problem z instalacją ram
Siemanko. Ostatnio postanowiłem wydać troche kasy na usprawnienie działania mojego kompa. Mając 256mb ram dokupiłem 512(dokałdnej ich konfiguracji nie znam, jak bedzie trzeba to sie dowiem). Teraz mam tylko 'mały' problem – wydaje mi się, źe nie działa mi druga przegródka, bo jakkolwiek bym tych kości nie włoźył, mój komp piszczy ;) Działają tylko osobno kaźda ( na pierwszym slocie). Wiecie moźe o co chodzi i jak temu zapobiec? Pozdrawiam
Odpowiedzi: 11
bartez666::? No to nieciekawie. Istnieje wogóle jakieś rozwiązanie dla tej sytuacji?
Odłącz od zasilacza wtyczkę 230V.
Moźe dokładne czyszczenie drugiego slotu pamięci z kurzu coś da – pędzelek,spręźone powietrze,moźe jakiś osad na stykach, uźyj cienkiego wkrętaka i przejedź w środku slotu po stykach z obu stron i wydmuchaj slot.
Na załoźonych modułami slotach – wyjmij baterię na jakiś czas i załóź i ustaw bios i zapisz Save.
Lub zostaje praca na module 512 MB w I slocie i sprzedanie modułu 256 MB.
:? No to nieciekawie. Istnieje wogóle jakieś rozwiązanie dla tej sytuacji?
bartez666:Na drugim nie działa nic. :?
To wygląda, ze slot jest padnięty.
Na drugim nie działa nic. :?
A ja zapytam: jaka MoBo i jaki producent kości?, bywa czasem tak, źe z niektórymi płytami niektóre pamięci wspólpracować nie chcą.
Moźna z tego wniosek wysnuć , źe na drugim:
– albo nie działają
– albo nie sprawdzałeś bartezie666–ty
Działają tylko osobno kaźda ( na pierwszym slocie).
Moźna z tego wniosek wysnuć , źe na drugim:
– albo nie działają
– albo nie sprawdzałeś bartezie666–ty
bartez666 – a co się dzieje gdy do tej "drugiej przegródki" wkładasz tylko 256, a pierwszą wolną zostawiasz ?
Razor 2 k – z tych 2 kości 1GB nie wyjdzie.
Razor 2 k – z tych 2 kości 1GB nie wyjdzie.
Z tego wynika źe te pamieci majo takie same zegary PC3200–400mhz.Musisz sprawdzic ile ramu PC3200 udźwignie twoja płyta główna np moja płyta obsługuje 2 Gb ramu 2100 a PC 3200 tylko 1 gb
MDGVD5F3G375B1EZ2
DDR400(2.5) 256X8
S/N: 311F3G3TH
Taki napis widnieje na mojej pamięci 256.
Z drugiej pamiętam tylko PC3200 (?)
Potrzeba więcej? :)
DDR400(2.5) 256X8
S/N: 311F3G3TH
Taki napis widnieje na mojej pamięci 256.
Z drugiej pamiętam tylko PC3200 (?)
Potrzeba więcej? :)
Hmmm.Sprawdz jak ma częstotliwość pracy(np PC2100–266mhz)jezeli majo rozne zegary to mago razem nie wspopracowac
DDR. Obydwie kości to DDR. Sprawdzałem przed zakupem, źeby się upewnić ( programy diagnostyczne, rozkręciłem teź kompa).
Witam.Przedewszytstkim musisz podać jaki rodzaj ramu miales sdr czy ddr i jaki zakupiles.Jezl masz sdr i ddr to razem nie bedo dzialac
Strona 1 / 1