problem z IE!!! pomocy–naprawione

przy uruchamianiu stronki otwiera mi sie stratpage. nie moge tego usunac. wiem ze na forum jest info jak to zrobic ale niestety nic z tego nie zrozumialam. zeskanowalam kompa wszystkim co bylo napisane ale nic nie znalazlo. przeczytalam ze moze pomoc RegCleaner. czy to prawda? a jesli tak to co ja mam zrobic. program juz sciaganelam ale boje sie cokolwiek usunac zeby po tem nic sie zepsulo. mam XP prof. dodam,ze nie bardzo znam sie na kompie wiec prosze o prosto i zrozumiale dla mnie odpowiedzi. z gory dziekuje

Odpowiedzi: 14

dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. :D
kasmati
Dodano
23.04.2004 20:43:41
jak najbardziej polecam ci win patrol (v.8), będziesz miał kontrole nad tym co ci się przyczepia do autostartu oraz czy nie dodaje ci jakis obiektów BHO( mogą zmieniać strone startową) do IE.
Ten program zawsze zada ci pytanie czy wyraźasz zgode na aktywacje nowego programu, jesli celowo instalujesz, to oczywiscie'' tak''. Sa jednak sytuacje gdy wirus, dialer chce ci sie podczepiać do autostartu, serfujesz po sieci a tu nagle niezawodny win patrol pyta, ze taki to a taki program , plik chce się zainstalowac w autostracie lub w IE a ty wielkie oczy,przecieź nic nie instalujesz.., odmawiając nie pozwalasz na autoinstalację,to znacznie podnosi poziom bezpieczeństwa, tak było u mnie z dialerem, nawet nie wiedziałem, ze dziadostwo tak szysko samo się wpakowac chciało, co mi to dało?, po pierwsze, nie pozwolilem a na automatyczne zainstalowanie się bez mojej wiedzy, po drugie,juź wiedziaem,źe dziadostwo jest, wtedy ad aware i spybot i po dialerze(wirusie , trojanie). do pobrania: http://www.winpatrol.com/wpsetup.exe

do ochrony strony startowej IE polecam SpywareGuard 2.2.
Nie dość,źe nie pozwoli na jej podmienienie , to jeszcze w czasie rzeczywisym chroni przed instalowaniem sie szpiegów w systemie i na dodatek jest free : http://www.javacoolsoftware.net/downloads/spywareguardsetup.exe
Anonymous
Dodano
23.04.2004 14:43:43
aha. mam pytanie. jaki program jest najlepszy aby zabezpieczyc kompa przed roznymi swinstwami? Czy Win Ptarol moze byc?
kasmati
Dodano
23.04.2004 13:03:36
wiec tak. opisze po kolei co zrobilam:zeskanowalam HiJackThis i usunelam
R1 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerSearch,SearchAssistant = c:searchpage.html
R1 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerSearch,CustomizeSearch = c:searchpage.html
R0 – HKLMSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Start Page = mk:@MSITStore:C:WINDOWSstart.chm::/start.html
R0 – HKLMSoftwareMicrosoftInternet ExplorerSearch,CustomizeSearch =
R0 – HKLMSoftwareMicrosoftInternet ExplorerSearch,SearchAssistant =
R0 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerToolbar,LinksFolderName = Łącza
R1 – HKLMSoftwareMicrosoftInternet Explorer,Search = c:searchpage.html

O4 – HKCU..Run: [Homepage Guard] "C:Program FilesHGuardGuard.exe"

O9 – Extra button: Related (HKLM)
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links (HKLM)
O13 – WWW Prefix: c:searchpage.html?page=
O13 – Home Prefix: c:searchpage.html?page=
O13 – Mosaic Prefix: c:searchpage.html?page=

