl&client=opera&rls=pl&q=0x0000007B+%280xF7C8163C&btnG=Szukaj&lr=
http://support.microsoft.com/?kbid=122926
Problem moźe tkwić w taśmie IDE.
Strona 1 / 1