Problem z instalacją win 3.11
Słuchajcie jak instalator kopijuje pliki potrzebne do instalacji to wyskakuje błąd źe plik USER.exe jest uźywany i nie moźna go skopiować! To co mam zrobić a instalacja zostaje przerwana! odp
Odpowiedzi: 19
mr_duck:Czyli zaczynam od tego źe formatuje cały dysk. Nastepnie dzielę go na partycje w fdsiku jako partycje DOS Logiczne i rozszerzone. Potem formatuje logiczne dyski na FAT16. Wkładam dyskietke 1 potem 2 i 3. C:\Stepup\setup.exe i rozpoczynam instalacje. No własnie ale jak rozpoczynam tą instalacje to ten DOS instaluje mi się na Floppy disk a nie na hard disk. :/
a masz dyskietkę systemową DOSa? Jeśli tak to
Odpalasz system , na pieknym czarnym ekranie wpisujesz:
sys A:\ C:
i juz masz system na dysku C
Nie pamiętam tylko kurna czy command.com trza dodatkowo skopiowac czy nie :?
command.com – interpreter poleceń
Moźna sprawdzić czy system przeszedł wydając komendę
DIR/AH w katalogu gł dysku
Pliki systemowe to:
IO.SYS – procedury wej/wyj zawarte w BIOSie komputera
MSDOS.SYS – procedury zasadnicze systemu
DBLSPACE.BIN – potrzebny tylko przy kompresowaniu dysków
i
COMMAND.COM
Aha polecenie sys nie działa na dyskach sieciowych.
Jak masz system na C uruchamiasz tego "Windowsa nakładkowca"
dopiero tera dojrzałem źe spakowany – poszukaj unpacera
moze kup na allegro sprzet za 50zl ktory akturat pasuje do tego systemu i bedziesz sie mial czym bawic :wink:
Jesli jest spakowany wspolczesnym zipem, to go spod samego DOSa nie rozpakujesz. Musialbys go na partycje z DOSem wrzucic juz rozpakowanego.
A słuchajcie jak na dyskietc mam spakowanego Dos Navigator.zip no to jak zrobić źeby pod DOS go rozpakować na hard disk
Nie iwem czy "cały dysk" czy tylko od razu robisz szobie jeną partycję c: podstawową o rozmiarze do 2,1GB w systemie FAT16 . wiem natomiast, źe nie źadne c:\Stepup\setup.exe tylko z pierwszej dyskietki czyli a:\setup i potem juź z gorki.
Oczywiście moze się okazać, źe ..dysk jest np. SATA, albo do kontrolera RAID podpięty, alre przecieź ..zgadywał nie będę.
Oczywiście moze się okazać, źe ..dysk jest np. SATA, albo do kontrolera RAID podpięty, alre przecieź ..zgadywał nie będę.
Czyli zaczynam od tego źe formatuje cały dysk. Nastepnie dzielę go na partycje w fdsiku jako partycje DOS Logiczne i rozszerzone. Potem formatuje logiczne dyski na FAT16. Wkładam dyskietke 1 potem 2 i 3. C:\Stepup\setup.exe i rozpoczynam instalacje. No własnie ale jak rozpoczynam tą instalacje to ten DOS instaluje mi się na Floppy disk a nie na hard disk. :/
Tyle tylko, ze nie wszyscy to potrafia :wink: .Rebe:Przy okazji warto pamiętać...
Przy okazji warto pamiętać, źe partycja musi być FAT(16) czyli jej maksymalny rozmiar to 2,1GB.
Jak zdobędziesz wersje instalacyjną DOS 6.22 to.
Reset biosu na defaults,ustw co trzeba,botowanie jako pierwsze ustaw na Flopy.
Zdejmij i załóź partycje i sformatuj dysk,uźyj do tego dyskietki 1.4 MB do dos 6.22.
Później.
Wkładasz I dyskietke z dosa i restart kompa i zaczynasz instalacje dosa i ustawiasz co trzeba.Komp musi uruchamiać się w dosie i poprawnie pracować.Jak zainstalujesz dos,dopiero instalujesz WIN 3.11.
Jak przebiega instalacja obydwu programów musisz poczytać w necie bo juź nie pamiętam,czas robi swoje.
Dyskietki do formatowania dysku pod dos pobierz tu.
http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm
Reset biosu na defaults,ustw co trzeba,botowanie jako pierwsze ustaw na Flopy.
Zdejmij i załóź partycje i sformatuj dysk,uźyj do tego dyskietki 1.4 MB do dos 6.22.
Później.
Wkładasz I dyskietke z dosa i restart kompa i zaczynasz instalacje dosa i ustawiasz co trzeba.Komp musi uruchamiać się w dosie i poprawnie pracować.Jak zainstalujesz dos,dopiero instalujesz WIN 3.11.
Jak przebiega instalacja obydwu programów musisz poczytać w necie bo juź nie pamiętam,czas robi swoje.
Dyskietki do formatowania dysku pod dos pobierz tu.
http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm
mr_duck, gdzie Ty tego DOSa zainstalowales ? Co wiesz o DOSie ?
DOS 6.22 jest na trzech dyskietkach instalacyjnych 1.44 MB.
Komunikat podaje źe nie ta wersja DOSA.
Z WIN 3.11 to moźe masz uszkodzone dyskietki instalacyjne lub pliki na dyskietkach.
Weź poczytaj w necie.
DOS 6.22
WIN 3.11
http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl
Komunikat podaje źe nie ta wersja DOSA.
Z WIN 3.11 to moźe masz uszkodzone dyskietki instalacyjne lub pliki na dyskietkach.
Weź poczytaj w necie.
DOS 6.22
WIN 3.11
http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl
Akurat w zestawie z dyskietkami był ten DOS! :wink: tylko źe tak rozpakowałem go potem z dysku setup.exe no i mam dysk DOS. No ale jak uruchami się system z dyskietki i włoźe ją to pokazuje się ze cos bład zignoruj i sprobuj ponownie. Potem jakoś uruchamiam tą dyskietke 8) ale pokazuje się gdy wpisuje command.com Invaild version DOS! No to sobie myśle zainstaluje win 3.11 sprobuje no i kopijują się pliki i znowu to samo źe USER.EXE plik jest uszkodzony lub uźywany przexz inne aplikacje! co to jest? :?:
moźe chce wrócić do czasów bez "x" a z "+" i "–" :D
Allegro lub uźytkownicy i kupić z licencją.
Jak się bawisz takimi zabytkowymi programami to i masz problemy.
Z samej ciekawości napisze do czego ten WIN 3.11 będziesz uźywał.
Jak się bawisz takimi zabytkowymi programami to i masz problemy.
Z samej ciekawości napisze do czego ten WIN 3.11 będziesz uźywał.
Skąd ja wezmę tego DOS 6.22!
dokłądnie...musisz mieć DOSA, Bo dopiero przez dosa da się wejść do Win3.11 konenda C:/win :)
Do czego jest user.exe nie pamiętam, ale wiem za to, źe bez DOS–a windowsa nie zainstalujesz, bo jest to nakładka na ten system.
Instaluje tak:
1.Najpierw spróbowałem źeby dysk 1 WIN 3.11 sam wystartował. Ale sie nie powiodło
2. Wystartowałem z dysku startowego WIN XP, a potem a:setup.exe i wystartowało z dysku win 3.11 .
3.Instalacja idzie gładko ale przy kopiowaniu plików do instalacji pokazuje się bład (jak wyźej w moim poście) no i następuje zakończenie instakacji.
Ale tak się zastanawiam czy ten DOS 6.22 to jest potrzebny az tak bez niego naprawde nie da się zainstalować WIN 3.11 .
A od czego jest ten plik USER.exe
1.Najpierw spróbowałem źeby dysk 1 WIN 3.11 sam wystartował. Ale sie nie powiodło
2. Wystartowałem z dysku startowego WIN XP, a potem a:setup.exe i wystartowało z dysku win 3.11 .
3.Instalacja idzie gładko ale przy kopiowaniu plików do instalacji pokazuje się bład (jak wyźej w moim poście) no i następuje zakończenie instakacji.
Ale tak się zastanawiam czy ten DOS 6.22 to jest potrzebny az tak bez niego naprawde nie da się zainstalować WIN 3.11 .
A od czego jest ten plik USER.exe
A jak ten win instalujesz.
Juź nie pamiętam,ale czy najpierw nie trzeba było zainstalować DOS 6.22.
Juź nie pamiętam,ale czy najpierw nie trzeba było zainstalować DOS 6.22.
Strona 1 / 1