bo okazalo sie ze mam cos takiego C:program filesHGuardGuard.exe

potem zeskanowalam Ad–Aware i skasowalam co pokazalo. zrestartowalam kompa i przeskanowalam wszystkim co mialam na kompie, ustawilam strone startowa taka jaka chcialam w Ad–aware i w panelu sterowania i jak na razie dziala.
kasmati
Dodano
23.04.2004 12:39:30
przeczytaj jeszcze dodany nowy post (na końcu)tu: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=14198
Anonymous
Dodano
21.04.2004 15:12:54
no nie , przestań, wyczerp wszystkie metody, nie wierzę,źe uźyłeś wszystkiego, jeśli trojan hunter nic nie znalazł ani TDS–3 (2 najlepsze na swiecie antytrojany)–to nie jest to źaden trojan na pewno. Jeśli przeskanujesz mcafee antywirus, gdata AVK (traile posciagaj) i nod32 –to na pewno nie wirus. Pozostaje ci coś z spyware , zastosuj jeszcze :Pest Patrol ,Hijack This cwshredder i CoolWWWSearch.SmartKiller (v1/v2). Powyczyszczaj cache i temporary .Dopiero wtedy będziesz prawie pewny ,źe zrobiłeś wszystko :).
Anonymous
Dodano
21.04.2004 04:17:50
kasmati:
komputer zeskanowalam:ad–aare6, trojan remower, nortonem, mks_vir, spy sweeper,reg cleaner i spybot sarch. to nizc nie dalo. poza tym pokasawalam bledne klucze i nic. zreszta czytalam podobne tematy na forum, robilam tak jak napisane a i tak to nic nie dalo. zadnego wirusa ani trojana nie mam.

Sczerze mowiac mialem kiedys podobny problem i rowniez zrobilem "wszystko" i rowniez to nie dalo efektu.
Musialem przesiasc sie z IE na Opere(moim zdanie o niebo lepsza przegladarka) a efekt koncowy to C:/FORMAT.
Doktor X
Dodano
20.04.2004 23:41:04
moźe cwshredder,CoolWWWSearch.SmartKiller (v1/v2) , trojan hunter?
Anonymous
Dodano
20.04.2004 21:51:44
No to zostaly Ci jeszcze hijackthis i w pierwszej kolejnosci cwshredder. Nie patrz na popularne nazwy programow, bo to nie jest najwlasciwszym rozwiazaniem. Tu sie liczy skutecznosc a sposrod tych programow najlepszym jak sie okazuje jest cwsredder o ktorym jeszcze kilka miesiecy temu nikt nie slyszal.
EL NINO
Dodano
20.04.2004 21:50:15
Witam
a tak w ogole to czy wlasnie ten searchpage to wirus czy co?

W programie Spybot Search & Destroy>Narzędzia>Przeglądarka stron> tutaj powinny pojawić się wszystkie strony, które widnieją czy to w rejestrze czy w IE. Moźe tam znajdziesz coś ciekawego.
run_DNA
Dodano
20.04.2004 21:48:56
komputer zeskanowalam:ad–aare6, trojan remower, nortonem, mks_vir, spy sweeper,reg cleaner i spybot sarch. to nizc nie dalo. poza tym pokasawalam bledne klucze i nic. zreszta czytalam podobne tematy na forum, robilam tak jak napisane a i tak to nic nie dalo. zadnego wirusa ani trojana nie mam. a tak w ogole to czy wlasnie ten searchpage to wirus czy co?
kasmati
Dodano
20.04.2004 21:33:08
zainstaluj sobie Ad–Aware 6.0 bezpieczny program(nie powinienes nic posuc) przeskanuj kompa i wywal znalezione robale, zrob restart i jeszcze raz scan.jak nic ci nie znajdzie (zadnego syfu) do zainstaluj sobie jeszcze SpywareBlaster 2.6.1(to program ochronny)ktory zapobiega zmianom przegladarki przez roznego rodzaju programy szpiegujace.
Oba programy sa darmowe.
Doktor X
Dodano
20.04.2004 19:51:24
zainstaluj sobie Ad–Aware 6.0 bezpieczny program(nie powinienes nic posuc) przeskanuj kompa i wywal znalezione robale, zrob restart i jeszcze raz scan.jak nic ci nie znajdzie (zadnego syfu) do zainstaluj sobie jeszcze SpywareBlaster 2.6.1(to program ochronny)ktory zapobiega zmianom przegladarki przez roznego rodzaju programy szpiegujace.
Oba programy sa darmowe.
Doktor X
Dodano
20.04.2004 19:51:24
po prostu spojrz wyzej na tematy.
Anonymous
Dodano
19.04.2004 16:13:28
kasmati
Dodano:
19.04.2004 11:08:18
Komentarzy: