Problem z instalacją systemu - uszkodzony dysk?
Witam, podczas instalacji systemu dzieją się u mnie dziwne rzeczy... W laptopie HP był zainstalowany system Windows XP Home. Próbowałam ponownie uruchomić instalację, ale po załadowaniu plików z płyty wyskoczył komunikat, że dysk jest uszkodzony, więc nie można wykonać instalacji. Wszystko jednak wskazuje na to, że dysk jest ok, bo później próbowałam zainstalować Linuxa i wszystko poszło bez problemu. Ale gdy po Linuxie znów tego Widowsa, to ponownie spotkałam się z komunikatem, że nie można zainstalować systemu, bo dysk jest uszkodzony. Jak sobie z tym poradzić?
Odpowiedzi: 4
A może uszkodzony dysk?
Przetestuj go z bootowalnej płyty.
W Hirensie/Diamondzie znajdziesz tez kilka testerów dysków.
Albo checkdiskiem z konsoli XP.
Żadnego protestu nie było, problem w tym, że pokazuje się komunikat o tym, że dysk jest uszkodzony i nie można kontynuować instalacji. Ale to samo działo się przed zainstalowaniem Linuxa. Czy to może być jakiś wirus?
U mnie jakoś nie chciał. GRUB okupował MBR dopóki nie wyzerowałem go FIXMBR z Windowsa. Dlatego się dziwię.
Po Linuksie instalujesz Windows... Rozruchowy sektor dysku nie protestował? Ciekawe :-k
Może by tak FIXMBR z konsoli XP, dla pewności?
-
[quote=XanTyp]Rozruchowy sektor dysku nie protestował?[/quote] Instalator okienek nie nadpisuje sektora rozruchowego?
Strona 1 / 1