Problem z instalacją sterowników SATA

Witam

Mam płyte główna MSI 865PE Neo2 i do tego dysk SATA,
Podczas instalacji systemu (XP) powinno sie wcisnać F6 aby załadowac stery do tego dysku, ale w ogóle NIE reaguje system na klawisz F6 :( na F2 przywracanie jest ok, a na F6 nie ma moźliwośći.

(ale ominąłem ten krok i system sie zainstalował pomyślnie – ale chyba powinny jednak te sterowniki byc zainstalowane ? czy bez nich jest jakis problem ?)

Czy miał ktoś taki problem ? czy wie ktoś jak to naprawić ?

Za pierwszym razem instalacji tych sterowników wszystko było wporządku..

PS. dyskietka jest sprawna bo odpalam ją na drugim kompie i odczytuje, a po instalcji kompletnej systemu wkładam tą dyskietkę do stacji i przy próbie odczyty wyskakuje komunikat "czy sformatowac wolumin.."

więc chyba FLOP padnięty ? bo skoro dyskietka działą na drugim kompie...

Komponenty w kompie to :

Jeden dysk SATA – WD, 2 napędy

Odpowiedzi: 6

To nie problem z płytą , ale z systemem.
Samsung 80 Gb ATA, na którym obecnie jest Windows XP

A jakie SP do tego masz masz?
wpisz do wyszukiwarki archiwum –duźych dysków – mnie moźesz za autora podać – dział sprzęt sterowniki
Seeker
Dodano
30.03.2006 11:06:15
Niestety. Żaden sposób nie zadziałał. Czy to moze być coś związane z chipsetem nForce Ultra 400, który jest na tej płycie? Bo wiem, źe ze straszymi płytami tak jest źe nie moga odczytać całego dysku tylko do np. tych 127 Gb, chociaź w BIOSie widzi całe 238 Gb...Bo ładuje sterowniki z dyskietki Silicon Image 3112, dysk wykrywa, ale właśnie ma niepoprawny format plików na dysku.

To jest Windows z Service Packiem 2.
rudalTarcho
Dodano
30.03.2006 10:52:19
A spróbuj przy instalacji systemu najpierw zdjąć tą partycję(usuń),załóź i sformatuj na NTFS i dopiero system.

Lub spróbuj odpalić konsole R i napraw MBR dysku.

komenda

fixmbr

Poczytaj

http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=14270

Lub trzeba zgrać dane i zdjąć wszystkie partycje i dopiero.

Poczytaj równieź to – ustawienie biosu dla dysku sata.

http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=122847&pid=1733362&st=0&#entry1733362
JNJN
Dodano
29.03.2006 13:58:14
A ja mam taki problem:
http://img88.imageshack.us/img88/3992/hpim76922ox.jpg
Obecnie mam dwa dyski
1.Samsung 80 Gb ATA, na którym obecnie jest Windows XP
2.Seagate 250 Gb SATA, na którym trzymam plik, i są na nim 4 partycje, w tym jedna czeka na Windowsa(niecałe 30 Gb),były na nim plik ale partycja została sformatowana spod obecnego poziomu Windowsa)
Sterowniki do SATA ładują się bez problemu, dysk widzi takźe wszystkie partycje(po odłączeniu dysku ATA), lecz przy wyborze partycji do instalacji Windowsa wyskakuje powyźszy błąd. Moja płyta główna to Abit NF7–SL ver. 2.0 ,a w tym BIOS – Phoenix–Award BIOS v6.00PG.

Szukałem rozwiązania, lecz źadnego lekarstwa na to nie znalazłem. Czy jedynym wyjściem będzie sformatowanie całego dysku od nowa i czy to w ogóle coś da :?:

Pierwszy polecony sposób odpadał :( . Spod instalatora windows usuwam tą partycję i tworzę ją od nowa, lecz nic z tego ten sam błąd. Fixmbr znalazłem w google.

No więc wpisałem fixmbr, lecz źadnego potwierdzenia nie miałem, czy coś się zmieniło. Spróbowałem jeszcze drugi raz sformatować partycje z tego odzyskiwania poprzez "format c", ale nic to nie dało.
rudalTarcho
Dodano
29.03.2006 12:41:19
no własnie tak sie dowiedziałem ze na chipsecie intela, a dysk własnie wykryło bez instalacji sterów z dyskietki tylko mnie ciekawi to czemu nie działa klawisz F6 ? czy to dlatego ze to płyta która nie wymaga instalacji sterowników do dysków SATA ?
WaGonik
Dodano
18.03.2006 01:40:22
No i prawidlowo ze nie trzeba bylo sterownikow. Plyta na tym chipsecie ich nie wymaga. Jesli w biosie jest odpowiednio skonfigurowane, to normalnie zainstalujesz system bez driverow, gdyby w biosie bylo ustawienie domyslne dla dyskow P–ATA, wtedy musial bys podac sterownik bo instalator po prostu nie widzial by dysku S–ATA.
mettal
Dodano
18.03.2006 00:37:39
WaGonik
Dodano:
17.03.2006 23:14:48
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1